Što i kako
StoryEditor

Kriptologija – kako kupiti ili prodati kriptovalute, 2. dio

30. Prosinac 2019.
Prošli smo tjedan pisali o tome kako pohraniti kriptovalute i koji su najsigurniji načini, a sada malo detaljnije o njihovom trgovanju. U nastavku donosimo kratku povijest kriptovaluta te na koji ih način možete kupiti ili prodati.

Piše: FIMA Plus

Kratka povijest kriptovaluta

Prvi primjer kriptovalute predstavlja eCash, anonimni kriptirani elektronički novac, predstavljen 1983. godine. Neki od značajnijih projekata nastalih kasnije su b-money te Bit Gold, kao prethodnici bitcoina.

Krajem 2008. godine objavljen je dokument (whitepaper) pod nazivom 'Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash Syste'“ koji je napisala osoba, ili više njih, pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Ključna je specifičnost po kojoj se bitcoin razlikuje od prethodnih kriptiranih valuta, kao što su b-money i HashCash, distribuiran sustav izračunavanja (Proof of Work algoritam) koji služi za potvrdu transakcija unutar Bitcoin blockchaina. Ta je inovacija riješila problem dvostrukog plaćanja, odnosno situaciju u kojoj jedna jedinica valute može biti više puta utrošena. Bitcoin mreža započela je s radom 2009. godine, a u početku je imala dosta propusta i prepreka. Današnji problem, pak, predstavlja zakrčenost blockchaina, što rezultira visokim troškovima i sporošću samih transakcija. Takav problem rezultirao je shvaćanjem bitcoina kao sredstva za pohranu vrijednosti, umjesto prvobitnog sredstva plaćanja.

Dvije godine kasnije pojavio se prvi altcoin (alternative coin), odnosno kriptovaluta koja je alternativa bitcoinu. Zvao se Namecoin, a njegova osnovna svrha bila je decentralizirana registracija domena te njihovo održavanje i prodaja za određeni iznos jedinica namecoina. Neki od bitnijih altcoinova koji su se pojavili nakon namecoina su Litecoin, Peercoin, Dogecoin.

2014. godine provedeno je prvo online prikupljanje kapitala za kripto projekt koji je kasnije nazvan ICO (Initial Coin Offering) zbog sličnosti s tradicionalnim financiranjem poduzeća na tržištu kapitala (IPO). Radi se o Ethereum blockchainu, odnosno platformi koja je promijenila čitav dotadašnji kripto svijet. Ethereum platforma omogućuje razvoj decentraliziranih aplikacija (trenutno je više od 1000 projekata izrađeno na Ethereum platformi) i korištenje pametnih ugovora (Smart Contracts), odnosno ugovora koji se sami od sebe izvršavaju kada su zadovoljeni određeni preduvjeti.

Kako kupiti ili prodati kriptovalute?

U Hrvatskoj postoji nekoliko mjenjačnica kriptovaluta koje nude kupnju i prodaju za kune ili neku drugu valutu. Ovdje ćemo objasniti kako u nekoliko koraka kupiti/prodati kriptovalute.

Sam proces je vrlo jednostavan, ali najprije morate proći kroz vrlo jednostavan proces registracije. Kupnju kriptovaluta možete obaviti izravno putem online Mjenjačnice.

 

Sve što trebate napraviti:

1. otvorite mjenjačnicu,

2. odaberite kriptovalutu koju želite kupiti,

3. upišite iznos u kunama, a nakon toga će vam automatski biti ponuđena protuvrijednost u kriptovaluti,

4. ako se slažete, odaberite opciju kupi,

5. dobit ćete upute kako provesti uplatu,

6. potvrdite da ste uplatili sredstva. (VAŽAN KORAK!)

 

Prodaja krpitovaluta je slična.

1. otvorite mjenjačnicu,

2. odaberite jednu od ponuđenih kriptovaluta,

3. upišite iznos u kriptovaluti, a nakon toga će vam automatski biti ponuđena protuvrijednost u kunama,

4. ako se slažete s ponudom, odaberite opciju prodaj,

5. prikazat će se podaci za provedbu transakcije,

6. potvrdite da ste poslali definirani iznos kriptovalute. (VAŽAN KORAK!)

24. travanj 2024 23:21