N@kovanj

Pametni telefoni za idiote

Na ovom sam mjestu otprilike prije godinu dana već pisao o (barem meni) apsolutno neprihvatljivoj praksi domaćih telekom kompanija koje cijene mobilnih uređaja tako vješto kamufliraju da su potrebna detaljna iščitavanja kako bi se mogao procijeniti pravi trošak za kupca. Čini se kako se do danas nije ništa bitno promijenilo.Blagdansko je vrijeme kada ova praksa uzima najviše maha, a razni kvazipopusti i kvaziprilike nalaze se na svakom koraku. Reklamiraju se pametni telefoni po cijeni od samo nekoliko kuna, pa tako  određene modele jedna tvrtka nudi samo za jednokratnih 9 kuna, a druga za još uvijek povoljnih 18 kuna. Međutim, postoji i dio napisan sitnijim slovima, ili tek kad se klikne na detalje, a on uključuje iznos koji se mjesečno odvaja za punu cijenu uređaja, te, naravno, određenu tarifu uz koju je navedenu cijenu uređaja moguće ostvariti.

Ne znam mislim li samo ja da je ovo u najmanju ruku na granici nedozvoljenog oglašavanja, no činjenica je da nadležne institucije ne reagiraju. Svaka tvrtka može bez problema staviti cijenu od 5, 3 ili jedne kune, istaknuti je velikim crvenim slovima i reklamirati, a ispod sitnijim slovima napisati ostatak ponude.

Stoga, kad je već tako i to nikoga ne smeta, predlažem telekomima da još malo nabriju svoje kampanje, te ostvare prednost u odnosu na konkurenciju. Predlažem jedinstvenu ponudu u kojoj kupci neće plaćati telekomima, nego obrnuto. Svatko tko uzme novi iPhone, Galaxy ili što već, od svojeg telekoma prvih 6 mjeseci dobiva, recimo, 100 kuna mjesečno. Možemo malo i pojačati ponudu, pa u istom vremenskom razdoblju osloboditi korisnika plaćanja pretplate. Zvuči neodoljivo – postanite naš korisnik, dobivate mobitel i prvih 6 mjeseci mi plaćamo vama. A što nakon toga? Nakon toga što god telekomima volja – pisano, naravno, sitnim slovima.

Zanima me kada bi telekom kompanije izašle sa ovakvom bizarnom ponudom bi li to konačno zainteresiralo nadležne institucije? Ako bi, nema razloga da ne reagiraju već i sada. Pogrešan princip je pogrešan ne zato jer ga takvim čine iznosi, veći ili manji, nego zbog same biti ovakvog krajnje prijetvornog poslovnog modela koji kupce izravno tretira poput idiota.

No od potencijalnih novih pretplatnika, telekomi jedino gore tretiraju svoje stare pretplatnike. Ovih sam dana nakon 15 godišnje vjernosti odlučio napustiti dosadašnjeg mobilnog operatera. Kao postojećeg korisnika svih ovih godina uopće me se nisu sjetili – sve dok sam uredno plaćao svoj mjesečni račun nije im palo na pamet da mi daju neku, makar i simboličnu ponudu.

No javili su se samo nekoliko dana nakon što sam podnio zahtjev za prebacivanje broja u konkurentsku mrežu. Kao, šteta je da odem nakon toliko godina, veli blagoglagoljiva agentica apelirajući, valjda, na nekakav sentiment i kao, specijalno za mene, daje mi prošlogodišnju akcijsku ponudu koja je još uvijek debelo nepovoljnija od aktualne konkurentske. Rekoh, hvala lijepo što ste se sjetili, ali da ostanem kod vas morate mi ponuditi jeftiniju, a ne skuplju ponudu.

Zapanjujuće je da je razgovor potrajao gotovo 15-ak minuta jer se agentica nikako nije dala smesti – svakako je dobro odrađivala svoj posao i preporučio bih je odmah bilo kome tko nešto prodaje – no na kraju je morala odustati. Da su se javili ranije, prije moje odluke o napuštanju, sa desetinom truda manje, a vjerojatno i sa nekom ne pretjerano povoljnom ponudom, čisto moguće da bi me zadržali kao korisnika.

Ovako su mi zapravo napravili uslugu. Novi mobitel kupio sam u inozemstvu, gdje me je bez obveze pretplate došao jeftinije nego da sam ga uzeo kod mog bivšeg operatera po najpovoljnijoj cijeni uz neki pretplatni model. Istovremeno, prelaskom kod novog operatera troškove telefoniranja i mobilnog interneta praktički sam prepolovio.

Moj potez, naravno, samo je kap u moru koja se sama za sebe ne može vidjeti u korporativnim Excelicama. No, sve je očitije kako nisam jedini, a sve više korisnika postupa na sličan način. Kada nas se skupi dovoljno, postat će jasno da ni promjene na čelu kompanija nisu dovoljne ako se ne mijenja odnos prema kupcima, ali i već postojećim korisnicima. Taj trenutak još nije stigao, ali hoće. Uskoro.

Komentari