Pravda za sve
StoryEditor

Porez na kupnju nekretnine trebalo bi platiti nakon upisa u ZK

28. Travanj 2016.

Porez se plaća najviše mjesec dana nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora. Zakonskom izmjenom dobili bi i kupci i investitori, država bi zbog sebe ubrzala upis u zemljišne knjige

Prije desetak dana na radiju sam slušao priče ljudi koji čak godinama čekaju da se upišu u zemljišne knjige kao vlasnici nekretnina. Emisija je bila dovoljno zanimljiva da je slušam jednim uhom jer se govorilo o konkretnim sudbinama, no vriska mojih kćeri nije mi omogućavala da se pretvorim u uho, možda i zbog toga što je taj problem općenito poznat.

Zato je i pitanje bih li i kada o tome pisao (možda kad bi mi netko ispričao svoju priču) da nekoliko dana poslije od državnoga službenika nisam dobio dokument u kojem se spominje i taj problem. Ali oduševilo me to što on i kolege nude i rješenja, što većina nas ne očekuje od državnih službenika.Njihov je prijedlog da se porez za promet nekretnina  naplaćuje tek nakon upisa u zemljišne knjige, a ne nakon sklapanja ugovora. Iako će mnogi reći kako to nije moguće jer bi država na neodređeno vrijeme sama sebi uskratila dio toliko traženog novca, kad bi se stvari posložile, ona zapravo ništa ne bi izgubila, pogotovo ne novac, a kupci nekretnina bili bi zadovoljni.

Dodatni prijedlog

Prema Zakonu o porezu na promet nekretnina (čl. 14.), porezna obveza nastaje onoga trenutka kad se potpiše kupoprodajni ugovor ili sklopi drugi pravni posao kojim se stječe nekretnina. Kupac svoju poreznu obavezu mora prijaviti u roku od 30 dana od sklapanja kupoprodajnog ugovora (čl. 17.), što znači da se država uredno naplaćuje za najviše mjesec dana od kupoprodaje.Kad bi se promijenile te zakonske odredbe, odnosno kad bi rok prijave poreza bio 30 dana od upisa novog vlasnika nekretnine u zemljišne knjige, kakvo je sada stanje, država bi godinama čekala da naplati porez na promet nekretnina. E, ali u tom bi slučaju zbog sebe počela uvoditi red u gruntovnici pa bi, da brže dobije novac, gruntovnice odjednom mnogo brže upisivale nove vlasnike u zemljišne knjige. Uvjeren sam u to.U dokumentu koji nam je pokazao cijenjeni državni službenik također stoji dodatni prijedlog tko bi bio zadužen za izmjene u zemljišnim knjigama. Tako piše: ‘Obvezu dostave isprava u gruntovnicu o promjeni vlasnika treba (u Zakonu, nap. a.) dodijeliti javnom bilježniku (kod kojega se ovjerava kupoprodajni ugovor). Gruntovnica bi pak bila obvezna upisati ih i dostaviti podatak, odnosno ispravu o upisu u poreznu upravu i novom vlasniku nekretnine.‘

Korist za investitore

I taj je prijedlog zaista dobar jer oslobađa novog vlasnika maltretiranja po uredima. Za njega će posao u gruntovnici odraditi javni bilježnik, a gruntovnica će ga pak o tome obavijestiti i još za njega dostaviti poreznu obavezu Poreznoj upravi. Onda bi mu poreznici trebali izračunati porez koji bi morao platiti najviše za mjesec dana od upisa u zemljišne knjige. Naravno, u tom bi slučaju i poreznici nastojali izračunati visinu poreza prije isteka roka.Iako taj prijedlog ima nekoliko koraka, ako se malo pažljivije razmisli, nije to neki posao ni za zaposlene u državnim službama. Osim što će se tako ubrzati upisivanje novih vlasnika u zemljišne knjige, valja reći da bi tu  mjeru sigurno pozdravili i potencijalni investitori. Jednostavno, imali bi sigurnost da će zemljišne knjige brzo biti sređene, a i država bi, ako želi zaraditi, natjerala svoje zaposlenike da budu ažurniji. Što bi se reklo, situacija riješena na obostranu korist. 

***********************

ZAKONDiskriminacija stranaca

U čl. 14. st. 4. Zakona o porezu na promet nekretnina piše sljedeće: ‘Stranoj fizičkoj ili pravnoj osobi kojoj je za stjecanje nekretnine na području Republike Hrvatske potrebna suglasnost ministra nadležnog za poslove pravosuđa porezna obveza nastaje u trenutku dobivanja te suglasnosti.‘To je, zapravo, diskriminacija stranih fizičkih i pravnih osoba jer najprije moraju pribaviti tu suglasnost i upitno je hoće li baš istog dana potpisati kupoprodajni ugovor. Mnogo je vjerojatnije da će ga potpisati nekoliko dana poslije, a može se dogoditi da se iz kojekakvih razloga potpis ugovora odgodi i za više od mjesec dana. U tom bi slučaju strani investitor morao platiti porez (koji se određuje na temelju tržišne vrijednosti nekretnine) a da još nije ni potpisao ugovor. Zato bi i tu odredbu trebalo promijeniti.

17. travanj 2024 15:20