Pravda za sve
StoryEditor

Ustraje li Ministarstvo financija, obrtnici će biti ugrožena vrsta

24. Travanj 2014.

Razočaranje poduzetnika i obrtnika u aktualnu vlast sve je veće, a jedan od takvih je i majstor za popravke bicikala iz zagrebačkoga kvarta Središća. Ovaj sam vikend odvezao bicikl na popravak kod njega.

Pukla mi je osovina pedala, žica na stražnjem kotaču, a i sajlu prednje kočnice trebalo je zategnuti. Platih mu, a majstor mi dao uredno račun.Nešto prije toga, dok mi je pokazivao što je problem moga bicikla te ga je popravljao, ugodno smo ćaskali te se dotakli i njegovog problema. Država, veli, stišće, a kako će tek biti kada nakon 1. siječnja iduće godine budu morali plaćati PDV prema ispostavljenoj fakturi, bez obzira naplatili je ili ne. Doduše, moj sugovornik najčešće odmah naplati uslugu, ali ima i situacija kada pričeka mušteriju. No ono što je važnije, kaže da je glasovao za Kukuriku koaliciju, a sada vidi ‘da su svi oni isti‘.

Packe Lideru Plaćanje PDV-a na ispostavljenu, a nenaplaćenu fakturu obrtnici su do sada mogli izbjegavati. Ta je odredba Zakona o PDV-u donesena lani, a njezina je primjena odgođena do 2015. Žestoko su joj se protivili u Hrvatskoj obrtničkoj komori, ali i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.Kako sada stvari stoje, a što je vidljivo i iz dokumenta Ministarstva financija (Iskaz o procjeni učinaka propisa za Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u), daljnjeg prolongiranja tih odredbi neće biti, pa obrtnicima predstoji još teže razdoblje poslovanja. U Ministarstvu financija taj potez smatraju usklađivanjem s EU, ali gotovo sigurno riječ je o tome da država želi prikupiti još koju kunu u proračun.Cilj je smanjiti deficit proračuna svjesno žrtvujući dio poslovnih subjekata u Hrvatskoj. Pritom nas samo naizgled može čuditi ponašanje stranaka Kukuriku koalicije, koje su za vrijeme svojih opozicijskih aktivnosti žestoko napadale tadašnju HDZ-ovu vladu da nema sluha za teškoće u kojima su se našle tvrtke i ostali poslovni subjekti. Štoviše, predlagale su da i tvrtke PDV plaćaju na naplaćenu fakturu, ali tadašnji ministar financija Ivan Šuker nije htio ni čuti. Čak je nazvao i glavnog urednika Lidera Miodraga Šajatovića kada je Lider u jednom tekstu pozvao tadašnju vladu da se PDV plaća prema naplaćenoj fakturi. Svojim vrlo neugodnim nastupom gotovo je optužio Lider da ruši financijski sustav zemlje.

Izmijenjene uloge No promjenom vlasti nije se promijenila odredba o PDV-u nego samo uloge političkih stranaka. Sada je Kukuriku koalicija nastavila braniti taj sustav, štoviše od sljedeće godine i obrtnici će ga osjetiti, a HDZ pak najavljuje da treba ukinuti takvu odredbu PDV-a za sve tvrtke. Zato moj majstor i veli da su svi oni isti. I nije jedini. Dok mi je govorio, vrtjeli su mi se u glavi razgovori i s drugim obrtnicima, i to onima za koje čisto sumnjam da su HDZ-ovci. Štoviše, dok govore, dobiva se dojam da je u njima samima borba između podrške ministru financija Slavku Liniću da uspostavi red u državi te onoga dijela koji se njih tiče, a to je da će zbog posvemašnjeg nereda od 1. siječnja iduće godine cijenu morati platiti i obrtnici.Još uvijek sve nije gotovo; kako čujemo, trenutačno su na djelu razna lobiranja, ne samo iz HOK-a, nego i iz Ministarstva poduzetništva i obrta prema Ministarstvu financija. Čak je, vele, i ministar Linić spreman saslušati argumente obrtnika. No, kako vele sugovornici, naš majstor za popravke bicikala i njegovi kolege obrtnici ne trebaju gajiti velike nade. Ipak, nada umire posljednja.

22. travanj 2024 00:02