Pravda za sve
StoryEditor

Nepodnošljiva lakoća ovršavanja: čak tri ovrhe za jedan dug

28. Kolovoz 2014.

Javio nam se Zlatko Juvan iz Siska s problemom dvostruke ovrhe, koju je pokrenuo Sberbank. Da istaknem na početku - sve je dobro završilo, pa bi njegovo iskustvo moglo koristiti i drugim građanima ili poduzetnicima nađu li se u sličnoj situaciji.

Čitajući njegovo pismo mogla se osjetiti gorčina jer ne samo da su u Sberbanku napravili propust, nego je i Fina u tom slučaju zakazala, iako iz te državne agencije tvrde da ne snose nikakvu odgovornost. Juvan to komentira na način da u Hrvatskoj imamo nepodnošljivu lakoću ovršavanja.

Sad još i praznik U srpnju je kasnio s otplatom kredita, pa je banka pokrenula ovrhu. S obzirom na to da mu je supruga jamac, ovršili su i nju. Ovrha su poslane iz banke 17. srpnja, a u Fini su zaprimljene 21. srpnja (njegova), a dan kasnije i za suprugu. To nije bilo sporno, ali isti dan kad je nad supruginim računom napravljena ovrha, banka ponovno pokreće još jedan ovršni postupak na isti dug i tereti samo suprugu kao jamca. Taj zahtjev Fina je primila 24. srpnja.

Za sve tri ovrhe Fina je naplatila svoju tarifu iako je drugi postupak upućen na suprugu suvišan. Jasno je da je riječ o površnosti zaposlenika u banci i nefunkcionalnom Fininom sustavu. Plaća mu je ‘sjela‘ 25. srpnja i to je bio razlog kašnjenja (‘ja si tu ne mogu pomoći‘), pa su tada dug i trošak njegove ovrhe podmireni. Vjerovao je da je s tim priča završena, ali s obzirom na to da mu supruga dobiva plaću prvog u mjesecu, iznenadila se da je i ona ovršena kada ju je otišla podići. Petak je popodne i saznanje da je račun u blokadi ništa joj ne znači dok ne ode u Finu i pita o čemu je riječ. Fina pak više ne radi, a u ponedjeljak je saznala da je riječ o banci u kojoj imaju kredit.

- E, naravno, sada je red nazvati Sberbank, ali gospoda su spojila blagdan, pa im se taj dan ne radi i nema nikoga s kim bi se dalo porazgovarati. Morali smo čekati do srijede i za to vrijeme moja supruga nije mogla podići novac - kaže Juvan.

Pitao nas je što im je činiti. No prije nego što smo dobili odgovore na naša pitanja, Juvan nam se opet javio i rekao da je sada sve sređeno. U Sberbanku priznali su pogrešku da su dva puta zatražili ovrhu njegove supruge, pa su tom bračnom paru platili troškove ovrhe.

Čiste ruke No ovdje je sustav pomalo čudan jer postavlja se pitanje zašto je potrebna ovrha obaju supružnika, ako se može banka naplatiti s računa Zlatka Juvana. To bi imalo smisla samo ako Zlatko Juvan nema primanja, pa bi se mogla aktivirati naplata od jamca. Ipak, sva sreća da su u banci shvatili da su pogriješili što su, i to čak dva puta, podnijeli zahtjev za ovrhu jamca, pa su korektno odlučili snositi troškove ovrhe.

S druge strane, u Fini peru ruke od svega, iako su u tom slučaju najbolje prošli jer su naplatili čak tri ovrhe. Poručuju da se bračni par Juvan mora obratiti banci kojoj su dužni te da Fina ‘kao provedbeno tijelo nije ovlaštena utvrđivati prava i obveze stranaka kao ni položaj stranaka u postupku, već postupa temeljem dostavljenih osnova za plaćanje.‘ Razlog tome je što je ovrha strogo formalan postupak.

Dakle, budete li, cijenjeni čitatelji, u sličnoj situaciji, nemate što tražiti u Fini. Najbolje je da uradite što i bračni par Juvan i obratite se banci. Najvjerojatnije će vam izaći ususret, samo gledajte da to budu dani kojima se ne približava praznik.

25. travanj 2024 01:50