Što i kako
StoryEditor

Kako iskoristiti karantenske uvjete za jačanje poslovnih kompetencija

12. Travanj 2020.
Jačanje poslovnih kompetencija u karanteni
Kako skratiti sate rezervirane za ‘Netflix and chill‘ u korist jačanja poslovnih znanja i vještina

Život u četiri zida i socijalna distanciranost nameću okretanje prema samome sebi. Prilika je to za privatno, ali i profesionalno nadograđivanje kakvu možda nikada više nećemo dobiti, prilika da iz stanova i kuća izađemo bolji i jači jer ćemo imati zahtjevne zadatke da obnovimo sve što su korona i potres oštetili.

- Jedan od najčešćih izgovora svih profesionalaca za manjak učenja i napredovanja je nedostatak vremena. U jako ubrzanom ritmu ostane jako malo vremena za edukaciju i razvijanje poslovnih vještina. Upravo je ovo vrijeme idealno za edukaciju, razvoj postojećih vještina i učenje novih – kaže Ilija Brajković, izvršni direktor digitalne agencije Kontra.

Tri preporuke Ilije Brajkovića

  1. Cordone University upravo ima odličnu ponudu – 30 dana besplatnog pristupa velikoj bazi tečajeva
  2. Digitalne vještine su sve potrebnije, pa svima koji se žele baviti marketingom preporučujem Google Skillshop. Mi u Kontri smo napisali sedam ebookova koje besplatno možete preuzeti.
  3. YouTube, Coursera, TED, knjige – količina formalne i manje formalne edukacije je ogromna, iskoristite to.

Koje kompetencije poslodavci najčešće traže

Iako želja za dodatnom edukacijom zaslužuje pohvalu, donošenje odluke o tome koji tečaj odabrati nerijetko i nije baš najjednostavnija stvar na svijetu. Naprosto, previše je toga što se na tržištu danas nudi, a naše raspoloživo vrijeme, čak i trenutnoj situaciji, ipak je ograničeno, govore nam s portala MojPosao, koji smo zamolili za koristan savjet što od silne ponude odabrati. Nekako je logično krenuti od onoga što poslodavci najčešće traže kada su u potrazi za novim radnim snagama.

- Prema tradicionalnom godišnjem istraživanju o stanju na tržištu rada, poslodavci su u 40 posto objavljenih oglasa od posloprimaca tražili poznavanje stranih jezika i to prvenstveno engleskog jezika. Također, u svakom trećem natječaju za posao, kao uvjet za zaposlenje, poslodavci navode poznavanje rada na računalu, a većinom se to odnosilo na rad u Wordu i Excelu - iznijeli su podatke s tog portala i podsjetili da se možda ne moramo okretati nečem novom, već poraditi na već postojećim znanjima i konačno zakrpati rupe u njima zbog kojih se crvenimo pred kolegama, na primjer nacrtati dijagram ili napisati izvanredno pravopisno i gramatički ispravan službeni dopis na engleskom. 

Kako ispravno krenuti na 'karantensko' jačanje profesionalnih kompetencija

MojPosao preporučuje da si najprije postavite ova 3 pitanja:

1.Koje vještine trebam razvijati?

Odluku o odabiru određene edukacije donesite imajući u vidu zahtjeve i posebnosti posla kojim se trenutno bavite, odnosno posla kojim se želite baviti. Razmislite o tome na čemu trebate poraditi kako biste bili bolji, kvalitetniji i produktivniji u svom radu. Primjerice, ako vaš posao podrazumijeva povremene sastanke s klijentima iz drugih zemalja i komunikaciju na stranom jeziku, a smatrate da u tom području postoji mjesto za vaš napredak, možda je učenje nekog novog jezika pravo rješenje za vas.

2. Koje vještine želim razvijati?

Pored kompetencija koje 'trebamo' razvijati kako bismo napredovali u profesionalnom smislu, postoje i one vještine koje nam možda u ovom trenutku nisu neophodne, ali ih iskreno želimo razvijati, i koje bi se jednog dana mogle pokazati kao itekako korisne za našu karijeru. Na primjer, možda naše trenutno radno mjesto od nas ne traži poznavanje rada u Photoshopu, programu koji smo oduvijek  htjeli bolje upoznati, ali s vremenom se posjedovanje upravo te vještine možda pokaže kao naša 'ulaznica' za neko novo radno mjesto i napredovanje unutar firme, ili pak pronalazak novog, boljeg posla. U idealnom scenariju, odabrana edukacija predstavlja kombinaciju 'potrebnih' i 'željenih' vještina.

