Pravda za sve
StoryEditor

Kadrovske igre HNS-ovaca u karlovačkoj Elektri

20. Veljača 2014.

EP ODS - Elektra Karlovac raspisala je 7. kolovoza prošle godine interni natječaj za radno mjesto koordinatora poslova 1 u Službi za potporne poslove Odjela za nabavu i skladišta.

Kako tvrdi Ljerka Štefanec, koja radi u toj službi, od proljeća se još po kuloarima pričalo da će posao dobiti Marinko Matan. To isto tvrdi i Krešimir Vrhovski, koji se uz Štefančevu također prijavio na natječaj, pa se sve to može uzeti s rezervom, s obzirom na to da su njih dvoje bili kandidati za to radno mjesto. No da tu nečega ima pokazuju neke činjenice koje ne idu na ruku direktoru Elektre Karlovac Branku Mohoriću, inače kadru HNS-a.

Gdje je nestao čovjek? Čudno je, prije svega, da je ‘mjesno nadležna inspektorica‘, kako ju je u svom dopisu oslovio Ilija Tadić iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, obavila uvid u predmet 10. siječnja ove godine i da tamo nije našla ništa neobično. Štoviše, navela je da se na natječaj prijavilo dvoje kandidata, Matan i Štefanec. No da nešto s natječajem nije štimalo vidljivo je iz sadržaja jer se tražio diplomirani inženjer/ekonomist ili inženjer/ekonomist, a riječ je bila o poslovima javne nabave. Čudno je da nije navedeno kakav se inženjer traži tako da se na natječaj mogao javiti i, primjerice, agronom. S druge strane, nije jasno kako je za to radno mjesto prednost dobio Matan u odnosu na Štefančevu s obzirom na to da on ima višu stručnu spremu inženjera zaštite na radu, a Štefanec je diplomirana ekonomistica.Napokon, nije jasno kako je inspektorica zaključila da su se na natječaj javili samo Matan i Štefančeva, ali ne i Vrhovski. U odgovoru koji je poslao Ilija Tadić iz Mrsićevog Ministarstva stoji da je Matan ispunio uvjete za radno mjesto te da nije bitno koliko se kandidata prijavilo. Njemu nije bilo čudno ni što se u izvještaju inspektorice spominju dva kandidata, iako ih je bilo troje. Upitali smo Vrhovskog je li se zaista prijavio i on nam je poslao prijavu na kojoj je vidljiv broj protokola 4632/13 (organizacijska jedinica 4/17) te diplomu inženjera politehnike i informatike. Očito su oba kandidata bila, prema diplomama, vrlo ozbiljni protukandidati Matanu, što još više pojačava sumnju u namješteni natječaj. Sumnju nam je povećao i direktor Elektre Karlovac Branko Mohorić.

Našli najboljeg U svom odgovoru Mohorić kaže: ‘Kandidat Krešimir Vrhovski nije ispunjavao opće uvjete navedene u oglasu te je iz tog razloga ispao u predselekcijskom postupku, odnosno nije pozvan na provjeru sposobnosti.‘ Međutim, usprkos tvrdnjama Mohorića Vrhovski je ispunjavao uvjete, da ne kažemo trebao je dobiti i prednost nad Matanom. Mohorić dalje kaže da u odabiru kandidata za radno mjesto nema poraženih i ‘da je zadatak Povjerenstva bio je da odrede boljeg među kandidatima koji ispunjavaju uvjete.‘ Međutim, i ona preostala kandidatkinja - Ljerka Štefanec - sva je prilika, bila je kvalitetniji kandidat od Matana.Mohorić kaže da je ‘odabir izvršen sukladno važećim propisima i nije povrijeđeno ničije pravo iz radnog odnosa kao ni ljudska prava i slobode zajamčeni Ustavom RH, što je utvrdio i inspekcijski nadzor.‘No cijela priča vrlo je sumnjiva, pa iako nije riječ o visokopozicioniranim radnim mjestima, ona pokazuje da ni kadrovi vladajuće Kukuriku koalicije, kakav je HNS-ovac Mohorić, nisu imuni na namještanje natječaja, odnosno upravo na ono za što su žestoko optuživali HDZ. Vidjet ćemo što će reći Uskok.

20. travanj 2024 05:28