Pravda za sve
StoryEditor

Država diskriminira one koji su u sustav PDV-a ušli dobrovoljno

12. Svibanj 2016.

Gospodarski subjekti u sustavu PDV-a koji ostvare prihode manje od 230 tisuća kuna na godinu mogu bez problema izaći iz tog sustava, a ‘dobrovoljci‘ su uz njega vezani pet godina

Priča mi nedavno kolega novinar kako je morao odbiti ponudu svoga poslodavca da potpiše ugovor o stalnom zaposlenju. Razlog je to što je upisan u Registar poreznih obveznika, radi kao slobodni novinar i ima ugovor o poslovnoj suradnji s jednom medijskom kućom kojoj isporučuje svoje tekstove. Za tu uslugu medijska mu kuća isplaćuje bruto iznos honorara, što znači da kolega sâm za sebe uplaćuje poreze i doprinose.Ali kolega je već treću godinu i u sustavu PDV-a, u koji je ušao dobrovoljno, a prema Zakonu o PDV-u tek nakon pet godina ima pravo izaći iz njega. Na taj način država diskriminira one koji su dobrovoljno ušli u sustav PDV-a iako nisu ostvarili godišnji prihod od 230 tisuća kuna.

Bez objašnjenja

Da ne bi bilo zabune, novinar koji je dobrovoljno ušao u sustav PDV-a može se stalno zaposliti u medijskoj kući ili u nekoj drugoj tvrtki i na taj način izaći iz Registra poreznih obveznika, ali ostaje u sustavu PDV-a sve dok mu ne istekne rok. Odnosno, i dalje će nakon svakoga kvartala u godini Poreznoj upravi morati slati JOPPD izvještaj o svojim aktivnostima, kojih zapravo nema, i zbog toga će plaćati knjigovođu te se dodatno maltretirati kako ne bi slučajno zaboravio da na točno određeni datum pošalje taj izvještaj. Isto vrijedi ako, primjerice, obrtnik zatvori obrt. Iako će se možda zaposliti u nekoj tvrtki, i dalje će morati plaćati knjigovođu da mu se brine o papirologiji.Već sam ranije pokušavao saznati razloge takvoga zakonskog rješenja, zato što sam i sâm u sustavu PDV-a, ali iz Porezne uprave i Ministarstva financija nisam dobio odgovore zašto je ‘dobrovoljcima‘ nametnuto da moraju biti u sustavu PDV-a određeno vrijeme i je li se razmišljalo o tome da se ta odredba ukine. Praktički to je šest godina, jer moj je kolega u sustav PDV-a ušao 2013., ali mu se prva godina ne računa, već je rok počeo teći tek od 2014., što znači da će iz sustava plaćanja PDV-a moći izaći tek 2019. Zašto pak ta prva godina nije uračunata u rok također nije objašnjeno, iako valjda postoji neki razuman razlog.

Problem koji sputava

No ono što nitko ne razumije je ta diskriminacija prema onima koji su dobrovoljno ušli u sustav PDV-a. Naime, prema Zakonu o PDV-u, svaki gospodarski subjekt (a tako i slobodni novinar) koji ostvari više od 230 tisuća kuna prihoda na godinu obvezan je ući u sustav PDV-a i kad isporučuje svoje račune za prodaju robe ili usluga mora ga uvećati za iznos PDV-a. Ako pak u nekoj od idućih godina tvrtka ostvari manji prihod od 230 tisuća kuna, slijedeće godine automatski izlazi iz sustava PDV-a i bit će obvezna ponovno ući samo ako opet bude prešla prag od 230 tisuća kuna.Dakle, oni koji su bili obvezni ući u sustav PDV-a mogu iz njega izaći bez problema (ako ispune uvjete), a oni koji ni blizu ne ostvaruju prihod od 230 tisuća kuna to ne mogu. Da je to problem koji sputava ljude slobodnih profesija i obrtnike da lakše riješe svoj status uviđaju čak i neki službenici u ministarstvima vezanim uz gospodarstvo s kojima sam imao priliku razgovarati. No za sada nema nekih najava da bi se tu bilo što moglo promijeniti, iako je očito riječ o diskriminaciji. Zbog toga apeliramo na ministra financija Zdravka Marića, ali i na nadležne u Poreznoj upravi, da se izmijene te odredbe Zakona o PDV-u jer su zaista besmislene. 

19. travanj 2024 11:08