Pravda za sve
StoryEditor

Banka ne bi smjela zatvoriti jedini račun preko kojega tvrtka radi

03. Ožujak 2016.

Banka je procijenila da će tvrtka nastaviti loše poslovati, a s obzirom na to da joj je već bio blokiran račun, rasli su i dugovi za bankarske naknade. Ipak, novi se račun može otvoriti

Poduzetniku iz Rijeke banka je zatvorila račun koji je već bio blokiran zbog duga od 280 kuna. Riječ je o bankarskim naknadama koje banka, jedna od najjačih u zemlji, nije mogla naplatiti upravo zbog blokade računa. S obzirom na to da je to jedini račun preko kojeg posluje, otišao je u banku žaliti se misleći da njegovoj tvrtki ne može ugasiti jedini račun preko kojeg posluje.Poduzetnik je inzistirao na tome da se ne navode njegovo ime i banka. Da je izgubio račun saznao je tek kada je otišao uplatiti 12 tisuća kuna kako bi ga deblokirao. No tada su mu rekli da je to nemoguće jer više nema račun u toj banci.

Nema zapreka za gašenje

− U banci su mi rekli da prema njihovoj procjeni postoji mogućnost da tvrtka više neće poslovati, neće biti priljeva sredstava i da će se gomilati dug za bankarske naknade. Zato ne žele riskirati − priča poduzetnik.

Žalio se na postupak i neljubaznost bankarskog službenika koji je rekao da ga ne zanima to što on ne može poslovati bez računa. Kaže da je razgovarao s dosta poduzetnika koji su mu tvrdili da je nemoguće tvrtki ukinuti poslovni račun jer joj je na taj način onemogućeno poslovanje. No bio je u zabludi, kao i poduzetnici s kojima je razgovarao. U odgovoru se banka poziva na Zakon o platnom prometu, koji propisuje da se uvjeti otvaranja i zatvaranja transakcijskih računa reguliraju ugovorno između banke i klijenta. Bacili smo pogled na članak 22. Zakona koji omogućuje banci da otkaže ugovor s klijentom i nema zapreka da se račun ugasi bez obzira na  to što je to jedini preko kojeg tvrtka posluje. U banci tvrde da su ispoštovali sve zakonske uvjete prije otkazivanja ugovora.

− Klijentu su poslane obavijesti prije otkaza ugovornog odnosa, u kojima ga banka obavještava da postoje dospjele i neplaćene obveze s osnova računa. Nakon određenog vremena i otkazom ugovornog odnosa obavješten je i o zatvaranju računa − kažu u banci.

Te navode ne osporava ni poduzetnik, čak nam je i poslao obavijesti koje je njemu poslala banka, ali pita se je li to pravedno s obzirom na to da mu je na taj način onemogućeno poslovanje.

Može se otvoriti račun

Možemo reći da nije jer tvrtki bi ipak trebalo ostaviti barem jedan račun, čime joj se otvara mogućnost da se ipak izvuče iz dugova. Ovako je zakonski regulirano da banka praktično može likvidirati tvrtku prije likvidacije. Osim toga takvo zakonsko rješenje šteti i dobavljačima − vjerovnicima koji gube svaku nadu da bi se bilo kakvim priljevom sredstava mogli barem djelimično naplatiti.Poduzetnik je rekao da mu nisu dali uplatiti tih 280 kuna duga za bankarske naknade i da ne može reaktivirati taj račun ili otvoriti novi dok god nije izmirio obveze s tog ugaslog računa. A ne može ih pak izmiriti jer nema račun. Pitali smo banku na koji način se može otvoriti novi račun.

− Moguće ga je otvoriti uz prethodno podmirenje dospjelih neplaćenih obveza  prema banci − poručuju.

To pak znači da poduzetnik vjerojatno nije dobro shvatio službenika, što nije čudno jer je bila, priča, prepirka među njima. Dakle, ipak ga je moguće otvoriti ako uplati novac koji je dužan banci, a ne svim vjerovnicima, kao što je poduzetnik mislio. Tj. treba uplatiti samo onih famoznih 280 kuna za bankarske naknade. 

26. travanj 2024 05:32