Pravda za sve
StoryEditor

Djelatnost obrta može se proširiti samo uza stručno usavršavanje

30. Listopad 2014.

Vlasnik automehaničarskog obrta ima troje djece i suprugu, koja je prije dvije godine dobila otkaz u jednoj zagrebačkoj tvrtki i nezaposlena je. Gospođa je blizu šestog desetljeća života i zaista je teško očekivati da bi negdje mogla dobiti posao.

Doduše, nije da im nedostaje novca, suprug automehaničar zarađuje solidno, mada, kako kaže, novca nikad dosta. No i ona bi htjela raditi, pa su došli na ideju da se raspitaju može li suprug u sklopu svoga obrta proširiti djelatnost. Supruga bi, naime, šivala jer je kao dijete to naučila od majke krojačice te smatra da bi mogla naći mušterije za svoje krojeve. Ipak, treba napomenuti da gospođa nema potrebne kvalifikacije kao šivačica, iako zna krojiti odjeću.

Posebni uvjet Najprije uputimo našeg automehaničara na Ured državne uprave u svojoj županiji, gdje će mu sve objasniti, odnosno moći će za konkretan slučaj dobiti informaciju može li proširiti djelatnost obrta ili ne. Ako ne može, objasnit će mu što bi sve trebalo uraditi da dobije takvo rješenje. Mi smo se pak za ovu priliku raspitali u Ministarstvu poduzetništva i obrta, gdje su nam ljubazno odgovorili što bi sve trebalo uraditi. U Ministarstvu kažu da Zakon o obrtu ne sprječava fizičke osobe, tj. obrtnike da obavljaju više gospodarskih djelatnosti u obrtu. Oni bi trebali zadovoljiti opće uvjete (pročitati članak 8. Zakona), ali i posebne uvjete (članak 9. Zakona) za svaku pojedinu djelatnost. O posebnim uvjetima nešto ćemo više reći, jer oni daju odgovor na ta pitanja.

Oni kažu da fizička osoba može obavljati vezani obrt ako ispunjava i poseban uvjet stručne osposobljenosti, odgovarajućega srednjeg strukovnog obrazovanja ili položenoga majstorskog ispita.

- Stoga, ako je riječ o obavljanju vezanog obrta za koji obrtnik ne ispunjava uvjet odgovarajuće stručne spreme,dužan je zaposliti osobu koja ima odgovarajuću stručnu spremu, što u predmetnom slučaju može biti supruga. Ako će se djelatnost vezanog obrta obavljati u izdvojenom pogonu, osoba koja ispunjava uvjet stručne spreme (supruga) može biti imenovana stručnim poslovođom izdvojenog pogona i tako zasnovati radni odnos u obrtu - poručuju iz Ministarstva. Isto tako, kažu, uz pretpostavku da će se nova djelatnost obavljati u izdvojenom pogonu, što je i logično jer neće moći u automehaničarskoj radionici, obrtnik koji obavlja vezane ili povlaštene obrte dužan je u svakom izdvojenom pogonu imenovati stručnog poslovođu koji osim općih uvjeta zadovoljava i uvjet majstorskog ispita sukladno navedenom Pravilniku. A to može biti supruga.

Suprugu na obuku No kad je u pitanju spomenuti bračni par, supruga ipak ne može biti zaposlena u tom obrtu koji bi eventualno proširio djelatnost niti može biti šefica izdvojenog pogona jer, kako smo i na- veli, šivati je naučila od mame, a ne u školi ili na nekom tečaju. Dakle, za gospođu bi bilo najbolje da se javi na nekakav tečaj koji organizira HZZ ili neka druga ustanova, a koji država priznaje te da s tom diplomom otvoriobrt. Gospođu upućujemo i na Pravilnik o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica. U njemu je, kako kažu u Ministarstvu poduzetništva i obrta, utvrđen uvjet položenoga majstorskog ispita u zanimanju krojač muške, odnosno krojač ženske odjeće. Eto, dovoljno smo uputili naše obrtnike, ostaje da sami krenu u akciju.

23. travanj 2024 08:49