Post Google
StoryEditor

Fućkaš Šveđane, Hrvati ukinimo novac!

11. Travanj 2012.
Piše:
Tatjana Petričušić

Kažu vijesti da Šveđani ukidaju novac, naravno onaj u papirnatom ‘agregatnom stanju‘. Kakva notorna glupost! Hrvatska je u ukidanju novca ionako otišla puno dalje od Švedske! Potpuni je promašaj ne samo ove Vlade, već i naroda u cjelini ako dopustimo tamo nekoj Švedskoj da nas pretekne.

U Hrvatskoj je novac ionako odavno iz papirića i kovanica prešao u misaonu imenicu. Davno smo se prestali zamarati koliko konkretnog novca imamo ili nemamo i počeli živjeti na rate,odgode i minuse, potpuno ignorirajući stvarnost. Pretjerujem? Prošli tjedan sam svjedočila plaćanju (na blagajni omiljenog švedskog trgovačkog lanca, iako tada još nisam bila svjesna ironije) iznosa od 240 kuna pomoću dvije različite kartice. Sto kuna na jednu, ostatak na zelenu... Gospođa je u ruci pritom držala etui s još nešto ‘plastike‘, a mladić koji je operirao blagajnom nije bio niti malo začuđen.

Neću reći da u današnje vrijeme 240 kuna nekom ne znači razliku. Ipak, za većinu to nije neka velika stvar. U svakom slučaju se ne radi niti o modnoj (niti bilo kakvoj drugoj investiciji) za cijeli život. Primjer je samo dokaz u korist teze da manje-više svi u Hrvatskoj žive pomoću plastike, i da su nam kartice zamijenile novac jako davno, pa ih koristimo za plaćanje nepotrebnih stvari čak i ako nemamo niti minimum stvarnog novca u tom trenutku. Nije bitno je li ili nije bila plaća, već da li su kartice ispeglane do maksimuma ili nisu. Ako nisu, bože moj, peglaj, novac će doći. Valjda.

Dakle, što će nama tamo neki Šveđani oduzimati titulu prve zemlje bez novca? Glasam za to da ih preteknemo. Moramo samo nekoliko stvari riješiti prije i na konju smo. Prvo je potrebno omogućiti da se plaćanja na crno rade karticom. To je zapravo i najvažnije. Kako će inače Ramo ‘krečiti u fušu‘ ako to nije moguće, da spomenem samo jednu priču? Pošto se velik dio naše ekonomije događa u sivoj zoni uistinu nam prva briga treba biti kako za taj dio života prilagoditi kartično poslovanje.

Osim toga, ne vidim neki veći problem. Možda još jedino prosjaci, ali sigurna sam da će oni uspjeti doći do rabljenih POS aparata na ovaj ili onaj način. Onih sto obitelji koje stvarno imaju novac imat će i kartice u drugoj boji, a većini se život neće gotovo uopće promijeniti. Možda će samo trebati za poduzetnike izmisliti neku karticu koju je moguće provući, kao da je plaćanje učinjeno, a onda se ipak stvar može odgoditi za 60 dana ili više. I etogac, prva zemlja bez novca. Hrvatska.

25. travanj 2024 14:46