Post Google
StoryEditor

Kosoričino voće

28. Veljača 2012.
Piše:
Tatjana Petričušić

Kaže Radimir Čačić da ne možemo zamisliti kakvi su podaci njemu i članovima njegovog tima dolazili na stol. Jedni su govorili o šljivama, drugi o space shuttleu, a treći ni o čemu.

Ne zna Čačić da je naša mašta itekakako bogata. Mi već godinama zamišljamo da imamo političare koji su sposobni nešto učiniti za gospodarstvo.Dok gledam Jadranku Kosor i Domagoja Ivana Miloševića kako se brane, kako nabrajaju sve to što je njihova Vlada pokrenula, pitam se nije li im barem mrvu neugodno. Onda pogledam Čačića koji iskorištava svaku priliku da ih prozove pa se zapitam, ne bi li i njemu trebalo biti. Ali običan puk ima druge kriterije za osjećaj nelagode, pa ne treba suditi drage vođe istim mjerilima, nije nam svima isto dozvoljeno pa zato imam više razumjevanja za to što se ne crvene.

Ipak, ukoliko se Čačić odazove na sučeljavanje koje je Milošević predložio, mislim da ću emigrirati. Dovoljno me uzrujava sama ideja. Ne zato jer imam ideale nego zato jer imam osjetljiv želudac. Stvarno, ako čovjek koji nam je trebao pomoći da privučemo investicije, i čovjek koji nam sad pomaže da pokrenemo investicije sjednu jedan preko puta drugog u neki dobro osvjetljen i loše uređen tv studio, ako nađu vremena da se kao uvrijeđene babe svaka sa svog prozora dovikuju preko ulice tko je što i zašto, moj osjetljivi probavni sustav to neće moći podnijeti. Znam ja da je to politika i da demokracija podrazumijeva razmjenu mišljenja, ali nema tih gastala na svijetu da to poslušam. Takvo sučeljavanje meni djeluje kao da trenutni predstavnik stanara i onaj koji je to donedavno bio stoje ispred ulaza (pred svim suvlasnicima koji su umorni došli s posla, od kojih je mnogo njih penzionera na rubu egzistencije, a bome i nezaposlenih) i raspravljaju o tome tko je prekrečio i zašto nije pregrađena kotlovnica. Samo je za potpunu sliku potrebno zamisliti da zgrada gori.Više me ne zanima tko je što i zašto napravio, a sve manje osjećam interes i za to što će oni i kako i ne želim više gledati uvijek iste snimke iz dvije sobe na trgu na gornjem gradu. Hoću da počnu stizati vijesti o tome što je napravljeno. Pokretanje projekta šljivika ako treba, ali neka bude stvarno pokrenut, i šljive su dobre ako nisu samo teoretske. Mislim da je ovog post-izbornog folklora stvarno dosta.

20. travanj 2024 12:35