Aktualno Preporučeno Preporuka urednika Stavovi

S lješnjacima u Europsku uniju

lješnjak
Goran Litvan

Hrvatska nije postala punopravna članica Europske unije 1. srpnja 2013., nego tek 13. siječnja 2016., a to je pak objavljeno tek ovog ponedjeljka.

Naime, te je siječanjske srijede prije dvije i pol godine direktor jedne tvrtke iz Baranje, koliko je meni poznato, odradio prvu prijevaru protiv hrvatskog i europskog proračuna. Prijavio se na natječaj o potporama i zatražio dva milijuna kuna za proizvodnju lupinastog voća, oraha, lješnjaka, kestena i badema na 15,58 hektara. Dokument je uredno potpisao i ovjerio službenik savjetodavne službe.

>>>PP Orahovica: Među žrtvama turske krize hrvatski proizvođači lješnjaka

Okrivljenog direktora tereti se da je tako stekao pravo na sudjelovanje na natječaju za dodjelu potpore u ukupnom iznosu većem od dva milijuna kuna, iako je bio svjestan da je na toj površini bilo zasađeno samo 60 sadnica lješnjaka.

O kakvoj se mućki radi?

Na jednom hektaru može se zasaditi bar 500 sadnica. Dakle, naš je Baranjac zatražio dvije milje kuna za posjed dovoljan za sadnju više od 750 tisuća sadnica. Kao i obično, briljantan plan lješnjačkog Ostapa Bendera na hrvatski način propao je samo zbog aljkave izvedbe. A službenik koji je to amenovao? On nije optužen, jer je ovjerio dokument ‘vjerujući u istinitost izjave i dostavljenih podataka’. Teško da će snositi i ikakve službeničke sankcije.


Pratite nas na društvenim mrežama linkedininstagram

 


 

Komentari