Pravda za sve
StoryEditor

Jedna faktura i dvije osnove osiguranja za tri problema

07. Svibanj 2015.

Član uprave jedne tvrtke iz sjeverne Hrvatske ispričao je kako je dobio fakturu od Porezne uprave da plati malo više od deset tisuća kuna doprinos za zdravstveno osiguranje. Naime, kao član uprave on je prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju dužan sam plaćati zdravstveni doprinos, osim ako je u drugoj tvrtki zaposlen na nekom drugom radnom mjestu i ima stalni radni odnos. U svojoj tvrtki on može biti osiguran isključivo kao član uprave, što je slučaj s mojim sugovornikom.

Ova je tema izazvala dosta reakcija kada smo o njoj pisali potkraj ožujka u ovoj istoj kolumni, a o njoj je svoje mišljenje u pretprošlom broju Lidera dala i naša stalna suradnica, porezna stručnjakinja dr. sci. Marija Zuber.  U oba teksta može se vidjeti da su zakoni o obaveznom mirovinskom i zdravstvenom osiguranju neusklađeni, jer dok za mirovinsko član uprave može birati hoće li biti osiguran po osnovi stalnog radnog odnosa ili kao član uprave, za zdravstveno se osigurava isključivo kao član uprave (osim kod gore spomenutih izuzetaka).

Letimični pogled na papire Zato dr. Zuber u svom tekstu kaže da je na taj način, bez smisla, osoba osigurana u dva paralelna socijalna sustava prema različitim osnovama. Upravo je to osjetio moj sugovornik.Ostao je nemalo iznenađen kada je dobio fakturu u kojoj stoji da je dužan platiti za zdravstveno osiguranje kao član uprave za razdoblje od 1. siječnja do kraja ožujka. Najprije se raspitao kod poreznika u svome gradu. Prema njegovoj tvrdnji, i oni su ostali iznenađeni pitajući se ‘što je pak sad to?‘ Dakle, poreznici nemaju pojma da se zdravstveno i mirovinsko osiguranje drukčije naplaćuje za članove uprave, a to najvjerojatnije nije slučaj samo u sjevernoj Hrvatskoj. No to je poseban problem. On pak kaže da je sve učinio kako treba, odnosno njegova je tvrtka predala zahtjev u HZMO da bude osiguran na osnovi stalnog radnog odnosa. Da ponovimo, to se može za mirovinsko osiguranje, ali ne za zdravstveno. No kako su još lani u srpnju HZMO i HZZO predstavili projekt preuzimanja podataka, odnosno da se dovoljno prijaviti u HZMO i automatski slijedi prijava i u HZZO (što su nam potvrdili u HZMO-u), sugovornik je smatrao da je time procedura završena. Međutim, kako HZMO prihvaća i stalni radni odnos, u prijavi ništa nije mijenjao, a u HZZO-u je netko najvjerojatnije samo letimice pogledao te papire, udario pečat i naš je član uprave bio i zdravstveno osiguran na temelju stalnog radnog odnosa, a da to zakon ne dopušta.

Štetni sustav Tvrtka je za njega od početka ove godine uplaćivala i mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a nedavno je, ponovimo opet, na njegovo ime došla faktura da osobno plati zdravstveno osiguranje. Sad ga muče tri stvari: jedna je ta da će morati platiti dva puta zdravstveno osiguranje; drugi je problem što mu tvrtka sad neće isplaćivati plaću dok se ne riješi ova zavrzlama, jer da bi mu je isplatila, mora najprije platiti porez i doprinose za njega, a to znači i zdravstveno. Treći je problem taj, ne plati li što prije zdravstveno kao član uprave, poreznici će mu obračunati zatezne kamate.Ovo je primjer kako nefunkcionalni sustav može nanijeti štetu na nekoliko načina. Zato bi eventualna izmjena zakona o obaveznom zdravstvenom (ili mirovinskom)osiguranju morala uzeti u obzir i ovakve slučajeve i zakonski im omogućiti ili povrat novca ili priznanje dosadašnjih uplata.

*************

Prijedlog poreznicima: Ne šaljite ljudima fakture

Moj me sugovornik pitao što će biti s dosadašnjim uplaćenim novcem za zdravstveno osiguranje, s obzirom na to da će morati doprinos uplatiti po osnovi člana uprave. Rekao sam mu da mi na to pitanje iz PU nisu ni potkraj ožujka odgovorili, a ni do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor. Iz HZZO-a također nije stigao odgovor na naš upit u kojem smo opisali ovakvu situaciju. Očito su i u sustavu dovedeni u nezgodan položaj pa izbjegavaju odgovore na ova pitanja, iako bi mnogi mogli trpjeti zbog ovakve situacije. Porezna stručnjakinja dr. sci. Marija Zuber u svom je tekstu o ovoj temi najavila zakonske promjene, iako nema nikakvih službenih potvrda. No ako se zaista radi na njima, a to je nužno, onda Porezna uprava ne bi trebala slati ljudima takve fakture dok se zakon ne izmijeni.

20. travanj 2024 12:37