Pravda za sve
StoryEditor

Sindikalac ZET-a Jelić i dalje ne misli da mu je stajalište pogrešno

30. Srpanj 2015.

Razgovarao sam s predsjednikom Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a Antom Jelićem zbog spornog dogovora između sindikata i Uprave da djeca i supružnici zaposlenih u ZET-u imaju prednost prilikom zapošljavanja. Ta je informacija objavljena na internetskoj stranici Sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske čiji je dio i Jelićev sindikat, a dovela je u vrlo neugodnu situaciju Upravu.

Uprava je negirala taj dogovor tvrdeći da postoje jasni kriteriji u zapošljavanju, no u telefonskom razgovoru Jelić mi je potvrdio da je takav usmeni dogovor ipak ‘pao‘. Pritom je to smatrao sasvim normalnim jer, kaže, takav je dogovor uvijek bio i s prijašnjim upravama ZET-a, i to se poštovalo. Pitao sam ga sasvim otvoreno je li to poštovano i kada je prije desetak godina na posao u ZET-u primljen i njegov sin.

Što je logičnije?

– To vam nije isto, moj je sin bio među najbolja tri kandidata i imao je završenu prometnu školu i sigurno nije bilo protekcije kad je on u pitanju – rezolutno mi je odgovorio.

No objasnio je zašto njegov sindikat traži da prilikom zapošljavanja prednost imaju djeca i supružnici zaposlenih u ZET-u. Taj bi se kriterij primjenjivao samo u situaciji kada su dva ili više kandidata jednaki i mora se odabrati jedan. Dodao je i to da mu nije jasno otkud se tu stvara problem kad su to ionako rijetke situacije. Pitao sam ga zašto smatra da bi članovi obitelji radnika ZET-a trebali u toj situaciji imati prednost, a on mi je odgovorio kako je to u redu jer bi to bila nagrada za radnike roditelje koji su radili na izuzetno teškim poslovima u ZET-u.

Hm... Moram reći, kako me se ne bi pogrešno shvatilo, da smo polemizirali vrlo pristojno nastojeći jedan drugom argumentirati svoja stajališta. Rekao sam mu da je moje mišljenje kako je to pogrešan kriterij jer time stavljaju u neravnopravan položaj djecu drugih roditelja. Primjerice, imamo barem jednog roditelja, onog u ZET-u, koji je zaposlen. A što ako se na natječaj za posao javi dijete čija oba roditelja nisu zaposlena? Ne bi li bilo logičnije, pa i moralnije, da to dijete, tj. odrastao mladi čovjek, ima prednost u odnosu na dijete zaposlenika ZET-a? Rekao mi je da se u principu slaže, da bi se taj kriterij mogao koristiti, ali nije se dao smesti.

– Ali ja sam za to, ako se jave djeca koja imaju po jednog roditelja zaposlenog, da se prednost da djetetu ZET-ovca – spremno mi je odgovorio.

Gubljenje vremena

No nije mi znao odgovoriti na pitanje jesu li to baš tako dogovorili s Upravom odnosno jesu li Jelićev sindikat i Uprava ZET-a išli toliko u detalje da predvide svaku situaciju. Čisto sumnjam, jer to je bio, kako je potvrdio Jelić, ipak usmeni dogovor s Upravom i to je praksa koja se njegovala godinama. U takvim razgovorima, budimo ozbiljni, a i praktični, neće nitko gubiti vrijeme na razmatranje situacija poput one što učiniti ako se na natječaj javi dijete s jednim zaposlenim, a majka djeteta od ZET-ovca je također nezaposlena; što ako su roditelji kandidata zaposleni, a druga djeca od ZET-ovca također imaju posao, dok brat ili sestra ‘nezetova‘ kandidata nemaju posao. Osim toga, kome dati prednost kad se na natječaj javi supružnik sa sličnim situacijama...

O toliko detalja sigurno nisu razgovarali nego su se samo dogovorili da obitelj ZET-ovaca ima prednost. Usprkos obostranom trudu, nismo se ipak uspjeli složiti.

15. travanj 2024 11:16