Pravda za sve
StoryEditor

Poreznici nezakonito uskraćuju prava na porezne olakšice

08. Rujan 2011.

Javlja se sve više čitatelja s područja od posebne državne skrbi te iz brdsko-planinskih područja kojima arbitrarnom samovoljom poreznici uskraćuju prava na olakšice.

piše Ivica Grčar Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sudeći prema javljanju čitatelja poreznici provode kampanju nezakonita uskraćivanja poreznih olakšica stanovnicima nerazvijenih područja. U prošlom broju pisali smo o tome kako su jednom čitatelju poreznici uskratili pravo na olakšicu, unatoč tomu što ima i boravište i prebivalište na nerazvijenom području, samo zato što je godišnju poreznu prijavu za 2010. poslao iz poštanskog ureda u Zagrebu.Sad se javio čitatelj iz Petrinje koji je jedva nekako dobio zaposlenje u Zagrebu, jer u Petrinji vlada velika nezaposlenost. A poreznici su mu odmah uskratili oko pet tisuća kuna olakšice za područja od posebne državne skrbi zbog zaposlenja u Zagrebu, premda čitateljeva obitelj živi u Petrinji i unatoč tomu što on u Petrinji i dalje ima boravište i prebivalište.

Zataškavanje prekršaja poreznih službenika Poreznici marljivo provode kampanju uskraćivanja prava na osobni odbitak obveznicima iz nerazvijenih područja. Istodobno, međutim, službe unutarnje kontrole Porezne uprave zataškavaju utaje poreza kad to rade poreznici. Objavili smo pisma čitatelja o utaji poreza bračnog para, poreznog inspektora i voditeljice službe za prisilnu naplatu iz zadarske Porezne uprave. I do danas nikomu ništa, računaju poreznici na zaboravnost javnosti.

Porezna nesigurnost U prošlom smo broju pišući o arbitrarnoj samovolji poreznika i nezakonitu uskraćivanju olakšica osobama s područja od posebne državne skrbi napisali da smo najprije htjeli provjeravati vrijedeće propise, ali smo odustali jer smo se sjetili da u propisima sigurno nema odredbe kojom bi bilo određeno da se neće uvažiti prijave poreza koje stanovnici područja od posebne državne skrbi pošalju iz nekog poštanskog ureda u Zagrebu. No nakon više poziva drugih čitatelja ipak smo provjerili propise.  Neprimjereno poreznom sustavu, usred tekuće porezne godine promijenjen je Zakon o porezu na dohodak 1. srpnja 2010. Ukinute su porezne olakšice u godišnjem obračunu poreza na dohodak na temelju podnesene godišnje porezne prijave u ukupnom iznosu do 12.000 kuna na godinu, tako da su obveznici za 2010. mogli još iskoristiti pola olakšice (do 6000 kuna).

No ostalo je pravo na olakšicu uvećanog osnovnog osobnog odbitka za područja od posebne državne skrbi i brdsko-planinska područja. Porezni obveznici koji imaju prebivalište i boravište na tim područjima utvrđene posebnim zakonima, i dalje imaju pravo na uvećan osnovni osobni odbitak. Te olakšice iznose 3840 kuna na mjesec za prvu skupinu, 3200 kuna na mjesec za drugu skupinu i 2400 kuna na mjesec za treću skupinu s područja od posebne državne skrbi i iz brdsko-planinskih područja.

No kako su poreznici dobili nalog da uskraćuju pravo na te olakšice, počeli su izmišljati nezakonite razloge za uskraćivanje tog prava, primjerice, spomenutima da porezna prijava nije poslana s područja od posebne državne skrbi ili iz brdsko-planinskog područja, nego iz poštanskog ureda u Zagrebu, ili zbog toga što je stanovnik Petrinje (ima boravište i prebivalište u Petrinji) dobio zaposlenje u Zagrebu itd.

‘U poreznom smislu‘ Čitatelj iz Petrinje kojemu su poreznici nezakonito uskratili pravo na uvećan osobni odbitak pitao je što znači rečenica iz obrazloženja njegova rješenja o porezu za 2010. da se ‘u poreznom smislu smatra da...’. Poreznici tako kažu da nisu boravište i prebivalište ono što piše u Zakonu o boravištu i prebivalištu, nego je to ono što mi poreznici utvrdimo da jest. Poreznici takve majstorije, u pravilu, utvrđuju u tzv. mišljenjima koja potpisuje ravnatelj Porezne uprave u Ministarstvu financija. A ta mišljenja nemaju težinu ni zakonskog ni podzakonskog akta, ne objavljuju se u Narodnim novinama i poznata su uglavnom samo poreznicima, a ne i poreznim obveznicima. No u Hrvatskoj poreznici rade što ih je volja, nitko ih ne kontrolira niti snose odgovornost kad nerealno visokim poreznim opterećenjem prouzroče bankrot poreznog obveznika. Pozivamo poduzetnike da iznesu svoje probleme. Tragom vaših napisa, upućivanjem na apsurde u pojedinačnim slučajevima upozoravat ćemo na nedostatke sustava u cijelosti i tako poduprijeti čitatelje Lidera kao pojedince u njihovim neravnopravnim sporovima s glomaznom državnom upravom.Kontakt: e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. tel. 01/6333-524 adresa: Ivica Grčar, Lider, Savska 41, 10144 Zagreb

07. svibanj 2024 00:43