Pravda za sve

Zakon proglasio HAK za vrhovnu obrazovnu ustanovu u prometu

Edis Felić

Nedavno me nazvao čitatelj zaposlen u ustanovi koja prekvalificira vozače. Ljutit je na Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture jer bez ikakvog razloga stavlja u povlašteni položaj Hrvatski autoklub.

Stvar je u tome što je Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu (NN 82/13, članak 7.) propisano da svi vozači moraju imati početne kvalifikacije, a one se mogu stjecati na način da se provjeri njihovo znanje, za što je zadužen HAK, ili da prođu ubrzani tečaj u određenim ustanovama i tvrtkama (neke autoškole) ili pak redovno školovanje. No problem je u tome što i kandidati koji završe ubrzani tečaj i oni koji završe srednju školu moraju nakon svjedodžbe koju im izda ustanova otići u HAK da bi dobili uvjerenje o prekvalifikaciji ili da su završili školovanje.

Izdavač uvjerenja Nazvao sam drugog sugovornika, koji mi je detaljno opisao tu proceduru. Zaposlen je također u jednoj ustanovi koja educira buduće vozače i svako malo nasmijali bismo se. Naime, ja sam kriv tome jer bih ga svaki put kad mi je objašnjavao proceduru od 1. srpnja kroz smijeh upitao: ‘Pa dobro, ali meni zaista još uvijek nije jasno čemu služi to uvjerenje od HAK-a ako završim tečaj kod vas i vi mi izdate svjedodžbu.’ I tako smo se nekoliko puta nasmijali, a moj mi je sugovornik govorio da ni on ne kuži u čemu je štos.
Moj prvi sugovornik, pak, ironično primjećuje da je HAK dobio odličan posao od države sa zakonskom snagom pa možemo zamisliti i HAK-ovu dodatnu djelatnost, primjerice ‘izdavač uvjerenja i svjedodžbi’.
Zamislimo i scenu kad novi vozač dođe po uvjerenje. Dočeka ga zaposlenik HAK-a, ovaj mu preda svjedodžbu, HAK-ovac je letimice pregleda i još neke ‘papire’ (osobna, zahtjev), naplati mu 50 kuna i kaže da će biti obaviješten nakon – pazi sad – razmatranja. Nakon što uz veliku neizvjesnost popraćenu grašcima znoja ipak dobije uvjerenje, kandidat time postaje uvjeren da je vozač. Prije toga je vjerojatno s dozom straha, tiho, na prstima ušao i piskutavim glasom, da slučajno koga ne razljuti, stidljivo upitao može li dobiti uvjerenje.
Sada pak uvjeren da je postao vozač, naš će junak lišen straha odjuriti u MUP i reći da je do prije pola sata sumnjao da je uopće dobio svjedodžbu od nadležne ustanove, ali su ga u HAK-u uvjerili u to, pa će zamoliti da mu sada već samouvjerenom izdaju vozačku dozvolu.

Zašto baš HAK? Šalu na stranu, oba naša sugovornika jako su ljutita jer se takvim zakonskim rješenjem degradiraju organizacije koje su, smatraju, u najmanju ruku jednako stručne kao HAK (primjerice certificirane autoškole za obuku) ili čak imaju dugu tradiciju obrazovanja poput srednjih prometnih škola. Smatraju da udruga građana, tj. HAK nema nikakvog razloga da bude iznad njih, pa čak ih to pomalo i vrijeđa. Smatram da su u pravu jer je to kao da, primjerice, mladi nogometaši završe školu nogometa i nakon toga, da bi ostvarili svoje profesionalne karijere, moraju otići u udrugu građana Dinamo kako bi im u Maksimiru izdali uvjerenje da su sada nogometaši. Doduše, Dinamo je neprofitna udruga, vele, ali možemo povući paralelu.
Rukovoditelj Sektora za vozače u HAK-u Sinan Alispahić pozvao se i na direktivu EU koja propisuje da mora postojati tijelo koje će amenovati obuku vozača, ali ni on nije objasnio zašto je ministar Siniša Hajdaš Dončić izabrao baš njih.

Komentari