Pravda za sve
StoryEditor

Zakon ne pita jeste li stvarni ili tek formalni vlasnik. Platite!

24. Lipanj 2015.

Što učiniti kad vam prijatelj zabije nož u leđa i shvatite da vam visi egzistencija zbog njegovih poslovnih poteza? U takvoj se situaciji našao jedan moj znanac koji je radio u tvrtki svoga prijatelja nekoliko godina. Kaže da je sve bilo korektno, redovno mu je isplaćivao plaću, družili su se i privatno, što bi se reklo, kombinacija idealna.

Lani ga je njegov šef zamolio kao prijatelja za uslugu. Moj je znanac trebao osnovati j.d.o.o. i postaviti svoga šefa za direktora. Ne bi snosio nikakve troškove (nekih osamsto kuna raznih obaveza), pa je moj znanac ne razmišljajući puno objeručke to prihvatio. Ovaj se opravdavao kako mu to treba zbog nekog posebnog posla te da to ne bi želio miješati sa svojom tvrtkom, a mom znancu, jer ga je smatrao jako dobrim prijateljem, ni u jednom trenutku ništa nije bilo sumnjivo.

Zaboravio da ima tvrtku Direktor tog j.d.o.o.-a zaposlio je i dvije osobe i u početku je sve bilo uredno, no početkom ove godine pojavili su se problemi. Tvrtka nije više plaćala obaveze svojih zaposlenika, pa su počele stizati opomene iz Porezne uprave, a onda je i račun bio blokiran. Moj znanac, formalni vlasnik te male tvrtke, nije imao pojma što se događa. Čak, priča mi, nijednom u ovih nešto više od godinu dana nije pitao kako poslovanje, da ne kažem, čak je na neki način i zaboravio da je otvorio tvrtku za prijatelja. A onda je slučajno preko treće osobe saznao da mu je njegov d.o.o. u problemima i da svakako pokuša to riješiti kako se ne bi sve svalilo na njegova leđa.Otišao je do svoga prijatelja, zapravo šefa da ga upita što se događa. Ovaj mu je rekao da malo kasni s plaćanjima, ali da se ne živcira jer je sve pod kontrolom. Rekao mu je da će vrlo brzo sve biti plaćeno. No počeo je sumnjati pa je nakon mjesec dana otišao u Finu podrobnije da provjeri i tamo su mu rekli da mu je tvrtka već dva  mjeseca u blokadi. To uopće nije znao jer mu to prijatelj nije rekao, a s druge strane, doznao je da tvrtka nema već nekoliko mjeseci aktivnosti, što znači da na račun ne dolaze novci, a to pak znači da će dug samo rasti zbog zateznih kamata.Želi se riješiti tvrtke, pa je pitanje kako. Jedan od načina je novi stečajni zakon koji će se primjenjivati od rujna a u kojem stoji da će Fina pokrenuti stečajni postupak svake tvrtke kojoj je račun blokiran duže od 120 dana. No problem je što će se predujam od 20 tisuća kuna i još tisuću za stečajni fond naplatiti od direktora, članova nadzornog odbora ili osnivača tvrtke čak i iz  njihove privatne imovine.

Sve za kunu Tu leži opasnost za moga znanca. Predložio sam mu da svom šefu proda tvrtku za jednu kunu, što je jedan od mogućih izlaza, a nekoliko dana kasnije mi je rekao kako njegov šef razmatra tu mogućnost. Osim toga, čak se i u oglasnim novinama može pronaći oglas da se prodaje j.d.o.o. za jednu kunu. Druga je opcija da šef nađe načina da uplati doprinose, primjerice, da šefova tvrtka da pozajmicu znančevoj tvrtki i da na taj način uplaćuje doprinose i porez u sljedeće tri godine, ali da ne šalju financijska izvješća Poreznoj upravi, nakon čega će tvrtka biti automatski brisana.Odbije li kupiti tvrtku za kunu, znanac je ipak u prednosti jer će inspektori PU najprije provjeravati direktorovu odgovornost, a tek eventualno i vlasnikovu. No tko zna što je znancu direktor sve podmetnuo, ali svakako mu ovo ljeto neće biti ugodno.

25. travanj 2024 23:16