Pravda za sve
StoryEditor

Bio je naivni jamac, a sad će se vući po sudovima da vrati novac

03. Lipanj 2015.

Dok je svijeta i vijeka, bit će i naivnih ljudi. Nedavno smo u ovoj rubrici pisali o čovjeku koji je dopustio da ga odvjetnik mulja deset godina tvrdeći mu da je predao tužbu na sudu, a onda je oštećeni slučajno otkrio da od tužbe nema ništa te da mu je propao novac koji je očekivao. Poznajem ljude koji su bili jamci i otplatili kredit (npr. moj kum), a takav je i naš čitatelj koji nam se obratio pitajući što da radi.

Bio je jamac za kupnju jednog, kako mi to volimo reći, ‘bijesnog‘ automobila na leasing i otplatio je više od 150 tisuća kuna jer je najmoprimac prestao plaćati. To mu nije bilo dosta pa je prihvatio biti jamac i nekim drugim ljudima za njihove kredite. No ni oni ih ne otplaćuju, pa je našeg nesretnika zadesilo da iz svoga džepa podmiruje njihove troškove. Račun mu je blokiran. Kaže da je spreman odreći se od 20 do 30 posto potraživanja barem da dio naplati. Nema nikakve instrumente osiguranja.

Tužba i kaznena prijava Potražili smo odgovor od jedne odvjetnice koja nije željela da joj se spominje ime. Upozorila je na to da treba sagledati sve činjenice, no načelno, ističe, preostaje mu regresna tužba (povratna naknada za isplaćeni kredit).– Naravno, i nada da ‘majstor‘ ima imovine na kojoj će se moći naplatiti. U pravilu je problem nepostojanje imovine na kojoj se možete namiriti – objašnjava.I ovdje je taj slučaj. Radilo se o financijskom leasingu, što znači da je najmoprimac dobio automobil u vlasništvo nakon što mu ga je naš nesretnik otplatio, a onda ga je prodao, ne vrativši jamcu novac. No našem nesretniku (i svima sličnima) napominjemo da u Zakonu o obveznim odnosima (NN 35/05, članci od 66. do 71.) piše da u slučajevima kada dužnik svjesno prodaje svoju imovinu kako bi oštetio vjerovnika vjerovnik ima pravo pobijati takve kupoprodajne i darovne ugovore.Osim tužbe oštećenik može podnijeti i kaznenu prijavu zbog kaznenog djela prijevare (to je učinio moj kum). Naime, nisu rijetke situacije da budući korisnici kredita jamce uspiju na razne načine uvjeriti kako će sigurno plaćati svoje rate iako već unaprijed planiraju jamca prevariti i na njega natovariti dug. Zato, kaže naša stručnjakinja, obmanjivanje jamca može imati i elemente kaznenog djela. Mnogo je tu faktora u igri, primjerice korisnik kredita je imućan pa se vjeruje da će ga otplaćivati ili pak višegodišnje prijateljstvo, no isto tako važan faktor u pridobivanju jamca jest i njegova naivnost. Na to upozorava naša sugovornica, jer naš oštećenik nije samo jedanput bio jamac, a svaki su ga put prevarili.

Dugoročna borba – Ako je gospodin već više puta bio u sličnoj situaciji, to upućuje i na njegovu odgovornost, naivnost, ako se iza toga ne kriju i neke druge okolnosti – napominje odvjetnica. Pritom misli i na nerijetke slučajeve u kojima se jamcima kao nagrada daje određeni postotak kredita, a onda prijevarom izgube i taj dio. Kako dodaje sugovornica, ‘naš je narod sklon jamčiti ako mu se dade malo love‘, no pritom ne tvrdimo da je to učinio naš čitatelj. Što se pak tiče blokiranog računa, nemamo lijepe vijesti za našeg čitatelja oštećenika. No određena se primanja mogu izdvojiti i zaštititi otvaranjem zaštićenog računa na koji takva privilegirana primanja bivaju prenesena.   To je jedini način da se u ovom trenutku spasi što se spasiti da. Dugoročno, slijedi borba po sudovima za koju se ne zna kad će završiti, ali i čitatelj je, ljutio se ili ne, dijelom kriv zbog toga.

24. travanj 2024 08:39