Što i kako
StoryEditor

Hrvojka Kutle: Zašto (ne) volite HR-ovce? Mi smo kao dvorske lude. 

23. Rujan 2019.
Piše:
Hrvojka Kutle
Probajte organizaciju (tvrtku) zamisliti kao dvorac -  CEO i CFO su kraljica i kralj. Zaposlenici su dvorani. A gdje je tu HR? 

HR je onaj lik što trčkara oko kralja, oko kraljice i oko svakog stanovnika dvorca. Najčešće je između trona i podija; prvi među dvoranima, a zadnji na dvoru. Svuda gura nos i ništa ne zna, a opet sve vidi i zna. Svima se sviđa kada je veselje. Svima smeta kada je napeto.

Da, mi smo vam dvorske lude! I tako nas i gledajte, pa ćete vidjeti da smo i autentični i pouzdani – točno onoliko koliko to jedna dvorska luda može i treba biti.

Ne mislim da su HRovci super-ljudi i da imaju super-moći. Ili da su generalno svi jako dobri – i kao osobe i kao stručnjaci/profesionalci, ali ipak mi nije drago kada čujem da smatraju da smo 'niškoristi' u organizacijama. Ne, nije mi drago to čuti za našu struku bez obzira koliko sam ja osobno zadovoljna svojim poslom, jer  znam koliko i ja i većina mojih kolega volimo svoj posao i koliko ulažemo u njega energije, vremena i strasti.

Ili ste gore ili dolje

Raditi u HR-u je ponekad zeznuta stvar. S jedne strane, želite da vas zaposlenici vide kao ljude koji im žele i mogu pomoći i kontinuirano radite na razvoju tog povjerenja. Povjerenje znači da imate osjećaj da će razvoj situacije ili događaja imati pozitivan ili očekivani ishod za vas, a baza za taj osjećaj su kredibilitet, pouzdanost i autentičnost. 

S druge strane, trebate osigurati procese i ishode koji omogućavaju organizaciji da dobije od zaposlenika ono što joj treba – njihovu predanost, vještine, znanja i strast. To je vaš posao i želite ga i volite raditi. Kao netko tko sudjeluje u osmišljavanju, kreiranju i implementaciji tih procesa i ishoda, dio ste 'onih gore'. Kao netko kome je stalo do zaposlenika, dio ste 'onih dolje'.

U tom međuprostoru morate biti autentični, pouzdani i imati kredibilitet da bi vam zaposlenici vjerovali, a istovremeno ne smijete na određena pitanja odgovoriti do kraja  jer, kao i svaki zaposlenik, na svojem radnom mjestu baratate i podatcima koji su poslovna tajna. Kako bi to izgledalo da porezni savjetnik sa svojim klijentima priča o poreznim prijavama drugih klijenata? Ili da prodavač s jednim kupcem komentira uvjete ugovora drugog?

Česti primjer

Zaposlenik vam dođe s usporedbom svojeg rada s radom kolege. Osim u radu uspoređuje se s njim i u plaći. Sav je nesretan jer kolega ima veću plaću od njega, a radi manje (prema njegovom viđenju). Vi znate obje plaće. On zna da vi znate obje plaće. Vi možete samo konstatirati da znate obje plaće, ali ne smijete ništa dalje niti reći niti pokazati. On misli da je njegova plaća manja od kolegine i nesretan je zbog toga. Vi znate da to nije istina, ne smijete to reći i – nesretni ste zbog toga.  

Trudite se izgraditi povjerenje. Uspjeli ste, no zbog poslovne uloge to povjerenje ne možete i ne smijete uzvratiti na isti način. Jeste li sretni? Niste. Balansirate u takvoj situaciji najbolje što znate i možete i nastojite se održati niti gore, niti dolje, niti desno, niti lijevo. Želite i nastojite svima pomoći, ali ponekad vam, bez obzira koliko volite svoj posao – to uopće nije lako.

Vaša HRuša

Hrvojka Kutle 

 

 

- Hrvojka Kutle dugogodišnja je HR-ovka koja je godinama radila na visokim pozicijama

23. travanj 2024 16:37