3. Imam li sve uvjete za nesmetan rad?

Prije nego što određeni dio dana posvetite obogaćivanju vašeg znanja i učenju novih vještina, potrebno je osigurati sve uvjete za nesmetan i kvalitetan rad. Odredite točno vrijeme koje ćete posvetiti edukaciji i u vašem domu pronađite mirni kutak u kojem vas nitko neće ometati. Dakako, s obzirom da pričamo o online edukacijama, stabilna internetska veza je neophodna, baš kao i računalo, laptop ili mobitel u ispravnom stanju.

Ako su svi ovi preduvjeti osigurani, nastava može početi!

Koje će kompetencije nakon prolaska epidemije biti najbitnije

Gledanje u prošlost pomaže, ali za kvalitetnu odluku uvijek treba zaviriti i u budućnost. Tako nas je zanimalo kakve će se kompetencije nakon stišavanja pošasti zvane koronavirus najviše tražiti. 

Direktor tvrtke za edukaciju i poslovno savjetovanje poduzetnika i menadžera Mirakul Krešimir Šimac tvrdi kako se u novim uvjetima neće promijeniti važnost stručnih kompetecija jer će kvaliteta i učinkovitost rada biti važnije nego ikada. Pritom će, kaže, biti nužno poraditi na digitalnim znanjima, koja su postala temeljni uvjet za rad, kako bi se iskoristile prednosti interneta i povezanog poslovanja.

image
Krešimir Šimac
foto

- Iznimno važne su i soft skills vještine, od upravljanja ljudima i strateškog planiranja do vlastitog upravljanja vremenom, stresom i postavljanja prioriteta. S obzirom da nas čeka i financijska kriza, ponovo postaje vrlo važno upravljanje likvidnosti i rizicima. Prodajne vještine će također postati krucijalne, jer će prodaja ići puno teže nego prije krize i samo najbolji prodavači će uspjeti ispunjavati svoje planove - pun je korisnih informacija Šimac.

Tri preporuke Krešimira Šimca

Usavršavati treba sljedeće:

  1. Digitalne vještine: napredno korištenje Excela, interneta, alata za obradu fotografija i videa, digitalni marketing
  2. Soft skills: poslovna komunikacija, upravljanje stresom i vremenom, prodajne vještine
  3. Menadžerske vještine: razvoj strategije poslovanja, upravljanja financijama, ljudima i prodajom

Komunikacijske vještine

Poslovni svijet i svi segmenti njegova upravljanja osim na stručnim znanjima počivaju i na komunikaciji. Nedostatak komunikacije licem u lice pokušava se u novim uvjetima kompenzirati dopisivanjem na raznim aplikacijama i lako je uočiti koliko pri nekim pisanim porukama fali što ne možemo baciti pogled na osobu kako bismo shvatili šali li se, je li ljuta ili tužna. U svakom slučaju, ne postoji vrijeme koje je neprikladno za rad na svojim komunikacijskim vještinama.

- Svatko je kao osoba jedinstven, jedan i neponovljiv i ista osoba neovisno o ponašanju na poslu ili izvan njega. Različito može biti samo ono što pokazujemo, koliko kontroliramo neka svoja ponašanja. Ponašanja koja pokazujemo su ustvari kompetencije i na njima možemo i trebamo raditi cijeli život. S obzirom na trenutni prisilni boravak kod kuće – eto nam prilike za to. S obzirom na brzinu promjena oko nas – od novih tehnologija do novih načina rada i funkcioniranja – ne raditi na svojem razvoju znači nazadovati - kaže nam konzultantica za ljudske resurse u Spirali Izvrsnosti Hrvojka Kutle.

image
Hrvojka Kutle
foto Ratko Mavar

Ako volite čitati – ima puno knjiga koje možete pročitati o raznim kompetencijama i vještinama. Ako ste više osoba za gledanje – ima puno video materijala koje možete pogledati. Ako pak volite interakciju i treba vam motivacija kroz vanjske poticaje – postoji niz online tečajeva koje možete upisati. Kutle navodi da je posve svejedno za koju se metodu odlučite sve dok se držite tri pravila: ulažete trud, preispitujete sami sebe i iskreni ste prema sebi, 

- Radite na komunikaciji! Koliko god ta rečenica zvuči kao clichés – danas je važnija nego ikada! Komunikacija je oduvijek važna i o njezinom razvoju se oduvijek priča, ali danas, kada nas veći dio radi od kuće, njezina važnost je još veća - upozorava.

Tri savjeta Hrvojke Kutle kako raditi na komunikaciji

I to ne komunikaciji kao procesu i načinu prenošenja informacija, nego komunikaciji kao odnosu koji uključuje:

  1. razumijevanje tuđih i vlastitih emocija i upravljanje njima (empatija, emocionalna inteligencija)
  2. postavljanje pitanja u svrhu boljeg razumijevanja u timu, organizaciji, obitelji, zajednici
  3. odgovornost za sebe i svoje ponašanje prema sebi i drugim ljudima (accountability).

