Što i kako
StoryEditor

Ne radite više, nego pametnije

10. Studeni 2023.
Radi pametno
Od ovoga tjedna objavljivat ćemo kratke edukativne zalogaje, koji traju samo nekoliko minuta, a koji vas neće samo naučiti novim informacijama iz svijeta biznisa i života već i blagotvorno djelovati na vaš kognitivni, ali i emocionalni sustav

Što nas više stišću godine, tako sve više imamo osjećaj da vrijeme nestaje brzinom topljenja snježne pahuljice na kninskom asfaltu u kolovozu. Neki pouzdanom smatraju teoriju lijevka koja kaže da vrijeme brže teče kako ide prema suženju, svom neumitnom kraju. Vapimo za malo sporosti, kojom minutom, satom ili danom više, a istodobno ga trošimo prilično neracionalno. Recimo, na beskonačno skrolanje društvenim platformama. Stotine memova s mačkama. Reelse u kojima odrasli ljudi iz nekog razloga plešu. ASMR videa, beskorisne tutorijale, shortse s neduhovitim prankovima… Za mozak takav sadržaj povremeno može biti, kako korisnici vole reći, „neobično ugodan“, ali mi imamo bolju ideju: slobodne minute potrošite na učenje. Ovaj prijedlog možda u sjećanje doziva druga Lenjina i njegovu poznatu  „Učiti, učiti i samo učiti“, ali zapravo se radi o konceptu mikroučenja koji ćete moći pronaći na Liderovu portalu.

Nova rubrika

Od ovoga tjedna objavljivat ćemo kratke edukativne zalogaje, koji traju samo nekoliko minuta, a koji vas neće samo naučiti novim informacijama iz svijeta biznisa i života već i blagotvorno djelovati na vaš  kognitivni, ali i emocionalni sustav. Naime, mikrolekcije smanjuju kognitivno preopterećenje: kratke su i slatke, konzumirat ćete ih bez odgode. I, dakako, usput nešto doznati, naučiti ili obnoviti poznate lekcije. S druge strane, svladavanje novih znanja i trošenje (dragocjenog) vremena na učenje novih stvari stvorit će osjećaj zadovoljstva, ponosa i postignuća. Ili, kako je svojedobno objavio Harvard Business Review, kad postignemo cilj, bio on ‘makro‘ ili ‘mikro‘, mozak otpušta dopamin koji zatim poboljšava pozornost, pamćenje, motivaciju i osjećaj zadovoljstva. Stoga, priuštite si šut dopamina, lekcije u malim zalogajima. Memovima s mačkama možete se vratiti poslije. Ako za to uopće imate vremena.

25. travanj 2024 13:55