Pravda za sve
StoryEditor

Inspektorica rada tvrtki nije omogućila otklanjanje propusta

29. Siječanj 2015.

U ovoj priči vidjet ćemo da politiku suradnje države s poduzetnicima, kako je to nedavno najavio ministar financija Boris Lalovac, ne prihvaćaju svi inspektori. Doduše, u ovoj je priči konkretno riječ o inspektorici rada koja nije izravno podređena ministru Lalovcu, ali, usprkos tome, ministar je govorio o Vladinoj politici.

Potkraj studenoga prošle godine viša inspektorica rada u Osijeku Ivana Loci došla je u inspekciju tvrtke Elde u Novoj Gradiški, čiji je vlasnik Dario Marenić. Tamo je našla da je poslodavac sklopio uzastopni ugovor o radu na određeno vrijeme s jednom radnicom, a da nije naveo objektivan razlog. Drugim riječima, prekršio je Zakon o radu (čl.12., st.2., NN 93/14), koji kaže da poslodavac može s istim radnikom sklopiti uzastopni ugovor o radu na određeno vrijeme ako zato postoje objektivni razlozi, koji se u ugovoru moraju navesti.

Žurni postupak Osim toga inspektorica Loci našla je da tvrtka Elda nije sa šest svojih zaposlenika sklopila valjan ugovor o radu na temelju članka 13. Zakona o radu, a riječ je o razdoblju od ožujka 2012. do ožujka 2013. Naime, tada je vrijedio stari Zakon o radu, prema kojem je poslodavac bio dužan u ugovor uglaviti i koliki je dodatak na plaću, a ako toga nema, onda je ugovor morao upućivati na druge propise, kolektivni ugovor ili pravilnik o radu. Kazna za takve prekršaje tvrtki je od 31 do 60 tisuća kuna.

Sve smo to morali navesti da bi čitatelj vidio o kakvim je prekršajima riječ. Naravno da se nećemo upuštati u komentar je li prekršaja bilo ili nije. Odluku ćemo prepustiti Prekršajnom sudu u Novoj Gradiški, kojem je inspektorica Loci 9. siječnja ove godine podnijela optužni prijedlog u žurnom postupku. No dopuštamo si prokomentirati da, ako Sud i potvrdi da su počinjeni prekršaji, oni nisu takve prirode da bi se odmah išlo na optužni prijedlog. No inspektorica Loci bila je neumoljiva. I sada dolazimo do one priče ministra Lalovca, koji je najavio suradnju države i poduzetnika poručivši da će inspektori najprije djelovati savjetodavno, pa tek onda kažnjavati. U ovoj smo rubrici takvu najavu pozdravili, ali očito je da je se neki inspektori ne drže.

Potpuna suradnja U razgovoru s predsjednikom Uprave Elde Darijom Marenićem moglo se čuti da, ako su i bili prekršaji, oni ni na koji način nisu oštetili ni tvrtku, ni radnike ni državu. Štoviše, Elda isplaćuje plaće svakoga prvog u mjesecu za prethodni mjesec, uplaćuje poreze i doprinose, a bavi se proizvodnjom tekućina za elektroničke cigarete i 99 posto proizvodnje izvozi. Čak su i američki stručnjaci, tvrdi, tu tvrtku svrstali u deset najkvalitetnijih svjetskih proizvođača.

– Sve obveze ispunjavamo, aplicirali smo za sredstva iz fondova EU za svoje projekte, imamo rejting i zar mislite da bismo se igrali s državom zbog tako sitnih pogrešaka? – smireno, ali i razočarano pita nas Marenić.

U dopisu inspektorici Loci navedeno je da Elda želi potpuno surađivati te da su eventualni propusti bili nenamjerni i spremni su ih ispraviti. Pitaju se zašto nije primijenjen članak 38. Zakona o inspektoratu rada, koji ostavlja mogućnost inspektoru da tvrtki da vremena za otklanjanje propusta. Doduše, ta je odredba pomalo nezgrapna (više u okviru), ali su u Eldi svakako u pravu. Osim 60 tisuća kuna, u pitanju je i ugled tvrtke koja posluje širom svijeta, a s druge strane, ispada kao da inspektori traže tvrtke koje mogu platiti kaznu.

24. travanj 2024 11:19