Tripper
StoryEditor

Pozdravite novu marketinšku izmišljotinu – mamilse

05. Studeni 2015.

Do nedavno moj se suprug gradom vozio na prosječnom biciklu, u majci Oasisa, trapericama i tenisicama. Danas u ormaru ima pet biciklističkih hlačica od likre, duplo više uskih majici i kupio je bicikl od četiri tisuće eura. Mislim da mi se muž pretvorio u mamilsa.

Ove riječi očajne čitateljice prenio je The Guardian, opisujući novu struju muškog roda, tzv. mamilse (middle aged man in lycra). U prijevodu bi to bili srednjovječni muškarci odjeveni u likru, odjeću nekad karakterističnu isključivo za profesionalne bicikliste koji su ostatku svijeta izgledali pomalo smiješno.

Na najvećoj svjetskoj turističkoj burzi World Travel Market koja se nedavno održala u Londonu, mamilsi su istaknuti kao jedan od najvećih trendova putničke industrije, čije brojke premašuju golf industriju! Industriju mamilsa ne čine samo skupa oprema, bicikli i putovanja već apsolutno sve što marketinški stručnjaci mogu na brzinu smisliti, poput web stranica za downloada mamils glazbe!! Jer ovako retardirani naziv mogu izmisliti, tko drugi nego marketingaši. Prije pet godina prvi put je taj izraz na tržište izbacila marketinška agencija Mintel, kao novi tržišni segment kojeg čine dobro informirani muškarci u 40-tim godinama, s pristojnim primanjima, koji drže do svog izgleda i na bicikl troše i do nekoliko tisuća eura.

Muškarci u tajicama idu uz bok jednako tako posprdnom trendu - hipsterima, koji se lako mogu identificirati po neurednoj bradi i lijepo počešljanoj frizurici. Još jedna izmišljotina marketinške industrije koja pokušava dokazati da se radi o novoj subkulturi koja osvaja svijet. I hipsteri su bili jedna od glavnih tema globalnih stručnjaka u Londonu koji su uvjereni da turizam nakon hipstera više nikad neće biti isti, a najbolji argument im je rastući trend ekonomije dijeljenja na kojoj najviše zarađuje online buking servis Airbnb. Hipsteri traže glamping kampiranje, poš hostele, konvertirana prijevozna sredstva u smještaj , gnijezda usred šume i sl. Iznajmljivači smještaja i ostali dionici turističke industrije izmišljaju nadrealnu ponudu za bradate muškarce pa iznalaze nekonvencionalne načine posluživanja super zdrave i super skupe hrane i pića. Pivo poslužuju u cipelama, vina u bočicama za male bebe i osmišljavaju još kojekakve perverzije koje sve manje imaju veze sa zdravim razumom.

Hipsteri nisu samo mlađi bradati muškarci odjeveni u džempere, koji samo izgledaju da su iz djedovog ormara, a zapravo koštaju tisuću kuna. Hipsteri su izmišljeni radi jednog jedinog cilja – love. Za razliku od pravih nekadašnjih supkultura koje su proizlazile iz bunta i želje za društvenom promjenom te su se manifestirale kroz razne oblike kulturnog izričaja poput glazbe, likovne umjetnosti ili filma, hipsteri su marketinška izmišljotina koja zapravo uopće ne postoji, ali se ideja o njihovom postojanju proširila među mlađom populacijom koja ni sama ne zna što to točno znači.

I generacije golobradih i brkatih muškaraca prije hipstera cijenile su doživljaje izvan mainstream ponude, dobru i estetski prihvatljivu odjeću, kvalitetnu hranu i originalnost, samo to nitko nije posebno isticao jer su u fokusu trendovskih industrija uglavnom bile žene. U posljednje vrijeme, kada je riječ o modnim i potrošačkim trendovima, žene su potpuno pale u drugi plan. Za njihove sklonosti srećom trenutno ne postoji niti jedan ovakav ponižavajući naziv.

Sve je postalo sumnjivo kad su još prije deset godina police u drogerijama sve više počeli okupirati proizvodi za mušku njegu. Danas gotovo da ne postoji ženski proizvod koji nema svoju mušku inačicu (osim higijenskih uložaka). Muškarce koji kupuju kreme za lice i to za određeni tip kože, koji koriste kreme za ruke i losione za tijelo zvali smo metroseksualcima i to je bilo vrlo jasan posprdni naziv. I hipster će u hrvatskom društvu ostati uglavnom glavni glumac nekog vica. Ono što je zabrinjavajuće je što je proizvodnja nekoć pratila potrebe čovječanstva, a marketing je to usput pratio. Danas marketing izmišlja kategorije čovječanstva. A čovjek kakav je, kao i kad čita horoskop, u njima se na silu prepoznaje.

23. travanj 2024 08:22