Pravda za sve
StoryEditor

Uredni platiše imaju probleme zbog Finine e-porezne

21. Kolovoz 2014.

Finin sustav za provjeru neredovitih platiša ima manjkavosti zbog kojih može biti blokiran račun i tvrtkama koje redovito isplaćuju plaće zaposlenicima.

Sustav je takav da kada poduzetnik želi isplatiti plaće, u Poreznu upravu mora na dan isplate poslati JOPPD (izvješće o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja) i isplatiti doprinose. Fina ima aplikaciju koja svaki dan pregleda sve porezne obveznike i automatski stavlja blokadu isplata neto plaća ako nema svih predanih obrazaca, ako nije uplaćen doprinos ili ako postoji neki dug.

Sustav ne vidi uplatu No tvrtkama je problem ako to ne učine isti dan te dodatni što u e-poreznoj aplikaciji na svojoj poreznoj kartici ne mogu vidjeti je li im račun blokiran. Svaka tvrtka nekoliko dana prije isplate preventivno pogleda u e-poreznu karticu i ako nema dugova, može krenuti s isplatom. Tako su se jednom poduzetniku dogodile nepredviđene stvari pa je isplatio samo neto plaće. Finina je aplikacija blokirala tvrtkin račun. Ipak, tvrtka je u sljedećih nekoliko dana platila doprinose, čak i zateznu kamatu, i više nije imala dugova. Sustav pak prepoznaje samo situaciju kada su neto plaće, porezi i doprinosi plaćeni isti dan. Kako se to nije dogodilo, blokada se vukla do sljedeće isplate plaća, što u tvrtki nisu mogli vidjeti na svojoj e-poreznoj kartici.Pregledavajući e-karticu i ne vidjevši nikakve blokade, tvrtka je pokušala isplatiti plaće i za sljedeći mjesec, no Fina je blokirala isplatu neta. Nazvali su poreznu referenticu, koja je odmah ustvrdila da se radilo o kašnjenju s plaćanjem doprinosa iz prethodnog mjeseca. Rekla im je da je sad sve u redu i da će ona skinuti blokadu. No njeno ‘deblokiranje‘ moralo je čekati sutrašnju Fininu obradu, da aplikacija ponovo ‘protrči‘ kroz porezne obveznike i prihvati ručnu deblokadu isplate neto plaće. Da je tvrtka u svojoj e-poreznoj kartici mogla vidjeti Fininu blokadu, mogla je reagirati na vrijeme i izbjeći neugodnosti koje su izazvane kašnjenjem isplate neto plaća zaposlenicima kojima se plaća inače redovito isplaćuje.

Dvosmjerna komunikacija Drugi se slučaj tiče vrlo urednog poduzetnika koji je zbog raspada sistema u e-poreznoj aplikaciji obrasce trebao predati u papirnatom obliku. Blokirana mu je isplata neto plaće jer referentica nije unijela predane obrasce, vjerojatno iz istog razloga zbog kojeg ih i on nije mogao predati putem sustava e-porezna. Porezni obveznik imao je kod sebe obrasce u papirnatom obliku s urednom ovjerom primitka Porezne uprave, ali to mu nije pomoglo da se izvrši trenutačna deblokada isplata neto plaće nego je morao čekati sutrašnju Fininu obradu.Ako već sustav ne deblokira automatski račun naknadnom uplatom duga državi ili dostavljanjem obrazaca, što je zaista poseban problem, zašto se barem ne riješi problem nedostatka dvosmjerne komunikacije? Poreznim obveznicima treba omogućiti uvid u svoj status prije nego što do problema dođe. Jednostavna mogućnost provjere statusa poreznog obveznika na aplikaciji e-porezna ili automatska obavijest da je nekog poreznog obveznika Finina aplikacija blokirala ili pak da referenti dobiju popis svojih blokiranih klijenata koje bi mogli obavijestiti o tome umnogome bi unaprijedila sustav te preduhitrila većinu problema

20. travanj 2024 13:44