Pravda za sve
StoryEditor

Poreznici prijete tvrtkama nadzorom zatraže li povrat novca

05. Lipanj 2014.

Tvrtke su lani u srpnju dobile poziv Porezne uprave da dostave privremena financijska izvješća za prvih pet mjeseci kako bi im odredila nove akontacije poreza na dobit. O tome smo pisali u studenome jer je jedna tvrtka imala problem zato što su joj protuzakonito iz PU-a tražili uvećane akontacije plate i za mjesece za koje nije bila dužna. Sad se u mnogim tvrtkama pojavio nov problem koji je posljedica tih uvećanih akontacija.

Govori mi čitatelj koji vodi prodaju u našemu poznatom poduzeću da su lani također dobili poziv od PU-a da dostave privremeno financijsko izvješće i kad je utvrđeno da su ostvarili veću dobit nego u istom razdoblju 2012., uvećana im je akontacija poreza na dobit. Upravo zbog tog povećanja tvrtka je preplatila predujam poreza, ali i PDV, jer drugi dio 2013. nije bio baš toliko profitabilan kao prvih pet mjeseci. Riječ je o nekoliko stotina tisuća kuna pa su odlučili da zatraže povrat preplaćenog iznosa. Kaže da je za njihovu tvrtku riječ o nemalom novcu koji im je itekako potreban, pogotovo što u posljednje vrijeme posluju oko nule. Ipak, do novca ili neće doći ili će doći kad im se smiluju u Poreznoj upravi.

Pozivi iz Porezne Dakle, nakon što su podnijeli zahtjev za povrat novca, s čelnikom tvrtke kontaktirala je službenica PU-a koja ga je nagovarala da odustanu od toga, odnosno da se taj novac knjiži kao predujam za sljedeće razdoblje. Direktor, koji je, inače, lani u srpnju smatrao privremeno izvješće besmislenim jer se ono predaje nakon isteka godine (naravno, smisao je bio da PU što prije prikupi što više novca), nije htio ni čuti za to, nego je izričito tražio da PU postupi prema tvrtkinu zahtjevu. Razgovor je završen, a onda ga je ista službenica i sutradan nazvala te ga ljubazno molila da odustane od zahtjeva i prihvati njihovu ponudu. Direktor nije htio ni čuti pa su raspravljali o tome zašto je bilo uopće potrebno privremeno financijsko izvješće; rekao je da je riječ o tvrtkinu novcu koji je administritavnom mjerom preplaćen te da im je on, zapravo, baš dobro došao jer im poslovanje malo ‘šteka’ u odnosu na prethodno razdoblje. Završili su razgovor, a onda ga je službenica nazvala i sljedeći dan. Rekla je da ga potpuno razumije, da ima pravo, ali opet ga je zamolila da novac ostavi državi. On je rekao odlučno ‘ne’ i zamolio da napokon uplate novac na tvrtkin račun. Onda je službenica rekla: ‘Ispričavam se, ali moram vam pokrenuti porezni nadzor.’

Kad na vrbi rodi grožđe To je bilo prije mjesec dana, a nadzornicima još ni traga ni glasa. Razlog je jednostavan: ako PU ne može nekoga zastrašiti pozivom da odustane od povrata preplaćene akontacije, onda taj novac može bar neko vrijeme još držati kod sebe dok ne dođe inspekcija koja će izgubiti nekoliko dana vršljajući po tvrtki kako bi pregledala papire. Nakon toga će opet proteći vrijeme dok se ne donese rješenje, pa se čini da bi, ako bude sreće, tvrtka taj novac mogla dobiti najesen. Ako u međuvremenu opet ne stigne kakav ‘prijateljski’ savjet iz PU-a da odustanu od zahtjeva za povrat novca.Čitatelj govori da je kontaktirao i s drugim tvrtka,a koje su također preplatile predujam poreza na dobit i PDV. I njih su nazivali iz PU i nudili im da preplaćeni predujam ostave državi. Tako ga neće morati uplatiti za slijedeće razdoblje ili će imati malo manje za uplatu. To je još jedan primjer kako država svojim potezima ne samo da ne želi ispraviti svoje pogreške, nego čak i kažnjava one koji se bune što su zbog tih pogrešaka već kažnjeni.

24. travanj 2024 17:24