Pravda za sve
StoryEditor

Inspektor tražio nemoguće – rješenje s datumom od dana prije

19. Ožujak 2015.

Čini se da neki inspektori podređeni ministru financija Borisu Lalovcu ne žele provoditi njegove upute. Ministar je, podsjetimo, još potkraj prošle godine najavio da će inspektori biti blaži u postupanju te da će, pogotovo za neke sitne propuste, dati vremena poduzetnicima da ih otklone. Prije par mjeseci pisali smo kako neki inspektori i dalje rade prema svom ‘naputku‘, a ovo je još jedna takva priča.

Branka Visković vlasnica je tvrtke K.A.M.B. za ugostiteljstvo, obavljala je ugostiteljsku djelatnost u kafiću Jelsa na zagrebačkoj tržnici Dolac i imala je rješenje o minimalnim tehničkim uvjetima (MTU). Nedavno je kafić prepustila tvrtki Visto-Prom svoga sina Tonija Viskovića. Razlog zašto je to uradila je taj što godinama nije zarađivala (kafić radi samo preko dana), a i za kafić se s Tržnicama Zagreb spori u vezi s vlasništvom.

Bahati inspektor Toni Visković nastavio je raditi u kafiću Jelsa, a drugog veljače došla je inspekcija Carinske uprave. Bili su, pričaju mati i sin, vrlo pristojni, pregledali su dokumentaciju i ustanovili da je sve u redu. No već 12. veljače došli su drugi inspektori, Irina Mašina i Saša Mahin. Viskovići vjeruju da su poslani na temelju prijave Tržnica Zagreb, ali to je teško dokazati, tim prije što se na naša pitanja Tržnice nisu očitovale. Inspektori su pronašli propust Viskovićevih jer nisu imali rješenje o prijenosu MTU-a s majčine na sinovu tvrtku, što oni i priznaju. I tada nastupa bahatost inspektora Mahina jer je insistirao da  do sutradan (13. veljače) do 12 sati dostave rješenje o prijenosu MTU-a, i to s datumom 12. veljače. U suprotnom će zatvoriti lokal, zaprijetio je.U tom trenutku više nije bilo šanse da od Gradskog ureda  za gospodarstvo, rad i poduzetništvo dobiju rješenje, nego su morali rano ujutro otići pokušati ga dobiti. No nisu uspjeli jer imaju imovinsko-pravni problem s Tržnicama, koje su u vlasništvu Grada Zagreba. Inspekcija im je 13. veljače zapečatila lokal. Ne ulazeći u problem vlasništva (već smo pisali da su Tržnice Zagreb oštetile obrtnike), razočaravajuća je bahatost inspektora Mahina, koji nije dao vremena poduzetnicima da otklone taj banalni propust. Natjerao je Viskoviće da traže da se rješenje antidatira na dan prije, što u Gradskom uredu ne bi uradili. To znači, da su Viskovići i dobili rješenje o MTU-u, dobili bi ga na dan 13. veljače, a ne na 12. veljače, kako je Mahin insistirao, i opet bi kafić bio zatvoren.

Negiranje Carine Viskovići nisu znali reći zašto je insistirao na tom datumu, osim da je bio vrlo neugodan. U Carini negiraju da je inspektor Mahin tražio rješenje s datumom 12. veljače. Kažu da je ‘u trenutku inspekcijskog nadzora jedino poznato posjeduje li ugostitelj rješenje ili ne‘ i da se ne zna hoće li ga i kada dobiti. No nisu negirali da su lokal zatvorili sutradan, a ako Viskovići nemaju rješenja i ako se ne zna hoće li ga dobiti, pitamo se zašto onda inspektor Mahin nije odmah zatvorio lokal. Očito je tražio da mu se sutradan dostavi rješenje i zato su tvrdnje Viskovićevih ipak uvjerljivije.Rješenje o zabrani ugostiteljske djelatnosti mladom Viskoviću Područni carinski ured Zagreb donio je 19. veljače, šest dana nakon što je lokal već bio zapečaćen. Da nije tražio da se rješenje antidatira, mogli bismo čak, s dozom ironije, zaključiti kako je inspektor Mahin poslušao svoga ministra i dao rok Viskovićima od čak jedan dan da isprave propust.

18. travanj 2024 03:35