Pravda za sve
StoryEditor

Neke banke naplaćuju poduzetnicima pakete usluga koje nisu željeli

17. Srpanj 2014.

Malo ćemo o tome kako banke na jeftine štosove, k tome nelegalne, navlače poduzetnike. Ova priča odnosi se i na građane fizičke osobe, pa neka skrenu pozor-nost.

Neki dan nazvao me dobar znanac s kojim sam nekoć studirao. Osjetilo se da je ljutit iako ga iz studentskih dana pamtim kao smirena momka čiji je prosjek ocjena bio 5,0. Sada ima malu tvrtku i zvao me zato što ga je prevarila njegova banka.Inzistirao je na tome da ne spominjemo njegovo ime ni banku, ali bio je voljan podijeliti iskustvo. Koristi se internetskim bankarstvom i svako malo dobije neku poruku od banke koju i ne pročita. Nedavno je, pregledavajući troškove, primijetio da mu je banka u posljednjih nekoliko mjeseci s računa skidala dvostruko više za paket usluga nego što je plaćao prije. Pretražujući poruke, imao je što pročitati.

Čudni uvjeti Ukratko, banka mu kaže kako joj je zadovoljstvo obavijestiti ga da je dosadašnju ponudu za poslovne subjekte upotpunila novim poduzetničkim paketima čijom uporabom, pazite sad, poduzetnik može uštedjeti pri ugovaranju i korištenju pojedinim uslugama. ‘Naknade u sklopu paketa znatno su povoljnije’, tvrde u banci, ‘u odnosu na one koje se naplaćuju za pojedinačno ugovaranje usluga izvan paketa’. Napominju da se o tom paketu može raspitati kod njih te mu najavljuju da će biti aktiviran na određeni datum. Istodobno napominju: ‘Ako do (datum poznat redakciji) 2014. ne zaprimimo Vaš zahtjev za ukidanje usluge korištenja poduzetničkim paketom, smatrat ćemo da ste suglasni s ugovorenom opcijom te će za korištenje uslugom, u skladu s izvatkom iz tarife banke za poslovne subjekte, mjesečno biti naplaćena naknada u iznosu od xy kuna (podatak poznat redakciji) po svakom računu na kojem je u obračunskom mjesecu zabilježen promet... U slučaju otkaza paketa pisani zahtjev ovjeren potpisom ovlaštene osobe i pečatom društva možete dostaviti u najbližu poslovnicu ili poslati elektroničku poruku o otkazu paketa. Nakon otkaza paketa banka će primjenjivati naknade za pojedinačne usluge u skladu s redovitom tarifom.‘ Evo, to se usudila napisati domaća banka domaćem poduzetniku.

I telekom bi mogao tako Takvo bankino postupanja nije legalno jer ovdje nije riječ o Zakonu o obvezatnim odnosima u kojem je poduzetnik potpisao papir da prihvaća uvjete koje mu banka nudi. Tvrdnja da će se, ako ne odgovori na ponudu do određenog roka, smatrati da je prihvatio ponuđene uvjete besmislena je. Da banaliziramo, tako i meni može, primjerice, telekomunikacijski operater poslati poruku u kojoj mi nudi za mene nepovoljan paket i ako im ne odgovorim, znači da pristajem.Moj je znanac rekao da će s bankom to pokušati riješiti fino i kulturno i da zbog toga ne želi ići u javnost s nazivom banke i svojim imenom. No ako banka ostane čvrsto pri svojem iznimno nekorektnom stajalištu, rekao je da će nam ispričati sve detalje, od toga o kome je riječ adi do toga s kim je razgovarao te što su mu rekli.Na kraju valja upozoriti poduzetnike i građane da ipak svrate pozornost na bankovni račun, a i da katkad pročitaju poruke kojima ih obasipaju banke. Kao što vidimo, našem je poduzetniku čak promaknulo i nekoliko mjeseci plaćanja dvostruko više cijene paketa. Tko zna plaćate li i vi bankama nešto što niste potpisali?

24. travanj 2024 11:02