Pravda za sve
StoryEditor

Zbog promjene Zakona o PDV-u građevinari će dvaput platiti porez

12. Prosinac 2013.

Ništa ne ide na ruku građevinarima, pa ni novi Zakon o PDV-u, koji je usklađen s EU, a donesen je 18. lipnja ove godine. U članku 143. stavku 2. (NN 73/13) od 1. siječnja 2015. na snagu stupa članak 40. stavak 1. točke ‘j‘ i ‘k‘ tog zakona.

Kako nam objašnjavaju građevinari, na promet nekretnina odnose se dva poreza: jedan je PDV koji se odnosi na vrijednost građevine (70 - 80 posto od neto vrijednosti sagrađene nekretnine) i na njega se plaća 25 posto poreza; drugi je porez na promet nekretnina (PPN) i odnosi se na vrijednost zemljišta i plaćenoga komunalnog doprinosa (20 - 30 posto od neto vrijednosti sagrađene nekretnine) i na njega se plaća pet posto poreza. Kada investitor prodaje stan, na dio cijene obračunava PPN, a na dio PDV.

Glavobolja već sada Tako će biti do 1. siječnja 2015. kada će se PDV obračunavati na ukupnu cijenu, što znači da će vrijednost zemljišta porasti za 20 posto. To znači da će porasti trošak gradnje, što bi se trebalo preliti na kupce. No znamo li da ni s ovim sniženim cijenama zadnjih nekoliko godina promet nekretninama nije doživio ekspanziju, upravo suprotno, upitno je koliko će uopće biti investicija od 2015. Jednostavno, investitori koji krenu u gradnju novih objekata morat će sami amortizirati rast troškova gradnje. Ipak, to je nešto što se moralo napraviti i tu je vrlo teško državi prigovoriti. Svjesni su toga i građevinari. No one građevinare koji upravo sada nešto grade već boli glava zbog aktualne investicije. Imaju dodatni problem, zbog čega će biti zanimljivo vidjeti hoće li možda već u 2014. ionako slabije planirane investicije u građevinarstvu biti još manje. Naime, kako kaže naš sugovornik, na nekretnine koje se grade već je plaćen PPN od pet posto te će biti obračunat PDV, ali realno je očekivati da mnogi objekti neće biti prodani do 1. siječnja 2015. To znači da će nakon toga na svaku prodaju objekta biti obračunat PDV na cjelokupni iznos, tako da će se vrijednost zemljišta praktično dvaput oporezovati. Jednom prije 1. siječnja 2015. s pet posto i drugi put s 25 posto. Znači, država će praktično zaraditi pet posto PPN-a, mada bi bilo nekako logičnije da se taj porez vrati.

Ministarstvo šuti - Zamislite sad u kojoj se situaciji nalazimo. Sagrađene zalihe ionako ne možemo prodati, a ako ne prodamo do tog roka, morat ćemo platiti još više poreza. Iz toga vidite kolika je zbrka i koliko nepoznanica. Mislimo da će Porezna uprava morati imati odgovore na sva ta pitanja, samo ih još nitko očito nije suočio s time, s obzirom na preostalo vrijeme do početka primjene zakona - kaže naš sugovornik.Pitali smo Poreznu upravu, ali nismo dobili odgovor do zaključenja ovog broja, pa ne znamo ni razmatraju li se neka rješenja. Naš sugovornik predlaže da se za nekretnine koje će biti građene prije spomenutog roka uvede stopa od 19 posto.- Zakon jeste donesen u sklopu usklađenja s europskim zakonodavstvom, ali ako nije cilj dodatno povećati poreze, postoji jednostavno rješenje, a to je uvođenje međustope kao što je za turizam - kaže sugovornik.Sigurno je da se na tome neće stati jer su se i u HUP-u aktivirali zbog tog problema. Iz HUP-a nam poručuju da su još i prije donošenja tog zakona u veljači upozoravali Ministarstvo financija do kakvih će problema doći, ali u Ministarstvu su, kažu, ostali gluhi na ta upozorenja. S obzirom na to da je do 1. siječnja 2015. ostalo još više od godinu dana, ima vremena sjesti za stol i pronaći rješenje.

26. travanj 2024 09:42