Pravda za sve
StoryEditor

Poreznici naređuju Fini da plijeni čak i dječji doplatak

01. Rujan 2011.

Dječji doplatak ne smije se plijeniti, ali to vrijedi samo ako je uplaćen na tzv. zaštićeni račun. Zato pozivam građane da u Fini za svaki slučaj zatraže otvaranje zaštićenog računa

piše Ivica Grčar Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Jeste li vi napisali članak o tome kako poreznici kamatare obrtnike, pitala me čitateljica koja je nazvala iz Trogira. Priznao sam da jesam. Na to čitateljica kaže: ‘Digli su mi dječji doplatak.’ Pitam kako su joj ‘digli dječji doplatak’. Čitateljica kaže: ‘Pa Fina mi je blokirala račun u PBZ-u na koji primam dječji doplatak.’ Premda polako počinjem shvaćati što se dogodilo, pitam čitateljicu nije li što platila na vrijeme kad joj Fina plijeni dječji doplatak. I čitateljica kaže da je pokušala voditi mali obrt i da se nakon bankrota obrta nije na vrijeme odjavila pa joj poreznici zaračunavaju obavezu plaćanja doprinosa za cijelu godinu unatrag.

Porez i kad nema prihoda Pitam čitateljicu je li na računu u tih godinu dana ostvarivala neke prihode od djelatnosti bivšeg obrta ili bilo koje druge prihode osim dječjeg doplatka. I čitateljica kaže da nije, ali zgrozila me moja bezosjećajnost kad se uopće nisam iznenadio da Fina na zahtjev poreznika plijeni dječji doplatak, doduše samo onima bez utjecaja, ali ne i utjecajnima, ma koliko dugovali.‘Možete li mi pomoći i savjetovati mi što da radim?’ pita čitateljica. Zbunjen mucam, a onda priznajem da ne znam kako da joj pomognem. Pitam je hoće li mi reći tko je potpisao opomenu i prijetnju ovrhom iz Porezne uprave Trogir. ‘Ma ne, mi spadamo u Poreznu upravu u Splitu’, kaže čitateljica. Nakon kraće stanke čitateljica kaže da se ne usudi reći ime potpisnika iz Porezne uprave i brzo prekida telefonski razgovor.Ne odustajem, jer ako ne znam tko je bezobzirni poreznik u Splitu, znam tko je odgovoran u Središnjem uredu Porezne uprave u Ministarstvu financija u Zagrebu. To je Tomo Šnajder, šef odjela i osoba koja kreira propise o naplati doprinosa. Smatram bezobzirnim Šnajdera i sve podređene poreznike koji naređuju Fini da plijeni dječji doplatak, pa makar me svi tuže sudu.  Doprinosi se naplaćuju kako je smislio i naredio Tomo Šnajder, i u vrijeme u kojemu nije odjavljena djelatnost, primjerice obrta. Polazi se od toga da je osoba u tom razdoblju ‘uživala sva prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja’.

Uskraćivanje poreznih pravaVažna je pošta iz koje se  šalje porezna prijavaJavio se i čitatelj kojemu je stiglo porezno rješenje. Boravište i prebivalište čitatelja na području je pod posebnom državnom skrbi, ali uskraćena mu je pripadajuća olakšica. U obrazloženju poreznog rješenja piše da je u provedenom postupku utvrđeno da su podaci iz porezne prijave netočni jer je poreznu prijavu poslao iz Zagreba, a ne s područja pod posebnom državnom skrbi. U prvi mah htio sam provjeriti što piše u propisima, no sjetio sam se da ni u jednom propisu sigurno ne piše da je kriterij za određivanje prava na poreznu olakšicu pošta iz koje je poslana porezna prijava.

No ‘kvaka’ je u tome što doprinosi nisu premija za dobrovoljno osiguranje čija se visina određuje razmjerno riziku osiguranja. Naprotiv, doprinosi su porezi, namjenski porezi za zdravstvenu i mirovinsku zaštitu, i obračunavaju se i naplaćuju po sili zakona. I zbog toga Šnajder nije u pravu kad razrezuje zakonski obvezno plaćanje poreza (doprinosa) nekomu tko ne ostvaruje prihod na koji se može razrezati namjenski porez.   

Svi u Finu Prema zakonu (ovršnom) dječji je doplatak zaštićen i ne smije se plijeniti. Ali ‘kvaka’ je u tome da je provođenje te odredbe o ‘zaštiti dječjeg doplatka’ uvjetovano otvorenjem zaštićenog računa. Jednostavno, dok se dječji doplatak ili bilo koje drugo primanje zaštićeno od pljenidbe prima na običan tekući ili neki drugi račun u banci, poreznici i Fina mogu ga plijeniti. Samo ako se dječji doplatak ili bilo koje drugo zaštićeno primanje uplaćuje na zaštićeni račun, ne mogu ga plijeniti ni Fina ni bilo koji drugi ovrhovoditelj. Pozivam sve građane da (za svaki slučaj) odu u Finu i zatraže obrazac za otvaranje zaštićenog računa, popune ga i predaju. Zasad banke ne naplaćuju vođenje zaštićenih računa. Većina građana i ne zna da treba otvoriti te tzv. zaštićene račune.

Pozivamo poduzetnike da iznesu svoje probleme. Tragom vaših napisa, upućivanjem na apsurde u pojedinačnim slučajevima upozoravat ćemo na nedostatke sustava u cijelosti i tako poduprijeti čitatelje Lidera kao pojedince u njihovim neravnopravnim sporovima s glomaznom državnom upravom.Kontakt: e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. tel. 01/6333-524 adresa: Ivica Grčar, Lider, Savska 41, 10144 Zagreb

08. svibanj 2024 02:09