Pravda za sve
StoryEditor

Novac pogrešno uplaćen u proračun ipak se može vratiti

23. Listopad 2014.

Čitatelj je dvaput za istu stvar uplatio novac u državni proračun. Veli da je htio registrirati auto pa su mu u policiji rekli da uplati određeni iznos općom uplatnicom te da ga ide registrirati u stanicu za tehnički pregled. Tako je i uradio, a onda je nakon tehničkog pregleda ponovno morao uplatiti isti iznos novca, jer se to zapravo tamo plaća.

Zanimljivo je pritom da je na web-stranici MUP-a opisan postupak, pa kritika i čitatelju što to nije pročitao, ali i službeniku koji ga je pogrešno uputio, što je još gore. No što je, tu je, pa sad treba vidjeti kako vratiti taj novac. Iako čitatelj nije poduzetnik, to vrijedi i za njih. Ovisno o vrsti uplate građanin koji je uplatio više sredstava mora se obratiti Ministarstvu financija ili unutarnjih poslova ili pak pravosuđa. Kad je u pitanju Ministarstvo financija, građani se mogu pozvati na članak 15. Zakona o izvršavanju državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu (NN 152/13 i 39/14). Taj članak propisuje da se pogrešno ili više uplaćeni prihodi u državni proračun vraćaju uplatiteljima na teret tih prihoda. Dakle, treba podnijeti zahtjev, a rješenje o tome donosi Ministarstvo financija.

Specifičnosti  No postoje i neke specifičnosti za koje su nadležna dva druga ministarstva. Tako se treba obratiti MUP-u za pogrešno ili više uplaćene prihode od novčanih kazni i troškova postupka iz nadležnosti tog ministarstva, što znači da se konkretno naš čitatelj treba obratiti MUP-u. Što se pak tiče Ministarstva pravosuđa, ono je nadležno za pogrešno ili više uplaćene prihode od sudskih pristojbi, novčanih kazni i troškova postupka iz nadležnosti pravosudnih tijela. Ovdje je postupak, rekli bismo, nešto složeniji, no zapravo treba samo obratiti pozornost na to da se zahtjev treba podnijeti ili sudu koji je postupao u predmetu ili Ministarstvu pravosuđa. Dakle, da budemo što precizniji, iz Ministarstva pravosuđanam detaljno su nam opisali postupak za povrat dvostruko, više ili pogrešno uplaćenih sredstava u državni proračun. Tako, uza zahtjev potrebno je dostaviti ‘dokaz o više plaćenoj ili pogrešno plaćenoj obvezi za plaćanje, kao i podatke o obvezniku plaćanja s navedenim OIB-om i brojem računa konstrukcije IBAN na koji se pogrešno plaćena obveza za plaćanje treba vratiti.‘

Komu se obratiti Kome će se građanin ili poduzetnik prvo obratiti, zapravo je svejedno. Ako se zahtjev podnese sudu i ako se utvrdi da je osnovan, sud će donijeti rješenje koje dostavlja Ministarstvu pravosuđa. Zatim to ministarstvo provodi postupak povrata više plaćene sudske pristojbe sukladno zakonskim pro- pisima, a prema redoslijedu zaprimljenih zahtjeva. Ako se pak zahtjev dostavi Ministarstvu pravosuđa, ono će zatražiti od nadležnog suda očitovanje u odnosu na zahtjev i nakon dobivenog očitovanja, u roku od osam dana, donijet će rješenje o povratu pogrešno plaćene obveze za plaćanje. Iz Ministarstva pravosuđa inače navode da se najčešći slučajevi dvostruke, veće ili pogrešne uplate odnose na sudske pristojbe, zatim novčane kazne, a najmanje na troškove postupaka. Nakon svega ovoga, sva spomenuta ministarstva nadležna za povrat novca iz proračuna dostavljaju rješenje Fini, koja pak nakon toga vraća pogrešno uplaćeni novac. Naš čitatelj će dobiti novac natrag, no i njegov slučaj pokazuje da katkad ni oni koji bi trebali znati proceduru, očito je ne znaju.

19. travanj 2024 11:12