Pravda za sve Preporučeno

Pravda za sve: Cvjećarima treba dopustiti da plaćaju zakup javne površine

Edis Felić

Nisam od onih koji će o cvijeću govoriti hvalospjeve ni pjesme pisati, a znam da nikad neću razumjeti ni što to žene u njemu vide kad im ga daruješ. Pa ipak, nije da ne volim vidjeti cvijet u svom vrtu, a i u kući sam glavni za zalijevanje onih nekoliko posuda sa cvijećem, kako je to moja žena odlučila. Moram ipak komentirati odluku zagrebačkoga gradskog poglavarstva da se trgovcima cvijećem zabrani izlaganje cvijeća na javnoj površini oko njihovih malih trgovina na Cvjetnom trgu. Kako prenose mediji, iz Gradskog poglavarstva poručili su da su kiosci u vlasništvu Grada te da prodavačima cvijeća nije odobreno postavljanje pokretnih naprava i izlaganje cvijeća na javnoj površini ispred kioska.

Tko je to dopustio? 

Prvi je problem u tome što tek sad saznajem, a vjerujem i većina građana, da Gradsko poglavarstvo do sada nije naplaćivalo korištenje tom javnom površinom. Pitanje je kako je to moguće i tko je to dopustio. Neka odluka o tome mora postojati, a ako ne postoji, onda cvjećari snose odgovornost za to jer nisu pitali gradske oce mogu li na javnoj površini izlagati svoje cvijeće. No s obzirom na to da se to godi- nama toleriralo, odgovorni su i nadležni u Poglavarstvu, pa i gradonačelnik Milan Bandić. Vjerojatno je u pitanju to da nema nikakve odluke o korištenju javnom površinom jer, kako prenose mediji, komunalni su im redari samo naredili da sklone to cvijeće. Nisu mogli biti kažnjeni jer im se to godinama toleriralo.

Kako je moguće da su se cvjećari cijelo vrijeme koristili javnom površinom a da nisu plaćali Gradu Zagrebu?! Umjesto da to isprave, u Poglavarstvu su još zakomplicirali situaciju.
Drugi je problem što komunalni redari nisu napravili nikakav zapisnik o stanju na javnoj površini, kao što nisu u zapisnik unijeli to da su cvjećari upozoreni da uklone cvijeće do određenog roka. A nisu to ni mogli uraditi jer, ako je vjerovati onome što pišu mediji, nije bilo ni naloga nadležne službe da komunalni redari interveniraju. Sve izgleda nekako nakaradno i na ho-ruk.

I na kraju, treći je problem u tome što se stvar bez ikakvog razloga zakomplicirala, a rješenje je bilo tako jednostavno. Poglavarstvo nije smjelo odlučiti da se tako naprasno isprazni Cvjetni trg od cvijeća, nego je trebalo donijeti odluku da se od sada korištenje javnom površinom oko kioska ima plaćati Gradu Zagrebu. Jer zašto bi se trgovci cvijećem koristili besplatno javnom površinom, a drugi korisnici javnih površina (primjerice ugostitelji) to moraju plaćati? To je problem svih onih koji su po medijima napali samo jednu stranu, kao da druga strana ne snosi svoj dio krivnje.

Šlampava akcija 

Ipak, akcija koju su komunalni redari izveli na Cvjetnom trgu pokazala je da su u Poglavarstvu sve šlampavo pripremili, pritom izazivajući bijes građana. Cvjetni se trg zove tako zato što je pun cvijeća, pa ta odluka, osim što je nelogična i financijski štetna za gradski proračun, ujedno i ruši neke vrijednosti koje Trg daje Zagrebu, možda čak eliminira i posljednje povijesno nasljeđe koje je ostalo od već podosta izmijenjenoga Cvjetnog trga. Zato bi bilo najbolje da se cvjećarima omogući da i dalje izlažu svoje cvijeće na javnoj površini, ali i da što je moguće prije počne naplata korištenja tom javnom površinom. Svaka druga odluka čista je glupost, osim ako je donesena zbog nečeg ili nekoga drugoga komu ne odgovara da cvijeće bude izloženo izvan kioska. To je onda posebna priča. Naime, ako Poglavarstvo ne vrati cvijeće i ne počne naplaćivati javnu površinu, očito je da tu ima nečega dubljeg.

Prijedlog: Neka sami zatraže zakup

S obzirom na to da postoji sumnja kako Poglavarstvo Grada Zagreba neće ponuditi cvjećarima da zakupe javnu površinu oko svoga kioska na zagrebačkom Cvjetnom trgu, predlažemo da sami ponude Poglavarstvu zakup te površine. Argument im može biti da im je ta površina potrebna za poslovanje i da je to u skladu s nazivom i tradicijom Cvjetnog trga. Osim toga, na taj će način dovesti u neugodan položaj Poglavarstvo ako je zaista istina ono što se u nekim medijima tvrdi da je uklanjanje njihova cvijeća naloženo zato što to, navodno, smeta Tomislavu Horvatinčiću ili kome već. Također, pokazat će da su svjesni kako su dužni plaćati korištenje javnom površinom. Žalopojke da su nepravedno ‘osakaćeni’ ne pije vodu jer su se i sami nepošteno godinama, ako ne i desetljećima, besplatno koristili onim što ne pripada samo njima, nego svima nama.

Komentari