Aktualno Preporučeno Preporuka urednika Stavovi Turizam

Održivi turizam: Jadranski gradovi trebaju trajni ljetni ‘reality show’

show
foto: Getty Images/istockphoto

Prenapučenost i pustoš u isto vrijeme? Čini se kontradiktornim, ali to je, zapravo, ljetna svakodnevnica na Jadranu, posebno u Dalmaciji, najviše u najatraktivnijim gradovima poput Dubrovnika, Splita, Hvara…

Ekonomska je teorija da su se stanovnici tih gradova počeli iseljavati iz središta na periferiju znatno prije pečalbarskog ‘irskog vala’, a svoje kuće, stanove i apartmane iznajmljuju turistima ili su ih prodali po iznosima vrtoglavima čak i za zagrebačke cijene kvadrata. Emocionalno je tumačenje da su turisti otjerali domicilno stanovništvo, koje ne može izdržati cjelodnevni (i cjelonoćni) šušur.

>>>Ni ‘zimmer frei’ ne voli turistički harač

Kako god, Slobodna Dalmacija organizirala je raspravu o razvoju održivog turizma u gradovima s povijesnom jezgrom. Mogli su se čuti poprilično originalni potezi gradskih vlasti u borbi protiv (neodrživog) turizma. Podsjetimo, Hvarani su lani donijeli gradski propis prema kojem šetnju gradskim ulicama u kupaćem kostimu naplaćuju do 600 eura, žene u grudnjaku i muškarci golog poprsja plaćaju do 500 eura, a onima koji teturaju s bocom naokolo ili leže pijani prijeti i do 700 eura.

Dubrovčani se pak hvale kako su doskočili nesnosnim gužvama koje na Stradunu i zidinama stvaraju gosti s kruzera. Umjesto tri dana u tjednu primat će kruzere svaki dan, i to ravnomjerno raspoređene. A glasno puštanje glazbe ograničeno je do 23.30. Kazna za prekršaj ugostiteljima je oduzimanje javne površine na sedam dana, za recidiviste 15 dana, pa mjesec, i na kraju trajno.

>>>Ivo Babić o uslužnoj ekonomiji: S jedne strane utrkuju se tovari, s druge konobari s tacnama

No sve takve i slične mjere neće zaustaviti turističko osvajanje najpoželjnijih odredišta i povlačenje domaćih na rezervne položaje. Tako će gradovi postati veliki turistički resorti, bez imalo autentičnosti, pa će ih napustiti i turisti. Zato imam prijedlog: gradske vlasti u dalmatinskim turističkim mekama trebale bi, zapravo, poticati iseljavanje iz gradskih središta, onda zakupiti dio stambenih objekata i angažirati glumce za ljetne gaže na modificiranome Dubrovačkom festivalu, Splitskom ljetu, Hvarskim ljetnim priredbama…

Umjesto klasičnog programa na Stradunu, Rivi i Trgu svetog Stjepana trebalo bi prikazivati trajni ljetni ‘reality show’ pod naslovom ‘Mediteran kakav je nekad bio’. Tako ne bi bilo straha ni od prenapučenosti ni od pustoši.


Pratite Lider na društvenim mrežama linkedininstagram
 
 

Komentari