Pravda za sve
StoryEditor

Novi upravni sudovi omogućuju ukidanje načela ?plati pa se žali?

18. Kolovoz 2011.

Treba ukinuti opće upravno načelo ‘plati pa se žali’ i propisati da tužba nekom od četiri novoosnovana prvostupanjska upravna suda odgađa izvršenje (naplatu) do pravomoćne sudske odluke.

piše Ivica Grčar Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Novi čitatelj javio se nezadovoljan postupkom rješavanja žalbe u Samostalnoj službi za drugostupanjski upravni postupak u Ministarstvu financija. Nerijetko se javljaju čitatelji zbog čestoga ‘kopipejstanja’ (prepisivanja) prvostupanjskih rješenja u službi za žalbe Ministarstva financija. No sličnih službi za žalbe ima i u svim drugim ministarstvima i tijelima državne uprave, s ukupno više zaposlenika. Sve te službe za žalbe u svim ministarstvima i drugim tijelima državne uprave, međutim, trebalo bi ukinuti nakon 1. siječnja 2012. Prema novom Zakonu o upravnim sporovima propisano je da se od 1. siječnja 2012. osnivaju četiri prvostupanjska upravna suda (u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci) i Visoki upravni sud. Tako će se nakon 1. siječnja 2012. provoditi dva prvostupanjska i dva drugostupanjska postupka, ‘jedan par’ u upravnom postupku i ‘drugi par’ nakon upravnog postupka na upravnim sudovima.

Nepotrebna služba za žalbe Jedan drugostupanjski postupak bilo bi racionalno ukinuti, i to dosadašnji u ministarstvima i drugim tijelima državne uprave. Radi štednje i ubrzavanja rješavanja upravnih postupaka. Sada, nakon dobivanja prvostupanjskog rješenja (primjerice o plaćanju carine ili poreza, prireza, doprinosa itd.), nezadovoljni obveznik mora se žaliti službama za žalbe u drugostupanjskom upravnom postupku. Postupak razmatranja žalbe u drugostupanjskom postupku traje od šest mjeseci do čak dvije godine. I nikomu ništa, jer primjenjuje se načelo ‘plati pa se žali’, tako da službenici koji rješavaju žalbe nemaju razloga žuriti se.

Ukida se tajno suđenjeNovim zakonom propisana su i neka nova rješenja zaštite građana od svih postupanja državne uprave, ne samo od pojedinačnih rješenja. Odsad će upravni sudovi moći samostalno utvrđivati činjenice u sporu, moći će suditi i suci pojedinci. Više neće biti zloglasnih tajnih sjednica tročlanih sudskih vijeća, nego će javna ročišta i provedba usmene kontradiktorne rasprave u prvom sudskom stupnju biti obvezna, jasno, uz posebno opravdane iznimke točno propisane zakonom.

Tek nakon dostave u pravilu ‘kopipejstanog’ rješenja službe za žalbe stranka u upravnom postupku mogla je podnositi tužbu Upravnom sudu, na kojemu se postupak rješavanja spora vodio otprilike četiri godine. To je značilo da je nezadovoljna stranka u upravnom postupku zaštitu svojih prava čekala i do šest godina. Predugo u sustavu ‘plati pa se žali’. Ukidanjem službi za žalbe u svim ministarstvima i drugim tijelima državne uprave znatno bi se uštedjelo. Samo u službi za žalbe Ministarstva financija, na prvom katu zgrade na raskrižju Ilice i Frankopanske ulice, u najstrožem središtu Zagreba, radi više od 30-ak službenika. Osim ušteda od manje isplaćenih plaća mogli bi se ostvariti i dodatni prihodi od prenamjene ureda te službe u poslovni prostor za komercijalnu djelatnost.

Sud je ipak bolje rješenje A kod svih upravnih rješenja, osobito carinskih i poreznih, bilo bi dobro usporedno ukinuti i načelo ‘plati pa se žali’ i propisati da tužba nekom od četiri prvostupanjska upravna suda odgađa izvršenje (naplatu) sve do pravomoćne sudske odluke. Pa neka onda službenici državne uprave (posebno poreznici i carinici) otežu upravne postupke.Novim zakonom uveden je spomenuti prvostupanjski upravni sudski postupak i propisano je sve: od podnošenja tužbe, postupanja sudova nakon zaprimanja tužbi, sudskih rasprava, radnji u upravnim sporovima - do donošenja sudskih odluka. U takvim bi se okolnostima žalbe stranki u upravnom postupku rješavale na prvostupanjskim upravnim sudovima kompetentnije i brže nego u (odsad nepotrebnom) drugostupanjskom upravnom postupku u ministarstvima i drugim tijelima državne uprave. Pozivamo poduzetnike da iznesu svoje probleme. Tragom vaših napisa, upućivanjem na apsurde u pojedinačnim slučajevima upozoravat ćemo na nedostatke sustava u cijelosti i tako poduprijeti čitatelje Lidera kao pojedince u njihovim neravnopravnim sporovima s glomaznom državnom upravom.Kontakt: e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. tel. 01/6333-524 adresa: Ivica Grčar, Lider, Savska 41, 10144 Zagreb

07. svibanj 2024 20:50