Aktualno Preporučeno Preporuka urednika Stavovi

Općina protiv rogača: Investitor nepoželjan u Bibinju jer je s Pašmana?

Foto: muffinn, Flickr
Goran Litvan

Nek’ susjedu crkne krava, a ako baš i nema kravu, dabogda ostao bez svojih nasada rogača. Pogotovu zato jer je dotepenec. Ovo je moj sukus poslovne višemjesečne horor-priče iz Jutarnjeg. Poduzetnik Marin Medić zakupio je zapušteno zemljište sa samoniklom šumom kod Bibinja koje je počeo pripremati za ekološku plantažu s više od 4000 stabala rogača.

>>>Ekološka poljoprivreda u porastu, uzgoj svinja bilježi rast od 36 posto

Hrvatska uvozi 90 posto svojih potreba za tom autohtonom mediteranskom biljkom koja se upotrebljava u proizvodnji začina i drugih prehrambenih pripravaka. Za projekt je uspio sakupiti sve moguće dozvole, o čemu svjedoči i nepovratni poguranac Europske unije i hrvatske države s ukupno 8,3 milijuna nepovratnih kuna (od devet milijuna kompletne investicije). No kad su počeli radovi, u veljači su stigli i prosvjednici iz Bibinja.

Medića su fizički napali, otvoreno mu prijetili, pa su radovi nastavljeni uza zaštitare. Sve je kulminiralo u nedjelju navečer, kad je zapaljen traktor vrijedan 300.000 eura. U međuvremenu se i općina okrenula protiv poduzetnika. Načelnik Bruno Bugarija šalje sve moguće i nemoguće inspekcije i pokušava zaustaviti projekt, ali ne može jer nije vlasnik zemljišta.

>>>Amerikanci ulažu pola milijarde eura na Pašmanu

– Možda je to sve zato što nisam Bibinjac, možda zato što sam netko tko se ne miri s tim da nam poljoprivredna zemljišta moraju ostati zapuštena’,​ lamentira poduzetnik, koji namjerava na plantaži otvoriti 20-ak radnih mjesta. A mislio je u blizini plantaže podići i proizvodni pogon, ali sad mu to više ne pada na pamet. Inače, Bibinje je općina s 4100 stanovnika, na čijem području su u 59 aktivnih tvrtki lani bile zaposlene samo 273 osobe. Utoliko je apsurdnija haranga protiv ‘stranog’ investitora iz dalekog mjesta Neviđane na otoku Pašmanu udaljenog nepunih 12 kilometara zračne linije. No unatoč svim pritiscima i neugodnostima, Medić je uporan i poručuje: ‘Neću odustati!’ Navijam za njega.

Komentari