Aktualno Preporučeno Preporuka urednika Stavovi

Miodrag Šajatović: Neposredno biranje gradonačelnika – pun pogodak

gradonačelnika
Gradonačelnici s ministrom financija: Vojko Obersnel (Rijeka), Jasenka Auguštan - Pentek (Zlatar), Željko Turk (Zaprešić) i Zdravko Marić

Gospodo gradonačelnici, nemojte sa stupovima ulične rasvjete ponoviti pogrešku koju ste napravili ustupivši svoju podzemnu infrastrukturu telekomima prije ono nešto godina kad se razvlačila optika! S razvojem digitalizacije, interneta stvari i dolaskom 5G mreže rast će vrijednost vaših bandera. One će postati poželjni nosači za razne vrste novih tehnoloških čuda. Nemojte ih ustupati uz preniske cijene!

>>>Miodrag Šajatović: Kako je Vlada usosila poslodavce olakšicom za božićnice

Takva se poruka mogla čuti u Splitu tijekom ’48 sati – susreta gradonačelnika i poduzetnika’ koji su zajednički, deseti put zaredom, organizirali Udruga gradova i Lider. Upravo takve poruke u kojima će se razmijeniti korisne informacije između gradonačelnika i poslovnih ljudi koji im nude svoje proizvode i usluge imali smo na umu prije jedanaest godina kad smo u Lideru osmišljavali taj događaj. Pa je prekrasno kad vidiš da se ideja primila i da je više od četiri stotine sudionika, u željenom omjeru gradonačelnika i predstavnika poslovne zajednice, zadovoljno što je odvojilo svojih 48 sati.

Od Obersnela do Turka

Nakon direktnog biranja gradonačelnika diže se kvaliteta upravljanja mnogih gradova. U sljedećim godinama stiže novo mjerilo uspjeha. Bit će najvažnije koliko je otvoreno proizvodnih radnih mjesta. Vladati praznim gradovima nije neko veselje
Zbog zadovoljstva sudionika dopuštam si malo privatizacije ove kolumne. Ali možda ovo može biti i neka vrsta poslovnog slučaja. Kako je to išlo? Najprije uočiš nepopunjenu nišu. Prije deset godina nije bilo eventa na kojemu bi zajedno bili gradonačelnici i poduzetnici. Onda imaš sreće pa nađeš partnera koji je spreman ući u rizik. Udruga gradova dala nam je priliku, partnerski smo počeli 2008. u Opatiji. Tada ju je vodio SDP-ovac Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik. Skup se taman zalaufao, kad eto ti promjene na čelu Udruge. Dolazi HDZ-ovac Željko Turk, zaprešićki gradonačelnik. Priznajemo, na naše iznenađenje, sve je i dalje išlo O. K. Do danas smo naučili da Udruga gradova može poslužiti kao primjer kako različite političke opcije mogu biti korektne i konstruktivne. Onda gradiš formate, koristiš se svim Liderovim platformama, svake si godine u drugom gradu, nastojiš biti dobar integrator. I onda se kaže: ‘Imali su sreće…’

Spletom okolnosti da se deset godina družimo s gradonačelnicima bili smo svjedoci promjena i trendova. Dojam je da su se stvari u deset godina podigle na mnogo višu razinu. Počelo je s prezentacijama kako se koristiti programima koji će pokazati tko plaća komunalnu naknadu, a tko ne. U međuvremenu je digitalizacija donijela mnogo pametnih rješenja. A jedna od fiksnih ideja u proteklim godinama bila je masovna gradnja kružnih tokova na najfrekventnijim raskrižjima po gradovima.

Dizanje letvice

Mi iz Lidera već deset godina uspješno surađujemo s Udrugom gradova. Iznenadilo nas je što gradonačelnici, bez obzira na stranačku pripadnost, u svojoj udruzi djeluju korektno, konstruktivno i u zajedničkom cilju
Za kvalitetu vođenja gradova, gotovo je sigurno, presudan je bio direktan izbor gradonačelnika na izborima. Dojam je da se nakon što su gradonačelnici izašli na političko tržište bez zaštite stranačkih lista pojačala konkurencija.

Nadobudni, ambiciozni gradonačelnici, mahom mlađe generacije, svakog dana podižu letvicu svojim kolegama. Pa će se tu pojaviti bjelovarski gradonačelnik Hrebak s donedavno nezamislivom mogućnošću da se javno može vidjeti i gradski račun iz restorana. Ili prvi čovjek Križevaca Rajn s prikupljanjem novca za energetske objekte. Ili splitski gradonačelnik koji je uveo red na Žnjan i omogućio građanima da na mobitelu vide svako slobodno parkirno mjesto u gradu.

Briga za komunalije, asfaltiranje cesta i nogostupa, primjena digitalnih novosti, socijala te posebno iskorištavanje fondova EU postaju za gradonačelnike poslovi koji se podrazumijevaju. Ako se njihovo glasačko tijelo želi mjeriti sa samima sobom od prije pet ili deset godina, to je jedna razina. Ali ako je zajednica zahtjevnija, mnogima će izazivači na nos nabijati primjere dobre prakse drugih gradova.

U sljedećih pet godina uspješni će se gradonačelnici od neuspješnih razdvajati u drugoj disciplini. Što vrijede kružni tokovi i obilaznice, pametne bandere i suvremeno gospodarenje otpadom ako se nastavi iseljavanje iz grada?

>>>Miodrag Šajatović: Frka je kad i The Economist kritizira ‘abnormalne profite’

Pobjednici će biti oni koji privuku domaće i strane investitore koji će otvarati radna mjesta u proizvodnji s velikom dodanom vrijednošću. Koja će jamčiti pristojne plaće, ostanak sposobnih, a na kraju i pristojno punjenje proračuna.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, u ovih deset godina druženja s gradonačelnicima postalo je jasno koliko je to zahtjevna funkcija. Uspješan gradonačelnik mora biti političar, poduzetnik, menadžer, lider, komunikator i još mnogo toga. Tko uspješno odradi mandat ili čak dva kao gradonačelnik, ispunjava sve uvjete da bude ministar u vladi.

Komentari