Pravda za sve
StoryEditor

Mjesecima čeka novac od HBOR-a, a već je ušao u investiciju

16. Travanj 2015.

Pred novim predjednikom Uprave HBOR-a Dušanom Tomaševićem težak je zadatak povećanja plasmana kredita te financijske institucije. Zbog pada plasmana prozivali su Antona Kovačeva, a njegov nasljednik Vladimir Kristijan ostvario je još lošije rezultate. Jedan je od razloga pada plasmana i procedura koju mora proći svaki poduzetnik, što je nužno, ali nije nužna i neažurnost u HBOR-u. Potvrđuje to jedan poduzetnik.

Nije htio da mu se objavi ime ni naziv tvrtke jer se boji da bi mogao imati dodatne posljedice. Uglavnom, riječ je o poduzetniku iz istočnog dijela zemlje koji gradi jedan veći objekt u kojem planira proizvodnju kakve nema u Hrvatskoj. Kaže da je s agentom HBOR-a radio na prikupljanju kompletne dokumentacije te je početkom kolovoza podnio zahtjev za kredit.

Počeli ga zivkati

Očekivao je da će za nekih mjesec do dva potpisati ugovor. Čak su mu, priča, iz HBOR-a rekli da ne kreće s investicijom dok ne podnese zahtjev za kredit jer će na taj način skratiti razdoblje između potrošnje svojeg novca i dobivanja kredita. Naš je poduzetnik, priča, bio vrlo zadovoljan. Podnio je zahtjev i krenuo u investiciju gradnje proizvodnog pogona. No ubrzo je shvatio da to neće ići baš lako.

– Odjednom su me počeli zivkati iz HBOR-a, te donesite još ovo, ono, iako mi je njihov čovjek pomagao u prikupljanju dokumentacije i unatoč tome što su zahtjev već zaprimili – rekao nam je.

Za to vrijeme pogon se gradio, poduzetnik je periodično plaćao izvođaču radova kako su nailazile faze gradnje. Onaj savjet da počne graditi nakon podnešenja zahtjeva za kredit izgubio je efekt jer je poduzetnik imao sve manje novca na raspolaganju. Ipak, nakon sedam mjeseci nazvali su ga i rekli mu da je zahtjev odobren i da će mu poštom poslati ugovor na potpis koji će on potpisati i jedan primjerak vratiti.

– Rekao sam im da ne šalju nego da iz istih stopa dolazim u Zagreb, da ne gubimo vrijeme – ispričao je.

Potpisali su ugovor i mislio je da je sve riješeno. A onda je opet stigao poziv iz HBOR-a. Tražili su dodatne papire, dakle, čak i nakon potpisivanja ugovora. Da čovjek poludi. Još je rekao da su neke papire tražili i triput i svaki put rekao bi im da ih je predao tog i tog dana.

Vapi za novcem

S poduzetnikom sam razgovarao početkom ovog tjedna, kazao mi je da još nije dobio ni lipe zatraženoga kredita, a uskoro bi trebao platiti i zadnju fazu gradnje. Do sada je potrošio 2,5 milijuna kuna, morao je redovno plaćati i dobavljače jer je cijelo vrijeme proizvodio u starom pogonu. Kaže da je do sada izdržao jer tvrtka posluje dobro, financirali su se iz lanjske dobiti, ali sad je već pomalo zagustilo. Novac koji mu je odobrio HBOR postao mu je prijeko potreban. Ne isplati li građevinsku tvrtku, postat će neozbiljan poduzetnik, a to mu može narušiti ugled.

Očito je da nisu u pitanju samo procedure, nego je riječ o neažurnosti nekih zaposlenih u HBOR-u. Bivšeg su predsjednika Uprave Kristijana, koji je nezasluženo pokupio i otpremninu od 300 tisuća kuna, članovi NO-a kritizirali i zbog sporosti pri izdavanju kredita. Zato kažem da će novi prvi čovjek te banke Tomašević imati ne samo težak zadatak povećati plasmane kredita, nego i ukloniti birokratske barijere koje poduzetnike dovode u neugodnu situaciju.

25. travanj 2024 17:55