To su možda najvažnije kompetencije koje su nam potrebne u ovom trenutku da bismo bili uspješni i produktivni član tima, obitelji i zajednice, zaključuje konzultantica.

Alati za rad na daljinu

Radni dani odsad su na daljinu i takvi će ostati puno duže no što to u ovom trenutku mislimo.

- Neki su mišljenja da će se završetkom ove krize svi ljudi ponovo vratiti starim navikama i početi odlaziti na posao, ali to se u mnogim slučajevima neće dogoditi. Kolegica iz Velike Britanije rekla mi je da se njihov tim više neće vraćati na staru praksu odlaska na posao. Uvidjeli su da sasvim normalno funkcioniraju u radu na daljinu. Čak su primijetili da su produktivniji. Isto je kod nas u eWyse agenciji. Za sada mogu reći da smo barem jednako produktivni ako ne i produktivniji - dijeli s nama svoja saznanja Mario Buljan, direktor agencije eWyse.

image
Mario Buljan, direktor eWyse
foto

Buljan je izračunao koliko rad od kuće štedi vremena koje bismo inače potrošili na putovanje na posao i došao do začuđujućih brojki.

Koje poslovne kompetencije jačati

strani jezici, digitalni alati za projekt menadžent i komunikaciju, upravljanje društvenim mrežama, digitalni marketing, e-trgovina, odnosi s kupcima, prodajne vještine, programiranje, web dizajn, UX dizajn, animacija, grafički dizajn, fotografija, video produkcija, programski jezici, meke i komunikacijske vještine, eLeadership, upravljanje rizicima, upravljanje ljudima, menadžerske vještine

- Ako uzmemo u obzir vrijeme potrebno za spremanje i dolazak na posao, te da se u najvećoj špici vratite doma, računajmo da nam na to odlazi 1,5-2 sata dnevno, zavisno o tome gdje tko živi i radi. Stoga možemo reći da smo u prosjeku jedan cijeli radni dan tjedno trošili na dolazak i odlazak s posla. Sada odjednom imamo jedan dan tjedno viška vremena. To je mjesečno četiri dana ili godišnje skoro 40-50 dana. Zvuči nevjerojatno, tako da sam morao dva puta provjeriti računicu.

Budući da je rad na daljinu 'novo normalno' Buljan stavlja na listu poslovnih kompetencija koje bismo trebali ojačati digitalne alate za rad na daljinu i znanja vezana uz e-learning.

Inspiraciju s kojim alatima se pobliže upoznati pronašao je u praksama svoje agencije. Evo što preporučuje: 

Za instant komunikaciju u realnom vremenu tu je definitivno aplikacija Slack. Za pohranu datoteka u oblaku koja se može međusobno dijeliti koristimo Drive od Googla, a ponekad i Dropbox. Tu su svakako alati za video konferencije i online sastanke gdje koristimo više njih, a vi sebi odaberite koji vam najbolje paše. Tu su Meet, Zoom, a ponekad i Skype. Za praćenje utrošenih sati rada i općenito profitabilnosti agencije na pojedinim projektima koristimo Productive, proizvod hrvatske tvrtke Infinum. Ovo je osnovno oruđe koje vam treba za rad od kuće. Razmislite svakako o korištenju nekih alata za projektni menadžment poput Asana, Trello, Basecamp ili sl. Ovladavanje tim ili sličnim alatima je definitivno kompetencija bez koje ćete teško moći raditi u vremenu koje je pred nama.

Budući da njegova tvrtka proizvodi eLearning sadržaje, svjestan je koliko je mali dio populacije uspješno ovladao kompetencijama vezanim za kreiranje i prijenos znanja digitalnim putem. Da steknu znanja iz tog područja pogotovo savjetuje poslovnim ljudima. To je prilično široko područje, ali za početak mogu ovladati osnovnim eLementima koje čine dobar eLearning tečaj. Zato je eWyse napravio jednostavan eLearning tečaj o eLearningu koji besplatno možete pogledati na ovom linku.

Gdje potražiti znanja

Aplikacije za učenje stranih jezika – Duolingo, Memrise, Busuu, Mondly

Platforme za online tečajeve svih vrstaEdX, Coursera, FutureLearn, Udemy, Canvas, ODEM, Open Education Europa

Baze stručnih članakaMicrosoft Academic, BASE, CORE, Google Scholar, JSTOR

19. travanj 2024 02:06