Pravda za sve
StoryEditor

Trgovački sud zarobio 6 milijuna kuna za kupnju Croatia Busa

03. Listopad 2013.

Šest milijuna kuna, novac šest tvrtki, zarobljeno je. To su jamčevine za ponudu preuzimanja Croatia Busa u stečaju.

Razlog su opstrukcije stečajne sutkinje Trgovačkog suda u Zagrebu Vesne Malenice, koja, sad je već očito, favorizira stečajnu upraviteljicu Mariju Vujčić Turkulin.Njihova suradnja na tom predmetu traje četiri godine koliko je Vujčić Turkulin stečajna upraviteljica. Skupština vjerovnika ipak ju je 23. ožujka 2011. smijenila i na njezino je mjesto bio izabran Enver Vučetić, ali sutkinja Malenica nije ga potvrdila. Zanimljivo je pak da je sedam mjeseci kasnije prihvatila prijedlog dijela vjerovnika da se glasuje o Vučetićevoj smjeni, iako ga nikad nije potvrdila za stečajnog upravitelja. Istovremeno su predložili Vujčić Turkulin za novu-staru stečajnu upraviteljicu, ali oba prijedloga nisu prošla. Dva mjeseca kasnije, 19. prosinca 2011. Vučetić je ipak smijenjen, ali nije izabrana Vujčić Turkulin, pa je sutkinja Malenica za stečajnog upravitelja imenovala Eduarda Miščevića.

Može i savjetnik No nema predaje, pa je Vujčić Turkulin imenovana za savjetnika stečajnog upravitelja, a da se ni do danas, kaže predsjednik Sindikata hrvatskih vozača (SHV) Miljenko Gočin, ne zna tko ju je postavio na to mjesto. Primanja od sedam tisuća kuna ostala su i to je sve trajalo do 27. veljače 2013. kada je sazvana Skupština vjerovnika kako bi se odlučilo o prodaji tvrtke. Umjesto toga, smijenjen je stečajni upravitelj Miščević, a na njegovo je mjesto sljedećeg dana sutkinja Malenica imenovala Vujčić Turkulin.SHV se žalio Visokom trgovačkom sudu jer na dnevnom redu nije bila smjena Miščevića i imenovanje novoga stečajnog upravitelja. Usprkos tome 24. travnja 2013. osporavana stečajna upraviteljica Vujčić Turkulin donosi odluku o prodaji kompanije. Sedam tvrtki preuzima natječajnu dokumentaciju, a šest ih šalje ponude.Zanimljivo je da je VTS osam dana prije odluke o prodaji prihvatio žalbu SHV-a i ukinuo rješenje o imenovanju Vujčić Turkulin, ali to je rješenje sutkinja Malenica zaprimila tek 18. lipnja. Usprkos tome nije poništila odluku o prodaji zatajivši rješenje VTS-a, pa se postupak prodaje nastavio. To potvrđuju i iz riječkog Autotransa, koji se prijavio na natječaj.- Stečajna je upraviteljica od nas tražila dopunu dokumentacije 1. kolovoza ove godine - kažu u toj tvrtki.

Uvid u spis No u Autotransu su to odbili i zatražili su poništenje natječaja jer su i oni naknadno saznali za rješenje VTS-a. Tko zna koliko bi to ostala tajna da sindikalac Gočin nije početkom kolovoza u VTS-u zatražio uvid u spis i saznao da je rješenje doneseno i poslano Malenici. Zatraženo je njeno izuzeće, ali odbijeno je, a sutkinja je 23. rujna imenovala Vujčić Turkulin za stečajnu upraviteljicu. Iz spisa nije jasno na temelju čega je to ponovo uradila nakon što ju je imenovala još 28. veljače ove godine, i drugo, kako ju je mogla imenovati s obzirom na rješenje VTS-a.Koji su sve interesi u igri, čuli smo neslužbeno, ali bez dokaza ih ne navodimo. Drugu neslužbenu informaciju pak navodimo: Panoramabus (u vlasništvu Globtoura iz Međugorja) ponudio je 8,5 milijuna kuna, Črnja Tours osam milijuna, Autotrans 7,5. Autoprijevoznik (vl. Tomislav Sajko), Čazmatrans Nova i Touring Croatia (u vlasništvu Deutsche Touringa) nude manje. Svojim višegodišnjim nedjelovanjem Trgovački sud u Zagrebu zaustavio je prodaju Croatia Busa, a svakoj od tih tvrtki zarobljen je po milijun kuna jamčevine.

15. travanj 2024 05:25