Što i kako
StoryEditor

Hanfa savjetuje o načinu isplate mirovine iz trećega stupa

05. Siječanj 2020.
Umirovljenici, mirovina, isplatafoto Getty Images/istockphoto

Na internetskoj stranici Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) svi budući umirovljenici od sada mogu pronaći pojašnjenje o načinima isplate mirovina iz dobrovoljnih mirovinskih fondova tzv. trećeg mirovinskog stupa. Korisnici mirovina iz trećeg mirovinskog stupa mogu, u trenutku kada napune 55 godina* i ostvare pravo na isplatu, izabrati između isplate preko mirovinskog fonda u kojem su do tada štedjeli ili mogu zatražiti prebacivanje ušteđenih sredstva u mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD) koje će im onda isplaćivati mirovinu ostvarenu temeljem dobrovoljne mirovinske štednje. Također, moguće je izabrati i kombiniranu isplatu, dio preko mirovinskog fonda, a dio preko MOD-a, a važno je napomenuti i da se članu jednokratno može odjednom isplatiti do 30 posto ušteđenih sredstava.

Koje su razlike ukoliko korisnik izabere isplatu putem mirovinskog društva/fonda u kojem je štedio ili isplatu putem mirovinskog osiguravajućeg društva (MOD) svatko može saznati odlaskom na internetsku stranicu Hanfe (www.hanfa.hr), u izbornik 'Drugi i treći stup i isplata mirovina', podizbornik 'Mogućnosti i troškovi isplate mirovine'. Usporedbom navedenih modela moguće je vidjeti sve načelne prednosti i razlike određene vrste isplata.

Tako, na primjer, ukoliko se mirovina isplaćuje putem fonda ona može biti samo privremena, a ne i doživotna, dok u slučaju isplate putem MOD-a ona može biti ili privremena ili doživotna sa zajamčenim razdobljem (pet do 15 godina). Također, za sve iznose koji su veći od 100.000 kuna obavezno je prebacivanje sredstava iz fonda u mirovinsko osiguravajuće društvo.

Vrijednost isplata iz mirovinskog fonda, zbog promjene cijene udjela mirovinskog fonda, svaki će mjesec varirati, dok u isplatama putem MOD-a može doći do razlike samo uslijed tečajnih razlika euro/kuna. To također znači da u slučaju isplate putem mirovinskog fonda mirovina nije fiksna i garantirana tj. da je moguće izgubiti dio iznosa, ali isto tako ga i povećati. U slučaju isplata putem MOD-a mirovina je fiksna i garantirana. Preporučeno je za svaki konkretan slučaj proučiti izračune te donijeti individualnu odluku o tome koji je od ponuđenih modela isplate najbolji za osiguranika.

Novim pravilnikom Hanfe donesenim krajem prosinca propisan je rok od tri radna dana** od podnošenja zahtjeva za isplatu mirovine u kojem se članu fonda moraju dostaviti prikazi svih opcija isplate mirovine, a što uključuje i povezane troškove i informativne izračune, kako bi član mogao donijeti informiranu odluku o modelu isplate koji će izabrati. Navedeni informativni izračuni moraju sadržavati podatke o nepovoljnom, neutralnom i najboljem mogućem scenariju, prikazane na jasan i nedvosmislen način, a trebaju se temeljiti na razumnim i opreznim pretpostavkama o budućim tržišnim uvjetima i kretanjima cijena. 

*Iznimno, članovi koji su sklopili ugovor o članstvu do 31. prosinca 2018. godine mogu ostvariti pravo na mirovinu s navršenih 50 godina, osim ako nije drugačije ugovoreno ugovorom o članstvu u fondu.

**Pravilnik će stupiti na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama. 

14. travanj 2024 20:17