09. listopad 2014.

Marasova pravila odbijaju osuđenike od Poduzetničkog impulsa

Razgovaram protekli vikend telefonom sa znancem, nešto privatno, i tijekom razgovora komentiramo stanje u zemlji. Ima firmicu s prijateljem, nije baš, veli, da im nešto ide, ali kotrlja se.

Drvlje i kamenje baca na državu, kaže da su prethodni bili bolji, ja se baš ne slažem s tim, ali me zaintrigira kad mi ispriča kakve sve gluposti država radi da spriječi poduzetnike da dobiju poticaj. Riječ je o Skupnoj izjavi pri prijavi poduzetnika na ‘Poduzetnički impuls‘, koji je organiziralo Ministarstvo poduzetništva i obrta.

Zbunjivanje poduzetnika

Problem je u tome što svaki podnositelj prijave mora potpisati Skupnu izjavu, u kojoj svojim potpisom potvrđuje (između ostalog) da nije pravomoćno osuđen. Odmah sam pregledao natječaje za 2013. i 2014. U oba se traži da osobe nisu pravomoćno osuđivane, što poprilično, tvrdi moj sugovornik, zbunjuje ljude. Naime, zna jednog lika koji se nije ni prijavio na natječaj jer nije bio siguran ima li pravo na to. Nekoć je pravomoćno osuđen, izdržao je zatvorsku kaznu i odlučio okrenuti nov list u životu.

I doista, pogledamo li u natječaje iz 2013. i ove godine, piše da se na natječaj ne mogu prijaviti pravomoćno osuđeni. I ništa više od toga, osim što se navodi da je riječ o gospodarskom kriminalu te se pojedinačno navode koje su to vrste takvoga kriminala. Zbog toga bivši kriminalac koji je sad uredan poduzetnik, prema onome što piše u natječaju, nema što dvojiti: Skupna izjava može se protumačiti samo tako da on nema pravo na poticaje koje daje Ministarstvo. Drugim riječima, kao da se država stavlja u poziciju suda i doživotno nekog osuđuje. To nije ljudski jer svakom, načelno, treba dati novu priliku, a i protivno je Ustavu, tj. trodiobi vlasti i ljudskim pravima.

Na svu sreću, nije to u pitanju. No najprije kritika poduzetniku što nije sam pitao Ministarstvo da mu rastumači taj dio Skupne izjave.

Pitali mi, a iz Ministarstva nam je poslan odgovor koji može ohrabriti poduzetnike koji su nekad odgovarali zbog kriminala. Naime, Skupna se izjava odnosi na podnositelja prijave, odnosno na vlasnika ili pojedinačne vlasnike i vrijedi samo za vlasnike fizičke osobe koji podnose prijavu. Isto to vrijedi i za osobe koje su ovlaštene za zastupanje podnositelja prijave. Iz Ministarstva potvrđuju da takve osobe ne smiju biti pravomoćno osuđene za kaznena djela iz gospodarskoga kriminala, ali napominju da to ne znači da se osoba pravomoćno osuđena na neku kaznu više nikada neće moći prijaviti na natječaj.

Različit rok za brisanje

- Naime, osobama osuđenim za kaznena djela gospodarskoga kriminala nakon odsluženja kazne zatvora utvrđene sudskom presudom iz kaznene se evidencije briše počinjenje kaznenog djela. Rok za brisanje ovisi o kaznenom djelu i duljini izrečene zatvorske kazne. Isto se primjenjuje na presude za navedena kaznena djela kojima se počinitelj osuđuje na uvjetno izvršenje kazne. To znači da bi se nakon brisanja iz kaznene evidencije osoba mogla prijaviti na natječaj - poručuju iz Ministarstva poduzetništva i obrta.

Upozoravamo da se poduzetnici sami raspitaju u kojem će roku biti brisani iz kaznene evidencije jer to ovisi od slučaja do slučaja. Tako je ta nepoznanica riješena, a nadamo se da će i Ministarstvo naći način da ubuduće ne zbunjuje takve poduzetnike.