13. rujan 2019.

Iskustvo startupa – nisu pobijedili na natječaju, no dobili su puno više od nagrade

Peekator tim   

Najbolji timovi startupova koji će sudjelovati na natječaju Startup Factory koji je otvoren do 15. rujna 2019. dobit će ukupno milijun kuna od Grada Zagreba. Prije proglašenja pobjednika, koje će se održat 27. studenog na konferenciji Zagreb Connect, odabrani startupovi imat će dvomjesečnu edukaciju i mentorsku, promocijsku i infrastrukturnu podršku.

Koliko to vrijedi ističe Marin Mrša, direktor startupa Peekator, koji je stekao to iskustvo, a čiji je startup izumio softver za istraživanje iskustva kupaca i trenutačno surađuje s dm-om, najvećom drogerijskom maloprodajom u Hrvatskoj, te je u prvoj polovici ove godine u odnosu na 2018. povećao prihod za više od 800 posto.

Sudjelovanjem u Startup Factory programu dobili smo vidljivost u medijima i promidžbu. Taj PR nas je odveo na jednu konferenciju gdje smo došli do suradnje s dm-om. Također, raznovrsna i velika lepeza mentora uz dobar networking je po meni glavna prednost Startup Factory – kaže Mrša ističući da se njegov startup u prvoj godini postojanja prijavio i sudjelovao na većini natječaja i na nekima osvojio nagrade.

Prema Mršinim riječima jednom startupu je i više nego dovoljan jedan akcelelator, nema potrebe prolaziti kroz više njih. Što se tiče formata, više-manje je svugdje isti s različitom duljinom trajanja dok su jedina razlika mentori u programima. Pritom se ne usvaja nikakvo specifično znanje, već razvija mindset startupa koji ne posustaje s razvojem, testiranjem i probojom na tržište.

– Kad shvatite da je demo dan, tj. finale akcelelatorskog programa, u stvari vaš ponovni početak bez obzira na nagradu, onda znate da je program bio uspješan – kaže Mrša u čijem timu je šest djelatnika i koji početkom iduće godine planira investiciju koju će iskoristiti za izlazak na tržište Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke.