Pravda za sve
StoryEditor

Zahtjev za zaštićeni račun može se podnijeti i prije ovrhe

06. Veljača 2014.

Čitateljica piše: ‘Postavila bih vam pitanje na koje valjda nitko ne zna odgovor ili neće reći. Raskinut mi je ugovor s Dinersom; dobila sam račun koji će biti naplaćen vrlo brzo, a riječ je o nemalom iznosu koji ne mogu platiti‘. Tvrdi da joj nitko u Fini nije znao reći kako dalje teče postupak, odnosno, zanima je hoće li prvo dobiti rješenje o ovrsi pa tek onda otvoriti zaštićeni račun ili će prvo čekati da je blokiraju pa tek onda ide u Finu.

Osim nje, čitatelj se žali da ima problema s otvaranjem zaštićenog računa. Naime, zaštićeni se račun mora otvoriti u Fini, no čitatelj tvrdi da tijekom prijave, da bi svoj račun pretvorio u zaštićeni, osim opsežne dokumentacije, mora ga otvoriti isključivo u određenom trenutku. ‘Morate doći u Finin ured točno na dan kad vam prva uplata treba sjesti na račun. Kažu mi u Regosu i Fini da ako bankama pošalju prije informaciju da je vaš račun zaštićen, banka odgovori da na računu nema novca i prijavu odbaci.‘ Dakle, nije dobro ako urani, a nije dobro ni ako zakasni jer će mu sredstva biti ovršena.

Dođite kad hoćete Jesu li u Fini znali reći čitateljici što da učini te jesu li čitatelja baš tako uputili, nećemo sad provjeravati. Moguće je i to da ih čitatelji nisu shvatili baš najbolje, no od Fine smo dobili odgovor kako bi se trebalo postupati. Oni nas upućuju na Pravilnik o postupanju s primanjima i naknadama izuzetima od ovrhe (NN 148/2010 i 31/2011) kojim je propisan način postupka otvaranja zaštićenog računa i obrazac Obavijesti kojim se Fina obavještava o sredstvima izuzetima od ovrhe (zaštićena sredstva). Ta je obavijest, kako kažu u Fini, pravo, ali i dužnost jer bez toga se ne bi moglo naložiti banci otvaranje posebnog računa ovršenika. Obavijest je važna i zbog toga što Fina tako informira i uplatitelja o broju zaštićenog računa na koji je on dužan uplaćivati sredstva. To je procedura i zato je vjerojatno naš čitatelj bio pomalo ljut.Kad je pak riječ o tempiranju dolaska u Finu sa zahtjevom za otvaranje zaštićenog računa, stvari stoje ovako: nakon što zaprimi popunjeni obrazac Obavijesti, Fina dostavlja banci u kojoj se vodi račun ovršenika nalog da otvori zaštićeni račun. Banka ga je dužna otvoriti najkasnije sljedeći radni dan i obavezna je na zaštićeni račun ovršenika primati samo uplate koje se odnose na prijavljenu vrstu primanja iz naloga Fine, koje su izričito uplaćene s računa koji pripada uplatitelju navedenom u nalogu. Dakle, čitatelj se ne mora bojati da će uraniti ili zakasniti, nego može doći u Finu kad želi.

Kad saznaš, trči u Finu Sve ovo vrijedi i za čitateljicu, no dodajmo da u Fini napominju da je početkom 2013. donesen novi Pravilnik o načinu i postupku provedbe ovrhe nad novčanim sredstvima (NN 6/2013, članak 22). Glavna je novina mogućnost da Fina zaprimi obrazac Obavijesti i prije nego što je pokrenut postupak prisilne naplate. Upravo je tom odredbom Pravilnika omogućeno otvaranje zaštićenog računa i prije ovrhe. ‘Dakle, građanin koji ima saznanja da ga čeka ovrha nad novčanim sredstvima, odnosno da će protiv njega od ovrhovoditelja ili mjerodavnog tijela u Finu na izvršenje biti dostavljena osnova za plaćanje, može otvoriti poseban, tzv. zaštićeni račun na koji će primati uplate sredstava izuzetih od ovrhe i prije nego što je Fina zaprimila osnovu za plaćanje‘. Pri tome je jedini uvjet da pri dolasku u Finu (u bilo koju poslovnicu), radi popunjavanja obrasca Obavijesti, dužnik dostavi presliku rješenja o ovrsi.

26. travanj 2024 03:06