Pravda za sve
StoryEditor

Tvrtke plaćaju zatezne kamate a da i ne znaju za koje razdoblje

24. Prosinac 2014.

Na priču o plaćanju kamata na kamate, ili kako se stručno kaže o anatocizmu, reagirao je jedan čitatelj koji je upozorio na problem u Poreznoj upravi. Oni na perfidniji način, kaže, izvlače novac od poduzetnika i građana.

Rade to tako da kod predujma poreza na dohodak (kod obrta ili honoraraca) i dobiti (tvrtki), koji se obračunava na temelju prihoda i dobiti iz prethodne godine, najprije naplaćuju kamate, a onda glavnicu. Ovdje su dva problema: PU ne izdaje fakture te se naplaćuju kamate i ovrhe čak i kad se prizna da nije bilo prihoda prethodne godine.

Netransparentnost Za to što PU ne izdaje fakture tvrtke možda i nemaju opravdanje jer svaka može otići na ePoreznu (usluga PU) i vidjeti svoje stanje duga. Međutim, kako kažu upućeni s kojima sam razgovarao, problem je u tome što ni na tome mjestu nije baš jasno kako je nastao dug zbog zateznih kamata, odnosno kada je nastao.

– Imate samo neke kolone i u njima se vidi iznos glavnice, kamata itd., a da nemate pojma za koje su to razdoblje glavnica i kamate te je li, primjerice, istekao rok za plaćanje glavnice. Znači, nisu vidljivi rokovi plaćanja i vrijeme nastajanja duga – ispričao je sugovornik koji se dugo godina bavi računovodstvenim poslovima.

Sustav nije transparentan, pa se tvrtke usnatoč naprednoj tehnologiji gube i nikad nisu sigurne kad što treba platiti i koliko su dužne. Tako država pomalo ćapne od svakoga i puni sebi proračun.

Primjerice, tvrtka ima dobit od deset milijuna kuna iz prethodne godine. Porez na dobit je 20 posto, ili dva milijuna kuna, i toliko će platiti sljedeće godine predujma. Odnosno, mjesečno će ga plaćati 167 tisuća kuna. Međutim, ako kasni sedam dana, PU će obračunati zatezne kamate (trenutačno su 12,29 posto godišnje) na 167 tisuća kuna, što je 20 tisuća kuna. To se podijeli s 365 dana u godini i za sedam dana kašnjenja zatezne su kamate 400-tinjak kuna. Rekli bismo, ma hajde, što je to za neku veliku tvrtku. E, ali nitko u tvrtki nema pojma da je ona dužna za te kamate i da je s onih uplaćenih 167 tisuća kuna PU naplatila 400 kuna. To praktično znači da je tvrtka ostala dužna i nakon sedam dana kašnjenja 400 kuna, pa je PU nastavila obračunavati i dalje kamate, sada na taj iznos. Pretpostavimo da i sljedećeg mjeseca zakasne sedam dana, opet će im skinuti 400 kuna plus onaj dug iz prethodnog mjeseca, tako da već nakon dva mjeseca tvrtka samo za kamate duguje oko tisuću kuna, a da nikom nije jasno zašto.

Šalju pa ne šalju Zato bi, smatra naš sugovornik, tvrtke i obrtnici trebali dobivati račune za predujme poreza i doprinosa. Na njima se sve vidi, za koje je razdoblje dug i eventualno zatezne kamate. Ili bi pak PU trebala napraviti transparentniji sustav ePorezne.

I osobno sam zainteresiran za ovu temu jer sam upisan u registar poreznih obveznika. Ni meni ne dolaze računi za plaćanje doprinosa, odnosno unatrag dvije godine dolazili su u prvih nekoliko mjeseci, a onda su ih odjednom prestali slati. Zato često čak i nekoliko dana prije platim, a opet nisam siguran jesam li još dužan. Što će tek onaj tko to sebi ne može priuštiti!?

Država je svjesna da je sustav takav, a i da je mnogo onih koji neće baš svaki dan provjeravati stanje računa. No čini se da ga neće popravljati jer je to prilika da se malo pokrpa proračun.

25. travanj 2024 09:05