Kanibali i filantropi
StoryEditor

Kome treba high-tech imigracija

14. Ožujak 2013.

U Silicijskoj dolini upalio se alarm. Amerikanci su se uzbudili oko činjenice da opada broj start up kompanija koje osnivaju imigranti i pokrenuli zakonsku inicijativu Startup Act 3.0.

Cilj je uvjeriti zakonodavce da odobre 75 tisuća ‘poduzetničkih viza’ svake godine za osnivače novih kompanija koji prikupe sto tisuća eura za svoj poslovni poduhvat, zaposle najmanje dva zaposlenika u godinu dana i najmanje pet u sljedeće tri godine.

Iako je stereotipna slika Amerike apsolutna poduzetnička sloboda i lakoća poslovanja, razni Europljani, Azijati i slični se moraju poprilično namučiti s raznim formularima i birokratskim procedurama da kao stranci bez zelene karte osnivaju i vode kompanije. Dok broj stranih studenata koji dolaze na američka sveučilišta ne pada, broj kompanija koje u Silicijskoj dolini osnivaju stranci konstantno se smanjuje. Eric Schmidt, prvi čovjek Googlea, okarakterizirao je aktualnu situaciju s high-tech imigracijom i nedostatkom viza kao jednu od ‘najglupljih politika američke vlade’. - Ti ljudi će kreirati milijarde dolara i osigurati nam da budemo svjetska klasa u svakoj industriji - rezolutan je bio Schmidt.

I u skandinavskim zemljama promišljaju kako pomoću pametne imigracijske politike osigurati rast gospodarstva. Dok su nekoć prihvaćali izbjeglice iz nerazvijenih zemalja i njihove obitelji, danas se njihova imigracijska politika okreće prema pojedincima s kreativnim potencijalom. Takav obrat u imigracijskoj politici uslijedio je zbog socioloških analiza koje su pokazale da je nekadašnji model počeo proizvoditi značajnu nezaposlenost.

U međuvremenu, u Lijepoj našoj takva pitanja nisu ni na kraj pameti. Po tisućiti put se slavodobitno prezentiraju strategije poduzetništva jer svaki ministar mora imati svoju, a jedino u što, poučeni iskustvom, možemo biti sigurni je da će i ova, kao i prethodne, u najvećoj mjeri ostati mrtvo slovo na papiru. A isti je problem koji muči Amerikance i Šveđane vrlo je aktualan i kod nas, posebno kad uđemo u okrilje majke Europe. Najbolji kadrovi svih profila već sada masovno odlaze, a onda će još lakše. S druge strane, IT kompaniji koja želi dovesti stručnjaka s Istoka to je, u hrvatskoj birokratskoj stvarnosti, nemoguća misija. No, o tom ćemo problemu, kao i obično, misliti kad bude (pre)kasno.

19. travanj 2024 03:37