Pravda za sve
StoryEditor

Poreznici blokirali račun tvrtki zbog pogrešnog obračuna PDV-a

01. Listopad 2015.

Evo, nažalost, još jedne priče o aljkavosti zaposlenih u Poreznoj upravi zbog koje trpe poduzetnici gubeći vrijeme, ali i kredibilnost u poslovnom svijetu. Tako je jednom poduzetniku Porezna uprava zaprijetila blokadom i ovrhom računa njegove tvrtke, no, na svu sreću, poreznici su ipak shvatili da su pogriješili pa su sve stornirali. Međutim, nije baš sve išlo onako kako bi naš poduzetnik želio.

Iako je ime poduzetnika i njegove tvrtke poznato redakciji, on nije htio da se objave; razlog, vjerujem, ne treba ni spominjati. Za njegov je problem kriv najprije referent koji je obrađivao njegov predmet u kolovozu i koji je umjesto srpnja obračunao PDV iz travnja koji je tada za njegovu tvrtku iznosio trideset tisuća kuna. Taj je novac u državni proračun trebao biti uplaćen u svibnju, no u tom je mjesecu njegova tvrtka uvezla strojeve za proizvodnju. Upravo zbog kupnje tih strojeva, kad se obračunavao PDV, država mu je trebala vratiti PDV od 55 tisuća kuna. Nakon što je knjigovodstveno ‘prebio‘ to potraživanje od države s travanjskim dugom prema njoj, ispalo je da je država dužna njemu uplatiti 25 tisuća kuna.

Priznali pogrešku

Tako ipak nije mislio referent koji je previdio dug države prema tvrtki pa je Porezna uprava naložila Fini blokadu računa poduzetnikove tvrtke s prijetnjom ovrhe. Kako to ide prema pravilu, Fina je poslala opomenu poduzetniku (u ovoj smo rubrici pisali da se znala dogoditi ovrha bez prethodne opomene) da će račun biti blokiran i ovršen pri prvom  priljevu sredstava.

Nemajući pojma o kakvom je sad dugu riječ, poduzetnik je skoknuo do Fine, a nakon što je saznao kako duguje za PDV iz travnja, brže-bolje odjurio je u Poreznu upravu objasniti im da stvari stoje sasvim drukčije. Veli da nema prigovora na ponašanje zaposlenih u Poreznoj, čak su bili vrlo ljubazni. Kad im je predočio papire, shvatili su da njihov kolega nije bio ažuran i da je zahtjev za blokadu računa neosnovan. Čvrsto su mu obećali da će problem biti riješen i da će država uplatiti svoju obvezu prema njemu. Zadovoljan što je sve prošlo tako glatko, otišao je iz Porezne.

Tri dana blokade

Zadovoljstvo je kratko trajalo jer unatoč priznanju pogreške i obećanju da će se to ispraviti poreznici ponovno nisu bili ažurni. Nisu na vrijeme obavijestili Finu o storniranju blokade pa je poduzetnikov račun jednog petka ipak blokiran. Zvao je Poreznu i kad su ovi shvatili da su opet zbog svoje neažurnosti naštetili poduzetniku, pokušali su ispraviti pogrešku, ali bilo je kasno. Račun je bio u blokadi tri dana, do ponedjeljka, kad je u Finu žurno stigla obavijest o storniranju.

Naš se poduzetnik doista naljutio, i to s pravom. Najprije mu nisu dobro obračunali PDV, a onda kad su to shvatili, umjesto da im rješavanje njegova problema koji  su sami stvorili bude prioritet, srdačno su ga, sa smiješkom, ispratili i nastavili sa svakodnevnom rutinom. Iako ne generaliziramo, jer u Poreznoj sigurno ima i onih koji savjesno rade svoj posao, ovakva aljkavost zaposlenika u toj instituciji nije nepoznata poslovnoj javnosti koja nas je znala upozoriti na slične probleme.

To pak znači da to nisu samo incidenti preko kojih čelni ljudi Ministarstva financija i Porezne uprave mogu prijeći nego da bi se njima morali pozabaviti. Zato ih molimo da tom problemu posvete dužnu pozornost.

18. travanj 2024 03:20