Kanibali i filantropi
StoryEditor

Traži se mađioničar s iskustvom, javiti se u HZZ!

18. Veljača 2011.

Osoba kojoj ovih dana nikako ne bi htjela biti u koži je Ankica Paun Jarallah. Srčana Vukovarka koju hvali struka, pa čak i samodopadni privatnici koji se bave posredovanjem u zapošljavanju, vjerojatno radi najbolje što može u danim okolnostima. Ali uzalud kad nije mađioničar. Taj je mali nedostatk previdjela kad su je imenovali na čelo Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Još  je nekako i išlo do prije dvije godine. Naravno, nije sjajno, nezaposlenost je konstanstno puno veća nego što bi htjeli, HZZ je percipiran kao beznadežno troma i neučinkovita institucija, ali Bože moj, takva je cijela država. A onda su se ti nezaposleni krenuli pojavljivati iz svake rupe. Kako god ih upisali, prepisali, podveli pod onu ili ovu kategoriju - jednostavno bujaju. Ankica ih ne može sakriti, a od bijesnih, razočaranih i užasnutih lica ministara na čelu s premijerkom možda joj mogu pomoći samo Harry Houdini, David Copperfield te Siegfried i Roy zajedno.

Nakon svih brojčanih makinacija i manipulacija broj nezaposlenih je ispao 334.378. Otkuda? Zašto? Ima nekoliko objašnjenja koja su ponudili vladajući, a vjerojatno su plod konzumiranja čiste vode bez nezdravih zašećerenih dodataka. - Pretpostavljam da se mnogi prijavljuju radi različitih prava, kojih, prema računici, ima 18. Primjerice dječji doplatak, ali i radi prednosti pri odabiru osoba  za obavljanje popisa stanovništva – objašnjenje broj 1 koje je ponudila premijerka. – Jedna je osoba dobila otpremninu od 120.000 kuna, a uzme li se u obzir da je prosječna plaća oko 5000, onda je ta osoba s tom otpremninom zbrinuta dvije godine te se u tom roku ne bi trebala prijaviti na burzu – objasnio je ministar Milinović ukorivši pohlepne otpreminaše. - Nezaposlenih je zapravo 224 tisuće i nešto jer jedna trećina nezaposlenih ili ne želi raditi ili radi, ali na crno - konačno nas je prosvijetlio i umirio ministar Popijač.

Mijenja li ijedan od ovih ‘argumenata‘ činjenicu da su oni koji su službeno nezaposleni uistinu i nezaposleni? Nemaju regularan posao, (ne)redovitu plaću i barem minimalna prava iz radnog odnosa.... Ali da, da ne žele biti popisivači stanovništva ne bi se znalo za njih pa ne bi bili problem (?!). Vosjka nezaposlenih koji se drže dalje HZZ-a stoga nije nikakav problem. Daleko od toga da određeni broj ljudi ne iskorištava sustav koristeći naknade paralelno radeći na crno, ali taj je problem minoran u odnosu na beskonačan koloplet loših političko-ekonomskih poteza koji su doveli do toga da nezaposleni sada počinju poput lave izlaziti iz tog vulkana.Što Ankica može protiv toga? Ništa. Može eventualno biti smijenjena da zgranuta vlada pokaže kako ‘nema milosti prema onima koji ne pokazuju zavidne rezultate‘. Tko joj je kiv kad nije išla na tečaj za mađioničare...

30. travanj 2024 22:28