Post Google
StoryEditor

Muke po Ostojiću, Veljku Ostojiću

27. Siječanj 2012.
Piše:
Tatjana Petričušić

Novi ministar turizma, jedan od onih dužnosnika koje je struka dočekala s oduševljenjem, mjeseca dana nakon što je došao na vlast stoji pred prvom nepopularnom odlukom. Po pitanju PDV-a. Veljko Ostojić, naime, na vlastitoj koži osjeća koliko je užasno kad se lijepe inicijative realnog sektora sukobe s ružnom realnošću javnog sektora.

Pitanje dugoročnog uvijek je bilo jedno od najtežih za svladavanje svakoj od hrvatskih Vlada. Dugoročne odluke imaju, naime, jednu vrlo nezgodnu stranu - rezultate donose tek kroz neko vrijeme, a onda bi već na vlasti mogao biti netko drugi. S obzirom da se uglavnom rezultati broje samo dok ste u mandatu, onda je logično da političari razmišljaju strahovito kratkoročno. Kad se tome doda jadno stanje proračuna, teško je bilo i očekivati da će Vlada razmišljati dovoljno dugoročno i odlučiti ove godine smanjiti stopu PDV-a na ugostiteljske usluge. Ipak, mnogi su se u sektoru baš tome nadali.

Za novog ministra, odluka da se smanjena stopa PDV-a primjenjuje tek od sljedećeg ožujka nije nimalo ugodna. Hotelijeri, ugostitelji i turoperateri od njega očekuju jako puno i količina razočaranja je itekako značajna. Ipak, dio struke odlučio je prihvatiti ono što im se pruža, i od limuna napraviti limunadu. Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske tako se javila priopćenjem u kojem traže da obećanje o smanjenju stope bude ugrađeno u zakonske izmjene.

Logika je jednostavna - s obzirom da očito nije moguće pozitivnu promjenu očekivati sad, bilo bi dobro barem moći računati da će tako biti dogodine. Sektor to ionako čeka godina, pa još jedna i ne znači toliko puno.

Ono što pritom nije dobro, je nastavak tretmana turističkog sektora, o kojem prečesto ovisi ukupan gospodarski rezultat zemlje, kao neprioritetnog. To što turisti svake godine i dalje dolaze, ne znači da nije hitno rješavati probleme u sektoru, već baš suprotno. Prečesto se u Hrvatskoj izuzetno puno vremena i energije troši na pomaganje onima koji su davno prošli fazu u kojoj im se uopće moglo pomoći, a premalo razmišlja o onima koje bi se stvarno moglo unaprijediti. Tako se i sada zbog gašenja požara u proračunu turizam opet spustio na listi prioriteta.

Od svih Ostojića koje sad ima Vlada, Veljko je onaj kojeg bi definitivno trebali najpažljivije slušati. Jer dok ga sad Linić stišće kako bi složio proračun, upravo on je taj kojem će se vrlo brzo okrenuti. Onaj koji će ga spašavati na jesen, kad se počnu prebrojavati euri koje su donijeli turisti. Pa bi bilo dobro da on, ali i cijela Vlada, počne razmišljati barem ‘zeru‘ dugoročnije.

04. svibanj 2024 22:06