Pravda za sve
StoryEditor

Direktori tvrtki moraju provjeriti kakvo im je zdravstveno osiguranje

26. Ožujak 2015.

Nedavno sam razgovarao s direktorom jedne tvrtke koji me pitao što znam o tome da se prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju članovi uprava i izvršni direktori moraju posebno osigurati. Navodno se još mnogo tvrtki tomu nije prilagodilo.

Zaista, bacimo li pogled na članak 7. Zakona o obaveznome zdravstvenom osiguranju, vidjet ćemo da su obvezni osiguranici (među ostalima): a) osobe u radnom odnosu... i b) članovi uprava i izvršni direktori tvrtki ako nisu osigurani na temelju radnog odnosa u drugoj tvrtki ili kod neke fizičke osobe ili pak na drugi način.

Naoko nevažni detalj Zašto je to važno, odnosno što bi to moglo zbunjivati tvrtke kad i u Zakonu o obveznom mirovinskom osiguranju jednako vrijedi da se članovi uprava moraju posebno osiguravati ako nisu osigurani na drugi način. Primjerice, ako nisu osigurani na temelju radnog odnosa ili kao obrtnici ili pak da imaju registriranu slobodnu djelatnost. U Zakonu o obveznom mirovinskom osiguranju (članak 12.), objašnjavaju nam u HZMO-u, propisano je da članovi uprava, izvršni direktori i upravitelji zadruga, ako nisu u radnom odnosu, moraju sami uplaćivati doprinose iz svoje plaće. No još je važnije to da direktori mogu kod mirovinskog doprinosa izabrati hoće li im osiguranje plaćati tvrtka (radni odnos) ili će ga plaćati sami (kao članovi uprave). Tu se razlikuje obveza uplaćivanja mirovinskog i zdravstvenog doprinosa. Naime, pročitamo li ponovno članak 7. Zakona o zdravstvenom osiguranju, vidimo da direktori tu nemaju izbora i da mogu biti u radnom odnosu samo u drugoj tvrtki ili kod druge fizičke osobe, ali ne i u svojoj tvrtki. Zapravo, ako je direktor jedne tvrtke u radnom odnosu u drugoj (primjerice tvrtki kćeri) i ondje radi neke poslove, može biti zdravstveno osiguran tako da je u radnom odnosu s tvrtkom kćeri. Tvrtka kći plaćat će mu zdravstveno, a on će i dalje upravljati matičnom tvrtkom. Međutim, ako nema nikakav ugovor ni s jednom tvrtkom osim sa svojom, e, onda može biti zdravstveno osiguran isključivo kao član uprave koji nije u radnom odnosu i tako sâm uplaćivati novac za zdravstveno. Tu je kvaka i na taj naoko nevažni detalj mnogi nisu pazili pa su nastavili uplaćivati zdravstveno kao i mirovinsko, tj. kao da su u radnom odnosu s tvrtkom kojom upravljaju.

Bit će inspekcija U HZZO-u napominju da su tvrtke i direktori do kraja 2013. imali rok da se usklade s novim odredbama Zakona (članak 159.). To zapravo znači da su oni koji to nisu učinili već više od godinu dana u prekršaju.– Treba što prije regulirati taj status u nadležnoj područnoj službi, odnosno regionalnom uredu Zavoda – kažu u HZZO-u. Pitali smo HZZO hoće li čelni ljudi tvrtki morati nadoknaditi do sada neplaćene doprinose za zdravstveno osiguranje ili će im se ipak priznati to što su tvrtke do sada za njih plaćale doprinose. Ne znamo ni hoće li se tvrtkama vratiti do sada uplaćeni novac. Na taj dio pitanja nisu odgovorili, no neslužbeno, inspekcije će krenuti i bit će kazni i za direktore i za tvrtke.Bit će to dobra prilika za inspektore da kaznama napune državni proračun, no kao i u prošlom broju Lidera kad smo pisali o inspektorima Carinske uprave, podsjećamo ih na to da je ministar Boris Lalovac rekao kako bi tvrtkama trebalo dati rok da otklone propuste.

26. travanj 2024 08:46