Pravda za sve
StoryEditor

Porezna uprava bankama je nametnula nepotreban trošak

08. Siječanj 2015.

Evo jedne priče o nepravdi prema bankama. One će morati snositi troškove nadogradnje softvera kako bi država ubrala novopečeni porez na kamatu na štednju, a sve zato što se na vrijeme nije počelo pripremati za provođenje izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak.

Uvriježeno je mišljenje kako su banke te koje rade nepravdu građanima i poduzetnicima. O tome se može raspravljati, ali govorimo o principima i što god mislili o bankarima, moramo ih se držati. Od 1. siječnja kamate na štednju oporezuju se po 12 posto. Banke su dužne ispuniti obrazac JOPPD prilikom isplate kamata štedišama, odnosno, moraju odmah obračunati porez i prirez te isti dan poslati taj obrazac u Poreznu upravu. Ta nam se radnja čini jednostavnom jer svaki dan nekim štedišama ističu oročenja te je pitanje vremena kada će to za bankarske činovnike postati stvar rutine. Problem nastaje zbog toga što banke mogu u toku jednog dana poslati samo jedan obrazac JOPPD u Poreznu upravu, jer ona ima takav softver.

En, ten, tini... Da pojasnimo, ako primjerice u jednom danu istekne oročenje desetorici štediša, na jedinstvenom obrascu JOPPD unijet će se njihovi skupni podaci i takav će se obrazac poslati u PU. Dogodi li se da pogreškom izostave jednog štedišu, ne može se poslati drugi obrazac jer je jedan već poslan. Ne bi to mogli ni sutradan jer mu je kamata isplaćena dan prije pa bi nastale komplikacije, iz PU-a bi slali upit zašto nije uveden u prethodni obrazac, plaćali bi se penali…Dakle, nije moguće u jednom danu poslati više obrazaca JOPPD. No u Ministarstvu financija, kada su radili na izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, izgleda da nisu na vrijeme shvatili da su bankama zakomplicirali zadaću. Naime, jednom u mjesec dana banke isplaćuju i plaće svojim zaposlenicima. Prilikom isplata plaća, dakle na taj dan, banke moraju poslati skupni obrazac JOPPD u PU na kojem su svi podaci zaposlenika vezano uz poreze, doprinose itd. Šansa pak da baš na taj dan, kada se isplaćuju plaće zaposlenicima u banci, nema nijednog štediše kojem je isteklo oročenje i koji očekuje isplatu kamate praktično je nikakva. Znači, na dan isplate plaća banke će isplaćivati i kamate i bit će primorane napraviti dva obrasca JOPPD. I što sad? Koji od njih poslati u PU? Tu leži problem jer država nije uradila sve kako treba pa je banke dovela u vrlo neugodnu situaciju.

Softver kratkog daha Zakon o izmjenama i dopunama poreza na dohodak Hrvatski je sabor donio 25. studenoga prošle godine, pa je bankama ostalo tek nešto više od mjesec dana da izmisle način kako da riješe taj problem. Ideja je u nadogradnji softvera koji bi omogućio da se na jedan obrazac šalju podaci i o plaćama zaposlenika u bankama i o štedišama koji su podigli kamate. No tu je nadogradnju softvera trebalo platiti. Što je najgore, taj će novac biti bačen jer u PU također rade na nadogradnji softvera koji će biti spreman primati dva obrasca JOPPD u jednom danu, ali tek od 1. ožujka ove godine. Dakle, nadogradnja bankarskih softvera vrijedit će samo za siječanj i veljaču, pa zbog toga upućujemo kritiku državi koja nije bila spremna za provedbu zakona, nego je taj problem prebacila na poslovne subjekte. Kao što je rečeno, ovdje nije u pitanju držanje strane bankama ili nekim tvrtkama, već su u pitanju principi.

25. travanj 2024 01:52