Što i kako
StoryEditor

Kako prodati tvrtku? Evo što savjetuju pravnici

04. Rujan 2020.
Prodaja tvrtke

Iako je svijet zatečen pandemijom koronavirusa, poslovni procesi više ne smiju stati jer ni bogatija gospodarstva svijeta to više ne bi mogla izdržati. Ali, koronakriza dovela je do preslagivanja snaga, jedni će se odlučiti na prodaju tvrtke, drugi će u tome vidjeti dobru poslovnu priliku, ali i jedni i drugi trebaju biti svjesni da postupak prodaje i kupnje tvrtke nije nimalo jednostavan. Stručnjaci upozoravaju da, bez obzira jeli tvrka velika ili mala, uz finacijski, treba obratiti pozornost i na pravni aspekt cijelog procesa.  

Iz odvjetničkog ureda Skerlev koji na poslovima prodaje tvrtki surađuje sa odvjetničkim uredom Bradvica, Marić, Wahl, Cesarec poručuju da se prije odluke o kupnji treba provesti pravno dubinsko snimanje. U osnovi, radi se o cjelokupnoj i neovisnoj pravnoj reviziji trgovačkog društva kako bi se utvrdili svi potencijalni nedostatci ili rizici koji bi mogli negativno utjecati kupnju.

Važno je proučiti korporativnu strukturu društva, ugovore koji predstavljaju izvor financiranja, materijalne ugovore, nekretnine i pokretnine, eventualne sudske sporove, radno pravo, te javno pravo uključujući zaštitu okoliša, osiguranje, i sl. Nakon što se identificiraju pravni nedostatci i rizici, pristupa se njihovom otklanjanju odnosno ublažavanju, u što je moguće većoj mjeri.

- Kupoprodajom trgovačkih društava dolazi do promjene u vlasničkoj strukturi društva, bez obzira radi li se o kupoprodaji dionica dioničkih društava ili poslovnih udjela društava s ograničenom odgovornošću, a kao i kod svake kupoprodaje potrebno je pomno izraditi kupoprodajni ugovor - ističe odvjetnik Branko Skerlev i naglašava da su ključni elementi ugovora cijena koju će kupac platiti prodavatelju te jamstva koja će prodavatelj dati.

image
Odvjetnik Branko Skerlev
foto

Postoji nekoliko različitih modela određivanja cijene trgovačkog društva, a najuobičajeniji su završni račun iz kojeg se na temelju povijesnih financijskih podataka, može sagledati financijski položaj društva u trenutku zaključenja transakcije. Finalna cijena je kupoprodajna cijena koja se plaća na dan sklapanja ugovora, konačna je, bez obzira o financijskim pokazateljima i promjenama koje bi se mogle dogoditi od trenutka sklapanja do trenutka završetka transakcije.

No, moguće je ugovoriti obročnu otplatu, koja ovisi o budućem poslovanju trgovačkog društva. U tom slučaju prodavatelj plaća većinu kupoprodajne cijene odmah u trenutku sklapanja ugovora, dok ostatak cijene ovisi o financijskim rezultatima trgovačkog društva, odnosno isplata ostatka je uvjetovana postizanjem određenih ciljeva – npr. postizanje određene EBITDA-e.

Prilikom prodaje dobro je da prodavatelj kupcu da jamstva (representations and warranties) da je stanje trgovačkog društva onakvo kakvo je prikazano u dokumentaciji danoj tijekom dubinskog snimanja. Radi dodatnog osiguranja jamstva prodavatelja, uobičajeno je da prodavatelj osigura sredstva osiguranja, od dužničkih vrijednosnih papira prodavatelja (mjenica ili zadužnica), bankarskih garancija ili da kupac ne isplati u cijelosti kupoprodajnu cijenu, već neisplaćeni dio položi na escrow račun.

- Najveći rizici za prodavatelja, u postupku prodaje, mogu nastati prilikom davanja dokumentacije na uvid radi provedbe dubinskog snimanja te vođenja poslova između dana sklapanja i dana zaključenja transakcije. Za umanjenje rizika prodavatelja najvažnije je omogućiti kupcu uvid u cjelokupnu dokumentaciju društva, čak i u onu koja će snižavati kupoprodajnu cijenu odnosno dovesti do povećanja jamstva. Na taj način prodavatelj se oslobađa odgovornosti za nedostavljanje potrebne dokumentacije – napominje Skerlev.

Završetkom pregovaranja ulazi se u posljednju fazu kupoprodaje, u kojoj je potrebno razlikovati dan sklapanja ugovora o kupoprodaji tzv. soft closing date ili pre-closing date i dan zaključenja transakcije tzv. closing date. Na dan sklapanja ugovora, prodavatelj i kupac potpisuju ugovor, kupac isplaćuje ugovoreni dio cijene, a prodavatelj kupcu daje dokumentaciju potrebnu za prijenos vlasništva, te se potpisuje i ostala dokumentacija koju su stranke ispregovarale, a ugovor o kupoprodaji uobičajeno sadrži odredbu da se između ta dva dana neće obavljati nikakvi poslovi izvan uobičajenog tijeka poslovanja.

19. travanj 2024 15:22