Aktualno Preporučeno Preporuka urednika Stavovi

Miodrag Šajatović: Tuđe misli koje vam možda mogu pomoći i u biznisu

Tijekom godina nakupilo mi se uzrečica, mudrih misli, ciničnih aforizama… koje nesvjesno upotrebljavam. Bilo u razgovorima bilo u tekstovima. Neke od tih (tuđih) misli znaju imati i presudan utjecaj prilikom donošenja odluka ili organiziranja vlastitog ili tuđeg posla

Tijekom godina, novinar-urednik-izdavač neprimjetno skupi desetak uzrečica, mudrih misli, ciničnih aforizama… koje nesvjesno upotrebljavam. Bilo u razgovorima bilo u tekstovima. Neke od tih (tuđih) misli znaju imati i presudan utjecaj prilikom donošenja odluka ili organiziranja vlastitog ili tuđeg posla. Pa evo, uz molbu da mi pošaljete svojih pet-šest često korištenih mudrosti, mog najužeg izbora.

Kako osvojiti prvenstvo

Za početak, evo savjeta: ‘NIJE VAŽNO POBIJEDITI U SVAKOJ UTAKMICI, VAŽNO JE OSVOJITI PRVENSTVO!’ Spletom okolnosti, u ranim dvadesetim godinama života bio sam košarkaški trener. Tek smo bili osnovali klub u Virovitici i s obzirom na to da nije bilo trenera juniorske momčadi, ispalo je da to ja trebam raditi. Naravno da je bilo sasvim neprimjereno s 20 godina biti trener. To su formativne godine i mladi čovjek nema iskustva, a ni psihičke stabilnosti. U tim godinama poraze čovjek doživljava strašno emotivno. Znao sam se žestoko posvađati s igračima (jednako starima kao ja) jer su prokockali ovu ili onu pobjedu.

Novinar koji je iz ‘revolveraškog’ tjednika prešao u poslovne novine odustao je nakon tri tjedna jer se tu igra na bodove, a njega su naučili da mora svaki tjedan nekoga nokautirati. Mi i danas u Lideru ‘igramo na bodove’. Imali smo kao konkurente dosta ‘nokautera’, ali su većinom sami sebe nokautirali

Onda me poslalo na tečaj za trenere na otok Badiju pokraj Korčule, gdje je bio republički sportski centar. Kad je jedan od predavača čuo za moje reakcije, prenio mi je poruku da nije važno pobijediti u svakoj utakmici, nego treba gledati prvenstvo kao cjelinu. A nekad je bitno osvojiti prvenstvo tek za dvije-tri godine. Ubrzo nakon dobivanja trenerske diplome ipak sam se (na sreću košarke) opredijelio za novinarstvo. Došavši u omladinski listi Polet čudio sam se kolegama što se nerviraju nad pojedinim lošijim brojevima novina i ulaze u neproduktivne, suvišne i nekorisne sukobe. Ja sam se koncentrirao na ‘prvenstvo’. I pokazalo se da je savjet s tečaja za trenere bio koristan.

>>>Miodrag Šajatović: Nogometni revolucionarni entuzijazam do jeseni će splasnuti

Zapamtio sam i sportskim rječnikom izrečenu misao kolege novinara koji je iz jednog ‘revolveraškog’ tjednika došao k nama u Poslovni svijet Večernjeg lista na probu. Odustao je nakon tri tjedna. Rekao je da smo mu mi super, ali ne bi on tu ostao: ‘VI IGRATE NA BODOVE, A MENE SU NAUČILI DA MORAM SVAKI TJEDAN NEKOGA NOKAUTIRATI.’ Da, mi i danas ‘igramo na bodove’. Ako možemo ‘zakucati’ nekom temom, učinimo to. Ali i dalje nastojimo pobijediti nakon 15 rundi. Imali smo kao konkurente dosta ‘nokautera’, ali su većinom sami sebe nokautirali.

Kad u Liderovoj redakciji osmišljavamo teme ili kad gledamo s koje strane obraditi neki događaj koji se pojavio na obzoru, nekako mi se vrlo često nameću dvije slikovitosti. Prijedlozi ministara-početnika, političara opće prakse, kontroverznih poduzetnika, jednom riječi svih onih koji u javnost izlaze s nekim velikim prijedlozima, najčešće moraju proći naš ‘Iljf i Petrov test’. Riječ je o ruskim piscima s početka prošlog stoljeća koji su zajedno napisali ’12 stolica’ i ‘Zlatno tele’ i njihovom junaku Ostapu Benderu. Kroz čija su usta saželi pristup: ‘IDEJE NAŠE – BENZIN VAŠ’. Nema tjedna a da ne otkrijemo bar jedan genijalan prijedlog koji se, međutim, svodi na pristup: ideja moja, ali vi je morate platiti. A dobit će, naravno, na kraju biti moja!

Ništa nije nemoguće…

U dobrim poslovnim vremenima, kakvo je ovo koje trenutačno vlada u Europi i Hrvatskoj, mora biti na pameti američka poslovna uzrečica: ‘KAD VJETAR PUŠE I PURANI LETE!’. Problem je kad dođe recesija. Purani padnu, a računi stignu na naplatu.

Tijekom godina nakupilo mi se uzrečica, mudrih misli, ciničnih aforizama… koje nesvjesno upotrebljavam. Bilo u razgovorima bilo u tekstovima. Neke od tih (tuđih) misli znaju imati i presudan utjecaj prilikom donošenja odluka ili organiziranja vlastitog ili tuđeg posla.
Edukacija poduzetnika i menadžera puna je mudrih prijedloga. Jedan glasi: delegirajte posao. Nekako mi to nije bilo dovoljno jako, pa sam za samoupotrebu uzeo ‘prijevod’ iz čuvenog ‘Murphyjeva zakona’. Jedan mi se posebno svidio. Glasi: ‘NIŠTA NIJE NEMOGUĆE, AKO TO DRUGI TREBA NAPRAVITI’.
A kad se u poslu neke stvari poslože, pa ispadne neočekivano dobar rezultat, da se čovjek ne umisli, korisno je ponoviti uzrečicu iz Slavonije koja kaže: ‘ŠTO GAZDA LUĐI, TO KRUMPIR VEĆI’.

>>>Miodrag Šajatović: Konture i naznake reformirane ideje reforme mirovinske reforme

Hoćete još koju uzrečicu? Pa evo:
‘Mi smo neprofitna organizacija. To nam nije bila namjera, ali to smo postali’
‘Postoji priča o čovjeku koji se utopio prelazeći potok prosječne dubine pola metra’
‘Ekspert je čovjek koji je učinio sve moguće pogreške na jednom uskom području’
‘Biznis? Vrlo jednostavno. To je novac drugih ljudi’
‘Želite šok-terapiju? Gurnite prst u utičnicu!’
‘Ne zagorčavaju vam život ljudi koje ste otpustili, nego oni koje niste otpustili’.

Komentari